-
Odp: Rowerowo- fotograficzna kariera BIKERA.
Ja się zgodzę tylko częściowo, nie sądzę aby była tam taka kolorystyka jak "zrobił" Mirek i jakoś przyciemno wyszło.
W oryginale fakt trochę zbyt czerwono. Tylko czy zawsze trzeba korygować w 100% balans bieli jeśli w pomieszczeniu była taka kolorystyka od oświetlenia...
-
Cytat:
Zamieszczone przez
andtor2
Ja się zgodzę tylko częściowo, nie sądzę aby była tam taka kolorystyka jak "zrobił" Mirek i jakoś przyciemno wyszło.
W oryginale fakt trochę zbyt czerwono. Tylko czy zawsze trzeba korygować w 100% balans bieli jeśli w pomieszczeniu była taka kolorystyka od oświetlenia...
Nie zawsze, tylko wtedy gdy trzeba a tu trzeba, korygujemy do momentu uzyskania obrazu zbliżonego do tego, który widzieliśmy.
To jest doskonały przykład dla BIKER'a on zawsze chętnie się uczy.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
andtor2
Przyciemno????.Jesli chodzi o balans bieli to to jest elementarz.To abc fotografowania.
Myslisz,ze oswietlenie bylo tam kolorowe?
Jest duza roznica pomiedzy tonacja zdjecia oddajaca klimat a zdjeciem z zafarbem.Bardzo duzo osob tego nie odróżnia.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Saboor
... korygujemy do momentu uzyskania obrazu zbliżonego do tego, który widzieliśmy.
Nie sądzę (ba nawet jestem pewny:) ) aby autor to miejsce widział tek jak pokazał to Mirek.
Cytat:
Zamieszczone przez
Mirek54
Przyciemno????......
Myslisz,ze oswietlenie bylo tam kolorowe?
To drugie przyciemno. Myślę, że oświetlenie było żarowe, które wpływa na postrzeganie kolorów. Inne kolory byśmy widzieli przy świetle dziennym.
Trochę tej czerwieni bym zdjął, ale nie tak mocno.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
andtor2
Nie sądzę (ba nawet jestem pewny:) ) aby autor to miejsce widział tek jak pokazał to Mirek.
Nie pisałem nic na temat Mirka pracy, a na temat korekty balansu bieli, prawda?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
andtor2
Myślę, że oświetlenie było żarowe, które wpływa na postrzeganie kolorów. Inne kolory byśmy widzieli przy świetle dziennym.
Kurde ja kolory widze nawet na czarnobialym zdjeciu,oswietlenie mnie nie zmyli.
Ale jesli Biker kaze pousuwac to sie pousuwa,wszak to tylko forum a nie szkola fotograficzna i przedmiot o laborce i uzyskiwaniu barw zblizonych do orginalu.
-
No nareszcie się doczekałem. Serdeczne dzięki Mirku za wizytę na moim wątku(wreszcie) i pozostałym kolegom, i tak ciepłe oceny obrazów(nie myl z moimi zdjęciami). Miałem nadzieję, że kiedyś się odezwiesz i wyrazisz Swoje zdanie poparte własną wersją moich dzieł.
No cóż Biker jaki jest, każdy widzi, choć mam wrażenie ze wielu mnie tu inika(szczerze). Na nic się nie będe obrażał i niczego nie każę Tobie kasować, bo Twoje wersje sa podobne do tego co ja chciałbym uzyskać. Ale póki co jeszcze nie uzyskałem. Przyznaję się bez bicia :wink: balans bieli ustawiłem na żarówkę, a Rawy obrabiałem w Olympus Viewerze (tylko).
Moim zadniem fotki powinny być trochę ciemniejsze(szczególnie meble) wtedy karasa piekna tych pałacowych wnętrz byłaby w pełni podkreslona.
Sporo miejsca poświęciliście rodzajowi światła w pałacowych wnętrzach. Ja powiem tak, tam były białe żarówki, które co widać na fotkach, odbijaja się blaskami na meblach. To trochę utrudnia focenie bo trzeba naprawdę trafić z balansem bieli w orginale zdjęcia. Fotki które pokazałem na poczatku, zostały skorygowane na 300 kelwinów. Ponizej pokazałem foty po korekcie na 4500 K.
Popatrzę sobie na Twoje wersje i jeszcze się pobawię. Przeszkadzały mi w zdjęciach tłumy ludzi bez przerwy wchodzące w kadr, wkurzało mnie to jak diabli, ale....... Ja tam pójdę na sesję extra i moze uda się wreszcie w spokoju pofocić, wtedy może pochwalę się lepszymi efektami.
