Wszędzie znajdą się jednostki wybitne inaczej, niestety.
Wersja do druku
Wszędzie znajdą się jednostki wybitne inaczej, niestety.
Zastanawiałem się nad X100 i już prawie kupiłem... ale doczytałem się o SAB i traktowaniu klienta przez serwis fuji. :(
A czytałem sporo. Fora USA, Niemieckie, Brytyjskie i Polskie... Tydzień czytania i wyrobiłem sobie opinie.
Fuji zalicza sporo wpadek.
Po X10 - matryca, X100 - SAB, XE-1 - ??? A to co się czyta na temat serwisu Fuji w Polsce w porównaniu z innymi krajami, skutecznie zniechęca do zakupu produktów tej marki.
Wysłałem tydzień temu maila do siedziby głównej w Japonii z opisem podejścia do klienta serwisów Fuji na świecie i w Polsce.
W Australii, Nowej Zelandii, USA, Niemczech mając dowód zakupu po gwarancji wymieniają SAB za FREE. W Polsce za 700 zł. No ale jesteśmy bogatsi od tych krajów.
To właśnie zdecydowało o tym, że zdecydowałem się o odpuszczeniu marki FUJI, a szkoda, bo aparaty robią świetne... tylko klienta beznadziejnie traktują.
Do tej pory mam Nikona D200. Ma 6 lat i 54000 zdjęć zrobionych. Jestem zadowolony. Ma tylko jedną wadę szumy od ISO 800. Dlatego zdecydowałem się na zmianę.
Chcę kupić aparat, z którego będę równie zadowolony i będzie równie bezawaryjny. :)
To taki protest song? :-) Ja też słyszałem wiele złego na temat serwisu Fuji Polska i nie podoba mi się ich podejście do klientów jednak po zakupie X-E1 trudno mi sobie wyobrazić abym go zmienił na coś innego ;-) Ale masz rację nie jest dobrze choć byc może z X-E1 jest lepiej wykonane bo daja na niego 3 lata gwarancji.
3 lata gwarancji na aparaty zakupione do 31.12.12 potem będzie po staremu.
Znalazłem cuś takego ;) http://fotoinformator.pl/2012/12/14/...tryca-x-trans/ Niby dodane wczoraj, więc nie jakieś starocie. Oby to była prawda. I jakby tak przykleili ekw. 43mm 1.4/1.8 z lepsiejszym Af'em to jako były user x100 będę wniebowzięty chyba.. :mrgreen: Wiem, wiem, pobożne życzenia, nadzieja matką itd.. Ale co poradzę, że taki aparacik byłby dla mnie idealny (nie zależy mi na szklarni itd.). ;)
---------- Post dodany o 20:38 ---------- Poprzedni post był o 20:34 ----------
I jeszcze jeden link http://www.fujirumors.com/x-200-with...r-coming-soon/
byłaby to całkiem sensowna decyzja.
Pers - coś w tym guście. Sam z resztą przyznajesz, że nie jest dobrze. Aparaty X100, X-E1 mają niesamowite odwzorowanie tego co rejestrują i jeśli tylko to by się dla mnie liczyło, to już bym był właścicielem X100. X-E1 ma bardzo wolny AF i to w mieście go deklasuje niestety. A co do trzech lat gwarancji, to serwis zawsze może powiedzieć: "Usterka powstała z winy użytkownika. Naprawa będzie wynosić 1200 zł." To jest Polska... niestety. :(
Pamaru - w tym serwisie jest też info o nowym bezlusterkowcu. No i pokazał zię X-E1, więc kto wie. Może się sprawdzi. :) Jakby wielkością był podobny do X100 i nie miał wady produkcyjnej, to będzie fajna sprawa.
