Nic nie ingerowałem jpg prosto z aparatu ;-)
Wersja do druku
oki, dzięki
Na dowód kilka innych kadrów z tego dnia (może mniej ciekawych). Swoją drogą bardzo lubię i polecam ten obiektyw.
Janie eS, dzięki za info. Przegladnalem na szybko na telefonie i widzę kilka bokehow. Pixele policzę na spokojnie w domu, na monitorze ;-)
Hm, tak oglądam sobie i się biję z myślami czy pozostać przy 20/1.7 ;)
Jedno nie wyklucza drugiego...
20'ka jest niezastąpiona do nocnych zdjęć :mrgreen:
Dzisiaj brałbym albo m.ZD 25/1.8 lub 20/1.7 II.
Przy najbliższej wizycie w B&H (ponownie) dokupię sobie do PM2 14/2.5 i 20/1.7 II. Te dwa plus m.ZD 45/1.8 załatwiają praktycznie większość potrzeb na całodniowym wypadzie "poza siedzibą". PL25/1.4 to jednak duży ogór, a te może usprawiedliwiać tylko f/0.95, imho :)
Jak dla mnie jeden z podstawowych obiektywów, ze względu na fakt, ze to standard.
Dziś miałbym wielką zagwozdkę czy Leica czy Zuiko
Kiedyś jak nie było Zuiko - nie było takiego problemu :)
https://forum.olympusclub.pl/attachm...6&d=1396560972
Mam niemal wszystkie szkła m4/3, ale najcześciej robię właśnie tym. Przypomina mi 50/1,4, którego używałem w pierwszym moim aparacie w życiu tj. FM2.
Wczoraj dotarł Summilux wraz z GX1. Dzisiaj zrobiłem sobie z nimi krótki spacer. Póki co jest nieźle ;-)
f1.4
f4.0
świetny obiektyw, świetne zdjęcia
O! Gary Oldman ;)
f1.4
Ooo! Świetne zdjęcia, podoba mi się.
Bardzo fajne fotki :)
A dorzuć może jeszcze coś na f/1.4.
No ładnie rysuje. Przyznać to trzeba:grin:.
Ano ladnie, mnie też się podoba. Caly czas jednak się zastanawiam czy z tymi summiluxami jest tak jak naprzyklad z zeissowym sonnarem tam jakiego nie weżmiesz, da ci podobny obrazek/bokeh. Tutaj nadal nie wiem czy jest tak samo, czy to tylko moje wrażenie ze tez jest podobnie, a moze to takie pobożne życzeni, zeby mieć leicowy obrazek bez wydawania kilku tysięcy $ na oryginalnego summiluxa i M9 ;-)
Ale mnie wkurzyliście!
Miałem już nic nie kupować...
Ale chyba skończy się jednak na m.Zuiko 25mm 1.8, cena się jakoś znośniejsza zrobiła...
Nie wiem jakie u "Was" sa ceny za używki. Za Summiluxa w stanie excellent i za GX1 w stanie "prawie excellent" dałem 600$, czyli mniej niż za sam nowy obiektyw. Na używaną 15-ke raczej nie będę czekał i kupie pewnie nowa. Chyba ze coś się zmieni w moich planach. Dzisiaj kolejny spacerek po pracy i testowanie sprzętu ;-)
Ja cały czas bawię się "starą" Sigmą 30/1,4 z dużego 4/3. No fajowe to szkło jest :D
Załącznik 114875
A tam, taka Sigma to może Leice styki na bagnecie czyścic ;-)
Dobra, jeszcze kilka "sampli" z Sumilluxa i już Was nie męczę.
Nigdy nie meczysz:), ostatnie hit!
pozdroofka
To ja jeszcze... Bo zapytać chciałem, jakie wrażenia z pracy pod światło. Bliki i takie tam?
Nie robiłem nic jeszcze pod słońce. Coś się postaram w temacie pstryknąć :-)
Obrazki bardzo fajne :) Wrzucaj jeszcze.
Zatem jeszcze kilka wiosennych Zdzisiów na pełnej dziurze.
Jeszcze poranne słońce w kadrze.
Summilux dzisiaj też trochę popracował .
Panasonic 25 mm 1.4 to bez wątpienia perełka w systemie m43. Planowałem kupić ten obiektyw do momentu, kiedy natknąłem się na test Robina Wonga. Jeśli go nie znacie (testu, bo samego Robina pewnie tak, choć może nie osobiście), to zachęcam do lektury TUTAJ.
A w przypadku "poor english" lub braku chęci tłumaczenia przez google chrome, podsumuję:
- panasonic jest 25 mm 1.4 świetny, ale olympus 25 1.8 również
- w praktyce różnica obrazowania i rozmycia tła między 1.4 a 1.8 jest mało zauważalna
- przy tych samych przesłonach korpus dopiera krótszy czas dla obiektywu Oly (!?!)
- olympus lepiej obrazuje brzegi kadru
- obiektyw danego producenta lepiej spasować z body tej samej marki.
Mnie test przekonuje do wyboru Oly. Może dlatego, że obiektyw ten jest wyraźnie mniejszy.
Pozdrawiam
A tam, Leica to Leica i na nic zaklinanie rzeczywistości ;-)
Stevie też jest chyba pracownikiem działu marketingu Olympusa, skoro takie rzeczy wypisuje?
http://www.stevehuffphoto.com/2014/0...w-on-the-e-m1/
bo z całą pewnością jest wiernym fanem Czerwonej Kropki i wszystkiego spod znaku Leica :)