Tymczasem wszystkim serdecznie dziękuję za odwiedziny i komentarze. Nie zostawiajcie Bikera samego............
Pozdrowerki
Ps. Mirku te kolory z moich zdjęć są bardzo zbiżone do rzeczywistości. Twoje wersje mimo że super, są trochę ciemniejsze
Coś jeszcze dla Was znajdę.
-
6 załącznik(ów)
Wspaniałe eksponaty, kostiumy i inne rekwizyty z polskich superprodukcji filmowych to cała kolekcja z dawnego pałacu Scheiblera w którym miesci się obecnie Muzeum Kinematografii.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Mirek54
Mam zapytanie to Mirek54 którynicnieumieisieniezna: jak pozbyłeś się tego seledynowego zafarbu na kolumienkach, górnej części fasady kominka??
Prawie Wszystkoumiejący
Ja
-
Saborku poprzednie wersje fotek były ustawione na WB 3000 a ostatnie na 4500, zmieniłem zapis zdjęć z Adobe na sRGB, troszkę przyciemniłem i delikatnie wyostrzyłem i tak wyszło.Ale pewnie nie mnie pytasz????????????
Ale jesli już jesteś na watku to mnie odpowiedz: jaka wersja zapisu fot jest poprawniejsza Adobe czy sRGB???????????
Pisz wszystko co cenne.
Pozdrowerki
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Saboor
Mam zapytanie to Mirek54 którynicnieumieisieniezna: jak pozbyłeś się tego seledynowego zafarbu na kolumienkach, górnej części fasady kominka??
Prawie Wszystkoumiejący
Ja
Lasso,wycinek warstwy i white neutralizer-suwakiem w lewo lub w prawo,jednym lub drugim w pluginie nicka.Lub pusta warstwa na wycinku i kubel wylany kolorem dopelniajacym do niechcianej barwy.Pozniej nasycenie i te inne suwakowane obrazki.Tylko zaczynaj od odrzucenia profilu koloru,bo nienormalny jakis jest:mrgreen::mrgreen::mrgreen::mrgreen:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
BIKER
Saborku poprzednie wersje fotek były ustawione na WB 3000 a ostatnie na 4500, zmieniłem zapis zdjęć z Adobe na sRGB, troszkę przyciemniłem i delikatnie wyostrzyłem i tak wyszło.Ale pewnie nie mnie pytasz????????????
Ale jesli już jesteś na watku to mnie odpowiedz: jaka wersja zapisu fot jest poprawniejsza Adobe czy sRGB???????????
Pisz wszystko co cenne.
Pozdrowerki
sRGB ja tego używam i większość mniejszości też. :-D
-
A widzisz, a ja większośc fotek poustawiałem na Adobe, oj będzie z czym walczyć. Dzięki za radę. Zasugerowałem się radami Petersona z książek, ale przecież to artysta i ten zapis do obróbki w fotoszopie pasuje, a ja póki co za duży laik jestem w tym temacie.
-
5 załącznik(ów)
Tak dla urozmaicenia jeszcze pare obrazków.
klatka schodowa w pałacu Scheiblera
komnata
i z niedzieli migawka z meczu żużlowego oraz Kayah w Manufakturze. Wszak Świeto Łodzi było.
Nie dziwcie się duchowi na drugiej fotce, to pracownica muzeum, ciekawie wyszło to sobie zostawiłem.
-
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Mirek54
Kurde.Biker,nawet nie wiesz jak Ci zazdroszcze tych komnat,tych wystroi.Toz to mniut dla oczu poogladac mebelki z czasow Ludwika.Te Rococo,ten Ludwik to dopiero byly dziela sztuki.Zazdroszcze Ci tego asa.
Ale.Ale jak juz bedziesz go wyciagal,to nie katuj tego pozlacanego mebelka ,tych atlasow na scianach,tego mahoniu,debu,brzozy i jaworu taka czerwienia.Postaraj sie obrazem pokazac ten zatrzymany czas,ten wystroj pokaz go tak jak Ty go tam widzisz.Zchowaj prosze te kolory.Niech swiatlo zagra na parkiecie,niech glonowa ciemna zielen z pieca,kominka bedzie ta jaka tam jest jak Ty byles.Niech intracje,malachity i laka bedzie taka jaka byla.Niech plamy po nie dokonca wyschnietym oleju przy polerowaniu machoniu pod pewnym katem padajacego swiatla beda widoczne.Wtedy my tez bedziemy wiedziec,ze personel zadnym mleczkiem czy pianka typu Fornit tego tam nie czyszcza.
Moze tak to tam wyglada,moze te sciany sa tam proste-jak myslisz???
