Masz dobre oko- stadnina leci w lewo :mrgreen:
Wersja do druku
No to ja teraz jako skarzypyta wyszlam :-P
Helmuth i Masakrer leci w lewo. Było w poczekalni, lecące i wyprostowane moja wina zrobiłem dwa razy czeski błąd. Dobre zostało lecące poszło do wątku. Trudno. Teraz z wycieczki do lasu na pierwszym brzezina na drugim leśny dekor.
184 mi się podoba. Może tylko mniej bym rozmyła te w tle. Mam ogromną słabość do brzóz. Nie mam pojęcia czemu, ale bardzo lubię te drzewa.
Brzózka ładna bez zarzutu :)
Żołędzie nie przemawiają do mnie
Brzózka się podoba :)
Z spacerków po okolicy- jesienna suszka i pażdziernikowy groszek
Groszek w październiku :)?
Też byłem zdziwiony ale tak na oko to przynajmniej 20 ha pięknej świeżej zieleni.
187 fajne.. i kompozycja po przekątnej ok
Na suszce brakuje mi chyba ostrości z przodu. Groszek ładny. Sama nie wiem, który kadr bardziej mi się podoba. Chyba 186.
Jako kadr rowniez najbardziej podoba mi sie suszek, ale tak jak mowi Jolly, chyba ostrosc ciutke uciekla.
Od groszkow.......zielono mi!!! Wygladaja jak mily zwiastun wiosny :-P
Co do suszki, to zgadzam się z dziewczynami- kadr dobry, ostrość nie w tym miejscu.
Natomiast groszki? Wybiaram pierwszy kadr.
Dziwię się, że jeszcze nikt nie "czepił" się szumu :wink:. MZ w zielonym tle jest niewielki ale widoczny szum (mnie on nie przeszkadza).
W sprawie suszka to chciałem aby ten krzywulec równoległy do skrajnych kolców był ostry i razem miało to tworzyć taką naturalną ostrą ramkę po obwodzie. Nie chwyciło, trudno idzie się dalej. Dzięki za opinie.
Teraz trochę z jesiennego lasu.
Na 191 ciekawy kształt, ciekawe jak powstał? :roll: Najbardziej podoba mi się zamglona, błotnista droga na 189. Może dlatego, że taka prosta, biegnie daleko a jej koniec (przez tą mgłę), można sobie tylko wyobrazić?
Mi też droga się bardzo podoba ogarnięta taką tajemniczością. !91 faktycznie ciekawa ze względu nz kształt korzenia. A 190 mne rozbawiła, bo pierwsza myśl co przyszła mi do głowy to, że ktoś rogi zgubił :lol:
Przyjemne jesienne fotki :) pierwsza podoba mi się najbardziej, fajny kadr i ma swój klimat :)
Cała jesienna seria bardzo mi się podoba. Sama chętnie bym się wybrała do lasu na zdjęcia, bo to chyba najfajniejsza pora na leśne zdjęcia. Zwłaszcza o poranku. Ale się boję :cry: U nas jest jakieś zatrzęsienie dzików, które niczego i nikogo się nie boją, a na osiedle już wieczorem sobie przychodzą.
Zgadzam się z przedmówcami - droga również mi najbardziej się podoba. Motyw banalny ale ma klimat, sprawia że chciałoby się pójść wzdłuż i sprawdzić co jest w tej mgle.
Po wypowiedziach kolezanek i kolegow trudno powiedzic cos nowego :???:
Dla mnie rowniez pierwsze najciekawsze, ja sobie wyobrazilam zarys jakiegos czlowieka wylaniajacy sie z tej mgly :twisted:....
Gdybym to ja stala za aparatem i mnie by sie cos takiego wydarzylo to chyba buty bym pogubila ze strachu :shock:
Rogate drzewko fajnie wypatrzone, a na ostatniej fotce ciekawy kaprys natury.
189 Dla mnie bomba ! Temat jakże powszechny, zdaje się wręcz codzienny ( bynajmniej dla tych co nie stronią od leśnych wycieczek), a tak ciekawie zrobiony że naprawdę cieszy oko. Te następne za poślednie, przynajmniej moim zdaniem, chodź dobrze wypatrzone.
