Jeszcze jeden sampelek z XZ-1 z dzisiaj
i troszkę bliżej
Wersja do druku
Jeszcze jeden sampelek z XZ-1 z dzisiaj
i troszkę bliżej
To i ja coś dodam, diorama.
Gdybym kupił XZ-1 w Anglii to nie będzie problemów? Wystarczy zmienić język na polski w menu oraz kupić przejściówkę do kontaktu do ładowarki? Czy jeszcze coś będzie "nie po polsku"?
Kilka fotek mojego synka, coraz bardziej podoba mi się xz1
Coraz bardziej podoba mi się XZ-1 :)
Na drugim widać beczkę.
Obiektyw był delikatnie podniesiony, i to zrobiło krzywizny.
No i nie wiem czy brać żonie XZ 1, czy TG 810. Zdjęcia to ona robi tylko na "automacie" i pewnie troszkę pod woda by synka chciała pofocić. Ale mi się po waszych samplach XZ zaczyna również podobać. Co myślicie?
Nie będę Cię do niczego namawiał :) - ja pokazuję tylko sample, to co aparat wypluwa z puszki, praktycznie bez ingerencji... no może ciut :)
Zdjęcia bez statywu, z ręki. Muszę stwierdzić, że stabilizacja zachowuje się przyzwoicie.
Exify załączone.
i dwa nocne.
Witam ,czy może ktoś trafił na jakiś dobry zamiennik baterii do xz1?
pozdrawiam
Hähnel HL-50B
http://www.ceneo.pl/1503712
Powiedzcie mi proszę, czy u Was również w trybie M nie dział korekcja błysku? Na P,A,S mogę narzucić korekcję lampy, a przy M widzę wprawdzie zadaną korekcję, ale lampa błyska zawsze z tą samą siła - jakby była na zero (ustawienia lampy: wymuszony błysk).
"6) Skórzany pokrowiec - brak w nim MZ sensownego mocowania na pasek na szyję, a "ucho" do paska nie budzi mojego zaufania. Za to wygląda i pasuje pierwszorzędnie. Ale - co kto lubi, załączam marne fotki robione na szybko..."
Mam pytanie, do użytkowników, którzy kupili ten pokrowiec, czy są z niego zadowoleni, czy warto go kupić? Interesuje mnie też taka sprawa, czy pokrowiec jest "przykręcany" do aparatu, czy tylko "wkładany"? I jak to jest z powieszeniem go na szyi? Czy można wypuścić paski bokami i powiesić go na szyi, czy tylko pozostaje to "ucho"? A do ucha, z tego co rozumiem trzeba dokupić dodatkowy pasek? Może ktoś jeszcze wrzuci dodatkowe fotki, bo brakuje mi jednej strony do tego co pokazał Moominek.
Wszystko to chaotyczne, ale może ktoś zrozumie, o co mi chodzi... ;-)
Skórzany pokrowiec nie jest w żaden sposób mocowany do aparatu. Aparat wsuwa się do środka i zamyka na magnetyczny zatrzask. Pokrowiec posiada jedynie mocowanie na pasek (u spodni). Używam go jako opakowanie nosząc aparat w plecaku razem z różnymi innymi rzeczami które mogły by porysować/uszkodzić aparat. Nie próbowałem nigdy przypiąć paska naszyję do XZ-1 więc się nie wypowiem. Najbardziej doskwiera mi to że aby schować aparat muszę odpiąć wizjer.
Firmowe skórzane etui (pokrowiec) jest taką samą "torebką" na aparat jak każda inna (czy to od Katy, Lowepro, czy Benro), tyle że nie ma żadnych dodatkowych kieszonek, za to świetnie wygląda i idealnie pasuje.
Ale teoretycznie można by pójść do kaletnika i go trochę przerobić.
Wyciąć opadającą klapę z tyłu (by używać ekranu i przycisków z tyłu), ładnie obrobić, oraz zrobić dziurkę i mocowanie na gwint statywowy. Każdy rzemieślnik pracujący w skórze by coś takiego zrobić mógł. Pewnie za grosze...
Kto szuka ten znajdzie... Są już takie pokrowce dla XZ-1, nawet białe :-)
Jeszcze dwa sample z XZ-1
No i przyszedł do mnie XZ1. Ładna zabaweczka. Ale wkurzyłam się, że nie ma ładowarki do akumulatorów. Cóż to za pomysł żeby ładować aparat z gniazdka? A niech pójdzie przepięcie... Aparat do wyrzucenia.
Albo w schronisku w górach sobie siedzisz, nie ma kontaktów w pokojach, więc wszystko ładuje się w jadalni, pełno ludzi się przewija a ty zostawiasz aparat podłączony do gniazdka... Ech. Trzeba zamówić ładowarkę - no i dodatkowy wydatek się pojawił.
A gdzie tą ładowarkę można ucapić, bo na OlyJedi nie widzę, no i bateria lub zamiennik by się przydał... :)
Jest na OlyJedi tylko trzeba poszukać ;)
Jest także na Allegro, nie oryginalna of course
A ładowarka od E-410 da radę z tymi nowymi bateriami?
Można kupić taką: http://www.hahnel.ie/index.cfm?page=...s&id=42&pId=42
Ma wymienne gniazda do akumulatorków ( 4szt) i obsługuje większość ogniw Lion.
Są wersje dla O , C , N , S .:-)
Mam wątpliwości co do stosowania jakichś zamienników śmików. Zamówiłam oryginał. Skoro i tak już wywaliłam tyle kasy to chcę mieć oryginalny komplet.
_______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
Ale futerał zamówiłam z Hong Kongu (taka ta moja konsekwencja). Fajnie pasuje. Aparat w nim wygląda bardzo oldskulowo i można robić zdjęcia otwierając klapkę.
Przykładowe zdjęcia aparatu w tym futerale (to nie jest aukcja na której kupiłam ale ma najwięcej zdjęć)
http://cgi.ebay.com/New-Leather-Came...item4aab42c4ae
Pokrowiec przykręcasz śrubą do gniazda na statyw. Klapka zewnętrzna jest przypinana na zatrzaski więc można ja odpiąć całkowicie albo odpiąć zatrzaski po bokach i robić zdjęcia z wiszącą klapka ;)
Nie mam konta na ebaju. Czy mógłbym się dołączyć do osoby, która ma takie konto
i zdecydowała się na zakup takiego futerału ? Interesowałby mnie kolor czarny.
Koszty pokryję.
Mam go od dziś. Wygrywa konkurs na najlepszy hardware i najgorszy software w historii kompaktów. Jego menu to jakaś wczesna wersja alfa, czysta przypadkowość kogoś, kto nigdy nie fotografował. Brak AELa, bezsensowne animacyjki zwalniające obsługę, brak klasycznego ekranu ''ze wszystkim'' znanego z innych olków, wyłączenie histogramu na czas wprowadzania korekty (!!!), brak doostrzenia af w manualnym trybie video, zero customizacji i wiele, wiele innych niedoróbek. Tak można w małpach za 200zł, ale nie w sprzęcie mogącym stać się kompaktem wszechczasów.
Mam nadzieję, że ktoś to złamie i pojawią się systemy nieoficjalne (jak do Canonów czy chyba ostatnio Soniaczy).