Załącznik 64549Załącznik 64550Załącznik 64551
Tylko sie nie obrazaj,ja nie mam zlych intencji.
Pozwolisz Mirku, że "czapeczkę z mej głowy jeszcze raz zdejmę"?
Piękna "robota" - pozazdrościć i pogratulować "warstatu".
Pozdrawiam.
-
Witaj Witku.
Warsztat Mirka świetny bez dyskusji. W rzeczywistości meble we wnetrzach pałacu są trochę jaśniejsze. Celowo wstawiłem 3 ostatnie fotki obok siebie dla porównania, bo obrobione prawie jednakowo.
-
2 załącznik(ów)
Hej rowerzysto :-P
może taka wersja lepsza ? trochę po kanałach pojechałem, bo ta wersja wyżej to mi trochę piekłem zalatuje :lol:
Twoje -> Załącznik 64617 moje -> Załącznik 64616
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Bodzip
może taka wersja lepsza ? trochę po kanałach pojechałem, bo ta wersja wyżej to mi trochę piekłem zalatuje :lol:
Twoje ->
Załącznik 64617 moje ->
Załącznik 64616
Fajowo, ale "jak dla mnie" jeszcze za czerwono.
Pozdrawiam.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Bodzip
Twoje ->
Załącznik 64617 moje ->
Załącznik 64616
Bodzip, a weź WB na szafkę.
-
Bodzip Twoja wersja podoba mi sie :-)
-
1 załącznik(ów)
Nie wyprostowane schody, ale ...
BIKER jak kombinujesz z obrazkiem przypomnij sobie, który z przedmiotów powinien być biały, i nie bój się kombinować. :-D
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Saboor
Bodzip, a weź WB na szafkę.
Nie, moje lepsze :-P - nie masz pewności że szafka jest biała
---edit---
Saboor - Twoje zalatuje ciut magentą
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Bodzip
Nie, moje lepsze :-P - nie masz pewności że szafka jest biała
---edit---
Saboor - Twoje zalatuje ciut magentą
Noo, nie zdjąłem tego paskudztwa ... trudno, moja kulpa.
P.S.
szafka była biała:-P
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Saboor
Noo, nie zdjąłem tego paskudztwa ... trudno, moja kulpa.
P.S.
zołza :mrgreen:
-
1 załącznik(ów)
Cytat:
Zamieszczone przez
Bodzip
zołza :mrgreen:
Pan Zołz jeśli już!:-P
jeszcze tak, ale chyba za bardzo odrealnione:???:
Tu była zabawa na mieszaniu kororów :-D
-
Nie no zły jestem, bo tam na półpiętrze masakra i dżewo schodów za żółte i szafka zaniebiała i ... eeetam BIKER, popraw mnie jak rany!!!
-
Saboor zabawa na mieszaniu kororow... fajna :-)
-
1 załącznik(ów)
Ostatnia wersja, pokłony proszę :lol:
Załącznik 64627
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Saboor
P.S.
Tia.A Kopernik kobieta:mrgreen::mrgreen::mrgreen:.Na meblach to ten kolor to tzw Altweiß.W szopie bedzie to 232/226/214.W sklepie z farbami to ral9001 a w CMYK-u to 0,0,10,5.O kurde juz mi cztery skladowe wyszly,dalej nie pisze.:-P:-P
Tez se poprawilem,ale nie pokaze.:mrgreen:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Bodzip
Ta pewnie, uhm, ostatnia
Cytat:
Zamieszczone przez
Bodzip
pokłony proszę :lol:
A proszę, proszę!
P.S.
zalatuje ciut bahama yellow:-P
---------- Post dodany o 19:22 ---------- Poprzedni post był o 19:19 ----------
Cytat:
Zamieszczone przez
Mirek54
Tia.A Kopernik kobieta:mrgreen::mrgreen::mrgreen:.Na meblach to ten kolor to tzw Altweiß.W szopie bedzie to 232/226/214.W sklepie z farbami to ral9001 a w CMYK-u to 0,0,10,5.O kurde juz mi cztery skladowe wyszly,dalej nie pisze.:-P:-P
Mirek! Ty już wiesz co ... . :mrgreen:
---------- Post dodany o 19:23 ---------- Poprzedni post był o 19:22 ----------
Cytat:
Zamieszczone przez
Mirek54
Tia.A Kopernik kobieta:mrgreen::mrgreen::mrgreen:.
A nie była??
