-
Odp: Moje zwidy i herezje...
253 i 247 te dwa zdjęcia pokazują klasę Tej modelki. Szkoda, że w 253 nie zakończyłeś Go tuż za modelką. Może w tych warunkach 2,8 to już troszkę za dużo? Nie ma exif-a z wcześniejszego zdjęcia. A z drugiej strony wiem , że na małych ekranikach i przez wizjer w okularach nie sposób ogarnąć wszystkich szczegółów, które potem wpływają na odbiór fotografii.
Pozdrawiam AP.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
apz
253 i 247 te dwa zdjęcia pokazują klasę Tej modelki. Szkoda, że w 253 nie zakończyłeś Go tuż za modelką. Może w tych warunkach 2,8 to już troszkę za dużo? Nie ma exif-a z wcześniejszego zdjęcia. A z drugiej strony wiem , że na małych ekranikach i przez wizjer w okularach nie sposób ogarnąć wszystkich szczegółów, które potem wpływają na odbiór fotografii.
Pozdrawiam AP.
Na pewno w poprzednim tez bylo 2,8. Szklo to ZD 50 macro. Nie robilem na f2,0 bo chcialem zabezpieczyc sie przed nietrafieniem AF, no i jednak zwiekszyc GO tak zeby postac w miare sie w niej miescila. Zastanawialem sie nad uzyciem manualnego obiektywu 135mm f/2.8. Moze tlo nie byloby bardziej rozmyte, ale perspektywe by skompresowalo deczko mocniej.
Przy f/2 nawet na ZD 50 mnie wkurza ze pomimo ze celuje np w oko to czasem jednak AF nie trafi... i to naet dosc konkretnie chybi.
Tomek
-
Lalka z piegami swietna :-) Cala ostatnia wrzutka jak dla mnie ekstra.
-
Tak na szybko-sam tego chciales:grin:
-
Przedobrzyłeś z ostrzeniem, zaczęła kasza wyłazić.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
grizz
Przedobrzyłeś z ostrzeniem, zaczęła kasza wyłazić.
Na ciezszym nie wyjdzie idac w ten kierunek.Ten to 300kb tylko
Prosze o wyrozumialosc:wink:
-
"Lalka" naprawdę świetny pomysł i wykonanie. Jedyne nad czym bym popracowała to nad oczami, dokładnie białkami. Są mz zbyt przebarwione nawet jak na zwykły portret, a tu mamy lalkę, więc można nawet bardziej wybielić niż normalnie. Ale jak nie chcesz jakiejś przesady w obróbce oka, to chociaż troszkę poprawić. Ale generalnie jest super. Bardzo mi się podoba.
-
Myślę, że droga którą pokazał Mirek jest słuszna w temacie lalek (i sugestie Jolki).
Co do dziewoi w ruinach - chyba chodzi o kontrast ładne-brzydkie, chociaż stosunkowo mało można spotkać odwrotnych pomysłów tzn. jakichś żurów fotografowanych w pięknych sceneriach (pałace, eleganckie restauracje) ;)
-
Lalka porcelanowa Super! Bardzo pomysł i wykonanie mi się podoba...za koleżankami oczka domestosem wybiel :)
-
Mam wersję gdzie oczy są wybieline, ale jakoś dziwnie to wyglądało. Za dużo białego w białym i wychodziły dziwnie. No nie podobały mi się i już :)
Co do żur(l)ów w pałacu.. hmm.. interesujące :)
Tomek
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Thomasso
Mam wersję gdzie oczy są wybieline, ale jakoś dziwnie to wyglądało. Za dużo białego w białym i wychodziły dziwnie. No nie podobały mi się i już :)
Tomek
Mozna by przedyskutowac metode wybielania,jest ich co najmniej kilka,Moze ta Twoja byla akurat nie ta w tym kadrze.Ja wiem ,ze ingerencja,zmiana rzeczywistosci,a wogole suwakowanie to nie jest wyjscie,jak rowniez suwakowi to zaden autorytet.Jednak pogadac by mozna bylo.
No,suwakowi na start,niescie flage sukcesu:grin::grin:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Mirek54
Mozna by przedyskutowac metode wybielania,jest ich co najmniej kilka,Moze ta Twoja byla akurat nie ta w tym kadrze.
Hmm.. muszę zatem poszukać w necie o tych metodach. Intrygujące w sumie.