Zamglona leśna droga bardzo ciekawa, szczególnie podoba mi sie górna połowa zdjęcia z drzewami. W dolnej trochę przeszkadzają mi te odbijające się brązowe placki ziemi na drodze (na pierwszym planie), które trochę odrywają wzrok, ucięłabym je lub kadrowała inaczej.
Groszek uroczy i piękny kolorystycznie , pokusiłabym się o ciaśniejszy kadr a nawet macro.
Bardzo miło tu u Ciebie Wiejo :grin:
189 niesamowicie wciąga. Jest coś takiego w tej perspektywie, że każe iść do przodu w tym lesie... mimo chłodu mgły.
Ten wątek należy do moich ulubionych a dokładniej to zdjęcia które prezentujesz. Jako początkujący cały czas się zastanawiam, jak on to robi?
Wystarczy wyjść na spacer i już cała seria bardzo ładnych zdjęć. Jak pokazać widok właściwie "zwyczajny" w taki sposób aby przyciągał uwagę. Twoje fotki podziwiam i nie ukrywam, że pomysły będę starał się naślodować:).
Widzę, że wykorzystałeś mgiełkę, te zjawisko w lesie daje przyjemne efekty przy fotografowaniu - bardzo ładnie. Wszystkie 3 zdjęcia mile odbieram, ostatni kształt szczególnie intrygujący.
pozdrawiam
Fajne ostatnie trzy foty. Przy drodze spróbowałbym zmodyfikować kontrast, aby mocniej uzyskać efekt tunelowy (msz).
Bardzo dziekuję za komenty to zawsze w jakiś sposób mocniej mobilizuje. Te leśne powstały jak małżonka zaprosiła mnie na grzybobranie i tak ona szukała grzybów a ja kadrów. Koszyk dla niepoznaki też miałem. Dalsza część mojego kadrobrania.
Pokombinowałabym coś z kontrastem, aby wydobyć więcej z tej żółtej trawy.
Kiedyś próbowałem lasu, ale to trudne. Zbyt dużo bałaganu i się poddałem. Myślę, że masz podobny problem, może dało by się to rozwiązać bardzo małą GO.
Najciekawsza z fotek MBZS jest trawka.
P.S. U mnie wygrałyby grzyby, bom na nie cięty jak pijak na wódeczkę :grin:
Oj i masz... teraz przez Was zjadłabym dobrego podgrzybka. Muszę poprosić Bartka, aby mi kupił wracając rano z pracy. :)
192 fajnie pomyślane z tą ostrością w wodzie, oko od niej ciągnie aż do nieskończoności pomimo nieostrej ziemi pod nogami.
Zgadzam się z magnum co do 192.
Natomiast na 194 nie potrafię ocenić co jest ostre, może zrobić jak radzi Mysikrolik- oko samo by poszło i znalazło :wink:
194 to najfajniejszy materiał. Jakoś GO się tak wszystko fajnie w GO ułożyło. Można machać wajchami od kontrastu, itp, ale niekoniecznie.
W pierwszym kadrze za dużo tej ciągłości - albo mgła na końcu ścieżki, albo to odbicie w kałuży.
Zdecydowanie 192. Naostrzone odbicie w kałuży to strzał w dziesiątkę, pomysł który zwykły pstryk uczynił fotografią w którą przemiło się patrzy. Oczy same biegały mi po kadrze łowiąc coraz to ciekawsze fragmenty.
Szkoda że te dwa następne nie trzymają poziomu. Rozumiem ich ideę ale już jakiś czas temu zauważyłem że tego typu kadry cieszą tylko na żywo, wyjęte z lasu na ekranie monitora już tak nie cieszą.
Moja wersja trawki
Dzięki za opinie. Krzyśku fajnie wyeksponowałeś trawkę ale wydaje mi się, że drzewa poszły w fiolet chociaż tego nie jestem pewien bo jadę na pożyczonym bardzo starym monitorku. Proszę o zajecie stanowiska w tej wrzutce.
jakoś kwity mi nie leża nie wiem czemu, 2 ciekawa to chyba w więzieniu żeby tylu na raz spowiadać :D gąsienica ciekawa ładnie kontrastuje na tle liścia :)
Na 197 podciagnęłabym trochę kontrast.