Moje ostatnie wejście, dziękować wszystkim za pomoc:grin:
Lampa awaryjnie kupiona za 120zł. zawsze troszkę lepsza od wbudowanej, działa w TTL z E-PL2
Wersja do druku
Moje ostatnie wejście, dziękować wszystkim za pomoc:grin:
Lampa awaryjnie kupiona za 120zł. zawsze troszkę lepsza od wbudowanej, działa w TTL z E-PL2
Jak myślicie...?? Lepiej kupić Epl2 z obiektywem EZ-M1442 czy odrazu zestaw EZ-M14-42 i EZ-M4015?? Różnica ok. 500 zł... ale czy warto dopłacić i mieć te dwa obiektywy? (Oczywiście w grę wchodzi cena dla OlyJedi)
i tak skończysz na jakimś ''naleśniku'' :-).:-).:-).
Wyklikane z mobilka
No to fajnie :) w pierwszej kolejności pójdzie 14-150 a później dokupię to 20 :) ale to dopiero za 3 miesiące :) ale i tak doczekać się już nie mogę, aż zamienię swoją małpkę na to "cudeńko" :D dużo o nim czytałem, oglądałem filmiki i myślę, że będę zadowolony z tego sprzętu :D
Dzięki za opinie :)
Witam !
W EPL-1 nie mozna podpiac bezprzewodowego wyzwalania migawki
a do EPL-2 mozna.
Zauwazylem, ze EPL-1 nie korzysta w FL-36R ze wspomagania AF
co jest moim zdaniem powaznym niedociagnieciem programowym.
Czy tak samo jest w EPL-2 to nie wiem.
Pozdrawiam
Drodzy Forumowicze,
jestem szczęśliwym posiadaczem body E-410 oraz obiektywów: 14-54mm 1:2.8-3.5 (pierwsza wersja) oraz ED 50-200mm 1:2.8-3.5.
Zestaw ten pomimo „taniego” i „starego” body robi dość ładne fotki. Jednak od pewnego czasu wpadł mi w oko PEN E-PL2. Kusi mnie swoim rozmiarem oraz możliwością kręcenia filmów. Mam małe dziecko i pomyślałem, że fajnie jest mieć możliwość poza robieniem dobrych zdjęć, nakręcenia krótkich filmików np. ze wspólnej zabawy.
Mam do Was prośbę, a w zasadzie parę pytań:
Czy może ktoś potwierdzić bądź zaprzeczyć że E-PL2 ma problem ze współpracą z pierwszą wersją obiektywu 14-54 (mam tu na myśli głównie pracę z AF) ?
Jak spisuje się to body z 500-200 ? Myślę że po podłączeniu takiej lunety wyglądać będzie komicznie.
Jeżeli zdecydowałbym się na zakup E-PL2 to z jakim obiektywem (myślę tu o foceniu „codziennym”) warto jest go kupić ?
Proszę również o wasze prywatne zdanie odnośnie moich zamiarów zrobienia powyższego zestawu.
Wszystkim dziękuje za cenne uwagi.
P.S.
Jest to chyba mój pierwszy post, więc witam wszystkich bardzo serdecznie.
Fuchs7
Wszystkie obiektywy Olympusa oznaczone mZD bezproblemowo współpracują z wszystkimi aparatami Olympusa z serii PEN oraz aparatami Lumix G Panasonika i analogicznie obiektywy LumixG Panasonika współpracują bezproblemowo z Olympusami PEN.
Olympus mZD 14-150mm f/4-5.6 i Panasonic Lumix G 20mm f/1.7
Witamy serdecznie.
Do penów są obiektywy mikro4/3 a ZD 14-54 nie jest mikro - potrzebna jest przejściówka.
Nie mam 14-54.
AF z E-P2 działa z ZD 50-200.
Może troszkę szybciej niż kompakt 7070WZ ale rewelacji nie ma.
Filmów tym zestawem nie nakręcisz, chyba, że bez dźwięku bo szkła 4/3 bardzo hałasują.
Do PEN-ów najlepiej używać szkieł m4/3 bo AF z 4/3 to proteza.
PEN-a wziąłem tylko ze względu na rozmiar.
gietrzy,
napisałeś, że PEN będzie dobrze się sprawował z obiektywem Panasonic Lumix G 20mm f/1.7. Faktycznie dzisiaj oglądałem taki zestaw i wygląda bardzo ciekawie. jedyne co mnie martwi to cena: body to 2000zł i obiektyw 1600zł -->jakby nie patrzeć to kupa forsy.