Bo to niestety jest tak, że Fuji wypuściło dwa aparaty z wolnym AF i pojawiło się sporo wpisów jaki to on wolny, po paru miesiącach dali nowy soft i jest co najmniej przyzwoicie ale pozostało grono "nie-posiadaczy", którzy nadal wypisują o słabym AF. Mając X-E1 moge potwierdzić, że AF jest słaby (ale nie tragiczny) w złych warunkach ale w mieście w normalnych lub dobrych warunkach jest co najmniej dobry. A MF (z pomocą AF-L) przynajmniej dla mnie jest dobry zarówno w słabych jak i dobrych warunkach.
Będzie X200 z matryca z XE-1, wczoraj na spotkaniu mówili. (nie troluje, serio mówie)
W zasadzie to było do przewidzenia. I pewnie nie zmieni się w nim za wiele, oprócz matrycy i przycisku Q :)
Yes! Yes! Yes! Dopracowane (oby...) x200! I może z ekwiwalentem 43 1.8 - by było mi niezmiernie miło.. :))) Oj doczekać się nie mogę choć cena pewnie na początku zwali z nóg. Ale poczekam chwilkę jak z x100 i gdy ciut spadnie to "Poproszę, dziękuję, do widzenia." ;) X100 wspominam szalenie mile, choć AF początkowo doprowadzał do bólu głowy i zawału
(zwłaszcza jak drugim aparatem jest d700). No ale jeśli będzie nie gorszy niż ten w x-e1 to mi wystarcza, grunt aby był celny.
oj, to by musiało być coś w stylu 28/1,2, raczej wątpliwe by zdecydowano się na tak jasny obiektyw, poza tym, ekw. 43 to niewielka różnica wobec 35...
Myślę, że albo zostanie stary obiektyw, albo pójdzie coś szerokiego np. ekw. 28 albo w drugą stronę w okolice 50 mm.
Wg. mnie zostanie ogniskowa 23mm, czyli 35mm w przeliczeniu na FF. Jasność w okolicach 1.8.
I bez SAB :)
Jeśli te pogłoski są prawdziwe, to wstrzymuję się z kupnem nowego aparatu.
Tak przy okazji.
Około dwóch tygodni temu wysłałem do centrali w Japonii maila z pytaniem jak to jest, że na świecie usterkę SAB wymieniają gratis a w Polsce kosztuje to 700 zł i czy w ogóle wiedzą o takiej sytuacji?
No i oczywiście nawet nie raczyli napisać żadnego maila. Tego się z resztą spodziewałem.
To wstrzymujemy się razem. ;)
Dla mnie 35mm (ekw.) jest ok i owszem baaardzo uniwersalna ogniskowa. Choć często gdy używam zooma, to jakimś cudem albo używam skrajnych 24/70mm albo środek i tu okazuje się, że jeśli środek tego zooma to wcale nie jest to 50m tylko zawsze coś typu 44-46mm (patrząc po exifie). Zresztą, choć różnica niewielka to jednak taka 50tka jest dla mnie ciut za wąska. A znowu 35tka czasem za szeroka, stąd wiem, że taki panasonic 20mm do olka, czy też fujik z ekw ok. 40mm leżałby mi chyba idealnie. Ale, chyba faktycznie prędzej zostawią te 34mm albo uderzą w ekwiwalent okolic 24-28mm. Choć kto ich tam wie, zobaczymy za parę m-cy.
Pamaru, znaczy się lubisz prawdziwy kat widzenia ludzkiego oka, który uzyskuje się ogniskowa około 43 mm na ff ;-) Juz kiedyś takie potrzeby zauważył Pentax wypuszczając w swojej serii Limited naleśnika 43/1.9.
Póki co jest półplotka o x20 http://www.fujirumors.com/next-rumor...-20-is-coming/
---------- Post dodany o 09:00 ---------- Poprzedni post był o 08:59 ----------
A wiesz Sylwiusz, że własnie miałem wspomnieć o tym pentaxowym limitedzie.. ;) Bo taka prawda, bliżej oku do tych mm niż do 50.
Sądzę, że warto będzie poczekać.
Obiektyw mogą zostawić z X100. :)
Ja do puszki mam prawie na stałe zaczepiony 35mm f/1.8 i to mi pasuje.