Chyba, że, Mirku możesz sam coś napisać na ten temat, albo choć linka podrzucić? :)
Tomek
-
1 załącznik(ów)
Mały zastój w watku. Powód prosty - brak czasu na zdjęcia, a w tzw. "międzyczasie" zmiana dysku, systemu itd., itd.
Bawiłem się "obróbką" starych fot i wyszło mi coś takiego. Powrót do sesji "Lalka".
255.
Załącznik 55254
Tomek
-
Na temat lalczanej serii się nie wypowiem, bo sa lepsi specjaliści tu ode mnie. Ale muszę cofnąć sie do foty 250. - jak ona (dziewczyna) tam wyszła, jak ona tam wyszła ! Dosłownie i w przenośni. Bardzo lubię to zdjęcie. Jest w tym też coś z czasów socrealizmu. Trza by pewnie tylko przyodziewek na drelich zmienić.
-
3 załącznik(ów)
Znów wątek troszkę pajęczynami pozarastał.
Zaprezentuję zatem coś co już (częściowo) gościło w galerii OC.
Sesja "torowo-kolejowa" z Jolą :)
256.
257.
258.
Załącznik 55995
259.
Załącznik 55996
260.
Załącznik 55994
Dziękuję za uwagę, komenty wszelakie.
Pozdrawiam
Thomasso
-
-
Ostatnie całkiem spoko, znaczy gdyby było nieco jaśniej to modelka nie była by tak jańsko wybłyskana, albo tak zmodyfikować światło ( np jego barwę ) żeby nadało nieco klimatu.
I w tło ją wpasować staranniej/"pomysłowiej", np tak aby nie zasłaniała w całości torów co by szły w nieskończoność kadru czy coś w ten deseń. Dało by to więcej możliwości interpretacji tego zdjęcia.
Takie moje pomysły.
-
3 załącznik(ów)
Fajna seria PKP! :-D
Tylko bardziej, mrocznie-stonowana mi się zheretykowała. A ot:
pierwowzór Załącznik 56115 MójToWzór Załącznik 56114 APZ'ecie take? Załącznik 56123
Fota cymesik!
-
Saboor stonowana niezla :-)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Saboor
Fajna seria PKP! :-D
Tylko bardziej, mrocznie-stonowana mi się zheretykowała. A ot:
pierwowzór Załącznik 56115 MójToWzór Załącznik 56114
Fota cymesik!
Saboor - spróbuj nie wygasić tak mocno twarzy - tak to tylko pierś błyśzczy i perły, niech i słoneczko błyszczy się podobnie.
Fota mi się podoba. Pozdrawiam AP.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Thomasso
Znów wątek troszkę pajęczynami pozarastał.
Zaprezentuję zatem coś co już (częściowo) gościło w galerii OC.
Sesja "torowo-kolejowa" z Jolą :)
256.
257.
258.
Załącznik 55995
259.
Załącznik 55996
260.
Załącznik 55994
Dziękuję za uwagę, komenty wszelakie.
Pozdrawiam
Thomasso
Pierwsze dwa juz gdzies widzialem:wink:Trzecie ciutke za mocno lagodne za "grzeczne"Moze zaakcentuj ostroscia na fragmentach,bedzie zywsze.Przeszkadza mi to cos pomiedzy bluzka a twarza z Jej prawej strony.Cos jak by skora z grzechotnika:wink:
Dwa ostatnie mocno ciekawe,ale Gdybym ja tam byl to pomyslal bym o czyms takim jak -i tu mam problem jak to nazwac.Ja to nazywam glimmerglass,w kolorze cupfer lub bronze-Troche by ocieplilo.Zloty dyfuzor by tez nie zaszkodzil.A na perly kierunkowa latarka ledowa z zimnym celvinem lub zimno niebieskim ekranem.No ale to juz by trzeba w stadzie pofocic,ale takie focenie przynosi efekty.
Juz wiecej sie nie wymadrzam.
Na trzecim teraz zauwazylem na krawedzi bluzki zielone widmo.Albo powstalo w obrobce albo trza by profil do szkla zrobic.
Troche usunelem to zielone i nie moglem sie powstrzymac z suwakami:wink:Załącznik 56121Załącznik 56122
-
Najbardziej widzi mi się ostatnie - 260. Wybrał bym wersję pośrednią, coś pomiędzy pierwowzorem a przeróbką Saboora. Mam nadzieję, że ubezpieczyłeś modelkę przed sesją na torowisku :wink:.