Cytat:
Zamieszczone przez
Mirek54
Na meblach to ten kolor to tzw Altweiß.W szopie bedzie to 232/226/214.W sklepie z farbami to ral9001 a w CMYK-u to 0,0,10,5.O kurde juz mi cztery skladowe wyszly,dalej nie pisze.:-P:-P
Łachy bez!:-P:razz::razz::razz:
-
1 załącznik(ów)
Dobra szafka jest Altw.. cośtam, i będzie.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Saboor
Dobra szafka jest Altw.. cośtam, i będzie.
Kurde,gdzie mie sie miedzy diamenty pchac.Stonowac musze,taki malunek mnie wyszedlZałącznik 64630Załącznik 64631Ide w dluga,przyjdzie Biker pompka pojdzie w ruch.Toz na Krolaku sie wzoruje przecie
-
Nie jestem pewien, czy niektórzy wiedzą kto to Królak i o co chodzi z tą pompką..
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Mirek54
Jak dla mnie najlepsza wersja.
-
1 załącznik(ów)
Bandanamera napadła banda zdjęcia Bikera. I.....świetnie chłopaki że tak "grzebiecie" tylko po co te szyfry i emigmy słowne.:grin: Na poczatek pozwólcie wyjaśnić. Ja wiem że w fotoszopie mozna wszystko zmienić ale ja w tym raczej geniuszem nie zostanę. Wszelkimi srodkami będe dązył do bardzo dobrych zdjęć z samego aparatu i drobnej korekty. Nie ten wzrok i tak dalej. Tak się najlepiej nauczę, bo już parę super fotek zrobiłem, mam zapisane wzorce i tą droga chce iść. Zamierzam tez coś nabyć z cennika Oly Jedl. To coś to chyba bedzie objektyw 9-19 do szerokich kadrów bo wiem ze moim fotkom brakuje szerokości i czasem przy różnych okazjach bardzo tego żałuje.
Jesli chcecie mi pomóc doradzajcie przy każdej okazji co do ustawień aparatu tzn iso, WB kolory itd. Jak widzicie ja łatwych kadrów nie szukam, wręcz przeciwnie sam sobie utrudniam zadanie, aby sprawdzić siebie i aparat. Bo to jest wyzwanie i warto sie z tym zmierzyć. Fotki będę obrabiał głównie w OL Viewerze, czasem np. perspektywę w Gimpie.
Z przerobionych przez Was zdjęć, ostatnie wersje Mirka 54 sa najbliższe ideału jeśli chodzi o kolory.
PS. Co jest Mirek z tym uciekaniem. Królak to stary trener kolarstwa, ale pomka......sodoma i gomorra:).
Pozdrowerki i nadal na Was czekam.:wink:
PS 2 Odpowiedzcie czy tą fotkę da sie wyostrzyć, próbowałem ale niestkutecznie, mam z tego rawa.
Aprpo schodowej klatki. 1 szafka jest biała
2 na półpietrze widac biały blask od słońca które oświetlało mocno taras piętro wyżej.
-
Nie da się, ona jest poruszona. Chociaż, gdzieś na forum było, że taki program do poprawy poruszonych już jest
-
Cytat:
Zamieszczone przez
BIKER
Królak to stary trener kolarstwa, ale pomka......sodoma i gomorra:).
Do historii, przeszedł jednak jako kolarz.
Co do pompki to wygoogluj sobie "Królak pompka" :wink:
-
Ja nawet niedawno widziałem te historyczne zdjęcia. To gdzieś przed tunelem było ...
-
Karramba. To się jegomość Królak zasłużył. Miał facet charakter. Wiedziałem że to były kolarz i trener, ale nie miałem o tym jego wyczynie pojęcia, choć wiele podobnych "gestów" wobec sowietów zapamiętałem. Bohaterami byli też w 1976 r nasi hokeiści, gdy zlali ruskim **** w Katowicach 6-4 po wielu latach zbierania baniek do zera.
Mnie osobiście najbardziej utkwił w pamięci widok ruskich czołgistów niemiłosiernie umorusanych na poligonie w Okonku w 1981 r. Wyglądali jakby wyszli z piekła na przepustkę i z zazdrością patrzyli na nasze czyściutkie mora gdy pijaliśmy piwo.
Witam wielbicieli mojego talentu. Dzięki za odwiedziny i ciekawe rady, powoli bede z nich korzystał. Szkoda mi tej fotki, ale trudno, zrobię lepszą o podobnym kadrze jak "asa z rękawa" zrealizuję.
Mirek54 za jakie grzechy podejrzewasz mnie, że chciałbym Ciebie pompką potraktować, jak Królak ruskich:)????
Ty mnie pisz, doradzaj, a ja czytać będę i może nawet postępy zrobię, KTO WIE?????????????????????:wink:
:):grin:Pozdrowerki:)