Choć zdarza mi się założyć 12-24. :)
No to czekamy. ;) Jestem ciekaw czy wpakują AF z X-E1 czy może zupełnie coś nowego. Choć nie liczyłbym na nową jednostkę. I czy zostawią hybrydowy wizjer czy evf, choć dla mnie wystarczy sam evf. Na liście życzeń mam jeszcze działający MF i brak konieczności przełączania się w tryb macro aby zrobić coś co jest bliżej gdy zwykly tryb już nie łapie. Co prawda ja w x100 radziłem sobie w ten sposób, że miałem ustawiony MF a AF uruchamiałem przyciskiem afl/ael, który działał jak odpowiednik af-on, dzięki czemu nie musiałem przełączać się w tryb macro, gdy mi brakowało odległości od motywu. No i do listy życzeń dorzuciłbym video rodem z om-d chociaż. Ech, nadzieja matką.. ;)
Bez dedykowanego trybu macro zapewne AF działałby jeszcze wolniej, bo musiałby sprawdzać większy zakres.
To może inaczej, niech sam zakres będzie krótszy, żeby nie było konieczności za częstego przełączania..
Ten tryb makro zabezpiecza raczej przed błędem paralaksy w wizjerze, gdy robimy zdjęcia ze zbyt małej odległości, niż ma jakikolwiek wpływ na zakres ostrzenia. W X-E1 zauważyłem, że przycisk makro praktycznie nic nie daje w przypadku użycia EVF albo LV. Przynajmniej z tymi obiektywami, które mam. Może w X100 faktycznie coś on daje.
Fuji X100s już oficjalnie:
http://www.fujifilm.eu/uk/news/artic...ifilm-x100s-1/
- matryca X-Trans 16 mpx
- szybszy procesor
- piksele do detekcji fazy na matrycy
- wyższa rozdzielczość wizjera
- jakaś imitacja manualne ostrzenia jak w dalmierzach, z dwoma nakładającymi się na siebie obrazami
- focus peaking
a stara obudowa gratis
Ciekawe czy problemy tego body też dadzą w nowej wersji gratis. Syf w wizjerze, na matrycy, SAB.
Łapie tak jak X10. Na forach ludzie na to marudzą.
A ja w X10 nigdy nie miałem żadnych syfów.
Bo to jest tak, ze jak się chce coś znaleźć to się znajdzie ;-) Wystarczy latarka i mocno poświecić i szansa na znalezienie czegoś wzrasta. Podobnie ze ścianami - niby równe ale jak przyłozyć do nich zarowkę to krzywe, że aż strach.
pers,masz 1000% racji :-)
Kolejny aparat z najszybszym AF na świecie :wink:
Dobrze, że poprawili ogólną szybkość aparatu. Zobaczymy jak to wygląda w rzeczywistości, a nie według działu marketingu.
Tak działa funkcja Split Image:
http://www.fujirumors.com/split-image-in-action/p
Fujifilm X100 vs X100S, różnnice; http://www.estiasis.com/story/fujifi...re-differences
Hybrydowy af? Może faktycznie jest szybko.. Na filmiku jest ok, ale ja wolę na żywca zobaczyć jak to będzie faktycznie chodzić. No i lepsze video. Czyli na upartego to co chciałem, żeby lepiej działało w moim x100 teoretycznie poprawili. Mimo wszystko, jakoś z dystansem podchodzę do tych "usprawnień". No niestety ale pod tym względem stare x100 zrobiło co zrobiło, czyt. zapał ostudziło..
Trzeba przyznać, że Fuji słucha klientów. Brakowało focus peakingu - jest focus peaking. Brakowało możliwości ustalenia dolnej bariery auto iso i uzależnienia go od czasu naświetlania - jest taka możliwość. Ludzie narzekali na AF - teraz jest dobry AF, przynajmniej wszystko na to wskazuje. Wizjer elektroniczny był za słaby - jest lepszy. Zmianę punktów AF trzeba było obsługiwać lewą ręką - już jest pod prawym kciukiem.