-
3 załącznik(ów)
Tym razem mala sesyjka dla znajomych chlopakow z zespolu Starkiller :)
Na razie trzy foty. Fakt troche sesja na szybko i dosc spontanicznie, ale moze sie spodoba?
261.
Załącznik 57404
262.
Załącznik 57405
263.
Załącznik 57406
Pozdrawiam
Thomasso
-
z punktu widzenia widza 1 najlepiej mi się widzi 2 i 3 ten hotel w tle przeszkadza
-
Ważne, by im się spodobało. A co grają ?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Dzuiko
Ważne, by im się spodobało. A co grają ?
A jakies ostrzejsze brzmienia. Prog metal, metal, ostrzejszy rock.. takie tam :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Thomasso
A jakies ostrzejsze brzmienia. Prog metal, metal, ostrzejszy rock.. takie tam :)
Skoro tak, to zastanawiam się, czy nie nazbyt grzecznie tu wyszli.
Ale mówię - jeśli takie im się podoba.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Dzuiko
Skoro tak, to zastanawiam się, czy nie nazbyt grzecznie tu wyszli.
Ale mówię - jeśli takie im się podoba.
Ta wineta jest niegrzeczna wg mnie.Czyt-niepotrzebna.
Ja osobiscie bardziej ostra obrobke bym zrobil,kontrastem lokalnym bym pomieszal.
-
Dla mnie winieta tez na nie, no i faktycznie jak na taka ostra kapele, troche za delikatnie sie prezentuja.
-
Ostra, nie ostra. Ale czy ze jak graja ostrzejszego rocka to co? Zdjeciem ogolic sie nalezy? :)
Bedzie jeszcze jedna sesja, to na razie byla wprawka taka i zapoznanie z zespolem.
W planie takze indywidualne portrety kazdego z czlonkow w akcji, wiec moze bedzie wtedy bardziej ostro (nie tylko w obrobce, ale i w tresci).
Winieta mi pasowala, bo takie nudne i sterylne te zdjecia byly na brzegach.
Ewentualnie jak ktos ma jakas wizje co do "ostrosci" to prosze cos przerobic i mi tu wrzucic :) Chetnie popatrze.
T.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Thomasso
Ewentualnie jak ktos ma jakas wizje co do "ostrosci" to prosze cos przerobic i mi tu wrzucic :) Chetnie popatrze.
T.
Ty to potrafisz namowic.A patrz sobie ile chceszZałącznik 57421
-
4 załącznik(ów)
Świąteczne hej! :)
Chwila spokoju więc zasiadłem za starszymi fotami i wyszła mi taka seria:
264, 265, 266, 267:
Załącznik 58176 Załącznik 58177 Załącznik 58178 Załącznik 58175
Pozdrawiam
Tomek
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Thomasso
Seria ma u mnie same plusy,jednak bym sie bardziej okreslil,albo w strone sepii albo blekitnego B&W
-
Niezle fotki, podobaja sie.
-
Wątek przejrzałem na ekranie 9" i mimo tego zdjęcia dały się polubić :) Pozdrawiam i świątecznie życzę dalszego zapału do pracy oraz ciekawych pomysłów.
-
Foty, te ze szminką i panną (ustami?) w rolach głównych - bardzo udane!
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Mirek54
Seria ma u mnie same plusy,jednak bym sie bardziej okreslil,albo w strone sepii albo blekitnego B&W
Mowisz? Hmm.. Napisze dlaczego zrobilem jak jest. :)
Klasycznie w strone niebieskiego B&W wychodzily za zimne, takie sterylne, a znow bardziej w sepie postarzalo zdjecie, a na nim wszak piekna, mloda kobieta i to mi nie gralo.
Dziekuje za odwiedziny i koment i zycze spokojnych Swiat! :)
T.
-
Bardzo dobre zdjęcia. Szczególnie 265 mi się podoba a 267 to bardzo, bardzo się podoba :) Myślę, że tu sepia by pasowała.
-
1 załącznik(ów)
To jeszcze jedno mi sie zapodziało ;-) W zasadzie starter do całej poprzedniej serii.
Tytuł roboczy "Preludium do 'Czekając...' " :)
268.
Załącznik 58192
Tomek
-