Faktycznie jeżeli by się okazało że body współpracuje z moimi obiektywami (14-54 i 50-200) to miałbym fajny mały zestaw na co dzień (kieszonkowy): E-PL2 + 20mm f/1.7 , a od święta E-PL2 + 14-54(50-200).
Zastanawia mnie jeszcze jedna sprawa, a mianowicie jakość zdjęć. Boję się tego że wydam kupę forsy i jakość będę miał gorszą niż z mojego obecnego lustra (E-410 plus moje obiektywy oczywiście).
Jakie macie zdanie odnośnie takich takich zestawów, nad którymi się zastanawiam. czy jakość będzie lepsza, gorsza, czy na podobnym poziomie w porównaniu do obecnej ?
fuchs7
NIestety jest problem. Próbowałem 14-54mm 1 z e-pl2. Trafiała z AF dosłownie raz na jakiś czas...
Polecam Ci swoje rozwiązanie:
Sprzedać pierwszą wersję i dołożyć kilka stówek do drugiej. Chodzi to bez rewelacji,
ale póki ani Oly ani panas nie wypuścił odpowiednika ww. dla mikro4/3 to wyboru zbytnio i tak nie ma,
a masz za to cały czas szkiełko super fajne szkiełko, jak kiedyś w końcu stanieje e-5...
Panas zapowiada 14-50mm OIS ale widząc politykę cenową mikro
spodziewałbym się ceny prawie dwóch 14-54mm.... nowych.
Witam !
Robilem powiekszenie 40x60cm z PEN-a (ZD 14-54 I)
i ilosc szczegolow przekroczyla moje oczekiwania.
Gratuluje Olkowi ze znalazl proste rozwiazanie na
uzyskanie jeszcze lepszej jakosci obrazu bez zageszczania
matrycy 4/3 powyzej 12 Mpix.
Pozdrawiam
Witam !
Tylko jest pytanie JAK PANAS zmniejszyl szumy
zwiekszajac jednoczesnie rozdzielczosc matrycy ?
Zastanawiam sie kosztem czego... Bo raczej nie
zastosowali czarnego krzemu ;)
Idac dalej... Malpki na sensorach 1/2.5"
maja 14 Mpix i ISO 3200 i obraz ladnie wyglada a to
daje... PANASOWI duuuuzze pole dzialania i mozna
wpakowac o wiele wiele wiele wiecej Mpix na 4/3 niz wejdzie na sensor 1/2.5"
Pozdrawiam
no tak, ale czy na ekraniku w PENie można precyzyjnie, ręcznie ustawić ostrość?
Czy obiektyw Lumix 20mm f/1,7 nadaje się wg Was do codziennego robienia zdjęć, na niedzielnych wypadach za miasto, na placu zabaw z młodym ;) , na łódce etc... ? (Czyli tak naprawdę jako podstawowe szkiełko)
Zastanawiam się czy jeżeli kupię E-PL2 + 20mm f/1,7 to czy będę w ogóle używał mojego 14-54 ?
Moim zdaniem jeden z podziałów pasjonatów fotografii to:
1) osoby uwielbiające stałki,
2) osoby uwielbiające zoom`y
jeżeli nie odstraszy Cię jeden zakres ognisokowej to jest to super szkło, które sprawdzi sie jako uniwersalne.
słuchajcie mam już rozdwojenie jaźni z tymi modelami Olympusa ;(
czytam czytam i czytam i wydawało mi się że model E-PL2 jest tym najwyższym z PENów. Jednak teraz nabieram jakiś wątpliwości i głupieję.
Czy ktoś może mi wytłumaczyć jaka jest różnica pomiędzy E-PL2 i E-P2 ?
Który z nich jest lepszy?
dzięki
fuchs7
E-PL2 jest trochę bardziej plastikowy i ma jedno kółko do zmiany parametrów zamiast dwóch, ale za to ma lampę. Jakość obrazu i możliwości takie same w obu modelach.
Obawiam się, że E-PL2 ma jednak lepszą jakość obrazu, z tych dwóch aparatów. Ale nie ma też automatycznego wykrywania położenia aparatu, ani wbudowanej poziomicy (do krajobrazów).