Brakuje otworzonego okna - z białymi firanami wywiewanymi na zewnątrz.
Kadr oszczędny, można powiedzieć 'typowy', ale miło się kontempluje kolejne piętra.
Wersja do druku
Brakuje otworzonego okna - z białymi firanami wywiewanymi na zewnątrz.
Kadr oszczędny, można powiedzieć 'typowy', ale miło się kontempluje kolejne piętra.
Nie obróciłeś, jarzeniówki są na sufitach.
Za to ja mam w galerii jedno obrócone i nikt nie zauważył :-P
Masz rację, jak na Ciebie, przeciętne ;)
Ale ja bym się nie przejmował, wystarczy popatrzeć na niektóre z tegorocznych nagrodzonych w WPP żeby się dowartościować :)
tylko ja widze, ze na gorze zdjecie jest szersze niz na dole? ;)
a za namowa rocco wrzucam do galerii... niech olyspolecznosc zadecyduje....
165
...
Trapez zrobiłeś, jak babcię kocham, trapez :roll:
163- szklany chaos ale ubrany w ciekawa formę płaszczyzn i to jest wartością zdjęcia. 164- biurowiec z mnogością otwartych okien, świecącymi świetlówkami świadczącymi o pracy kojarzy mi się z rolą Kobieli jak w filmie rozwijał sprawozdawczość a tutaj miałby pole do popisu. 165- geometryczna posta forma i zimnych materiałów a w środku ciepełko uczuć. Podoba się.
helmuth.... to taki zart byl... :wink:
a teraz powaznie :)
ja wiem, ze kazdy przez to przechodzi i nie kazdy chce ogladac taki album na forum publicznym. no ale ja nie bardzo mam kogo zapytac...
wiem, ze slodkie ryjki i te sprawy, ale z technicznego punktu widzenia na pewno jest wiele do poprawy. pytanie co?
http://i89.photobucket.com/albums/k2...w%20domu/2.jpg
http://i89.photobucket.com/albums/k2...w%20domu/1.jpg
W pierwszym, dookoła siedzacego w centrum dzieciaka można zastosować większą winietę. W drugim jest ok. tylko model strasznie poważny a do tego ciemne tło które też trochę pogrąża.
Nie znam się kompletnie, ale czasem głupiego warto posłuchać (tak mówią ;)) Dla mnie pierwsze jest ciut za jasne, twarz jakaś płaska. Ośmieliłem się trochę "podłubać", żeby pokazać o co mi chodzi: http://<div style="text-align: cente...></font></div>
Drugie za szeroko z lewej i mógłby się facet uśmiechnąć ;).
masz racje-troszke ciemniej i od razu buzia nabrala ksztaltow. trzeba zapamietac :) a co do modela nr 2-powazny, ale tylko przez 5 sekund :) reszta zdjec to juz wyglupy :)
co do przestrzeni z lewej to moje niedbalstwo...
dziekuje bardzo za pomocne uwagi.
czyli moge rozumiec, ze swiatlo nie jest raczej zle-nie jest moze super, ale przynajmniej nie odrzuca, tak? tlo tez moze byc? czy bardziej neutralne/szare? czy cienie na twarzy chlopaka sa ok, czy za glebokie? czy moze za bardzo wymagam od siebie i zdjecia sa ok? :)
pzdr
Po ściemnieniu, wyszło, że stópki dziecka są wyrażnie bardziej oświetlone niż twarz (różna odległość od lampy?" :roll:) Tło mi nie przeszkadza. U chłopca, wydaje mi się że prawy policzek jest trochę za bardzo oświetlony, stąd lekki cień po lewej stronie nosa. Jednakże jestem kompletnym laikiem i mogę się mylić :oops:
no robilem wedle wskazowek-czyli oswietlenie twarzy nie moze byc tej o samej intensywnowsci, tylko jedna strona minimalnie slabiej. chyba dlatego, zeby nie "splaszczyc". ale musze pocwiczyc-inaczej sie nie da nauczyc :) dziekuje za wszystkie komentarze i wskazowki-bardzo sie przydaly i mi pomogly. nie bede was juz na sile zanudzal swoimi problemami i postaram sie jakos sam zawalczyc :)
z podziekowaniami za poswiecony czas wstawiam kolejna fote:
166.
oByCy...
pzdr :)
kruca fix, no wlasnie ze wzgledu na ta lampe to wstawilem.....
no dobra... cos mi ostatnio nie idzie. ide pokontemplowac... :wink:
ja wiem, ale sam jakos tak czuje niedosyt i nie bardzo jestem zadowolony z tego, co mi wychodzi "spod piora" ...
Jakby przeładowane szczegółami.
Lampa mi nie pasuje.
Albo pasuje do piaskowej i różowej części budynku a nie pasuje do błękitnych okien.
Nie wiem, za dużo tu wszystkiego :roll:
jeszcze raz dziekuje za uwagi, a szczegolnie helmuthowi za bezcenne wskazowki do moich niezdarnych prob portretowych. pomyslalem, ze jednak przez watek zdjeciowy przewija sie wiecej ludzi i moze jednak jakis magik-specjalista cos skrobnie ostrym piorem na temat tychze. ale mam nadzieje, ze niespecjalisci tez pokusza sie o uwagi z punktu widzenia chociazby estetycznego :)
dlatego osmielam sie wstawic po raz drugi (pierwszy raz na blogu):
stage one
stage two
Powyższe portrety bardzo sympatyczne. Podobają mi się zwłaszcza te dziecinne.
Ośmielony tymi słowami (chyba, że się nabijasz :roll:) pozwolę sobie na jeszcze kilka uwag do stage one.
5- tu powaga modela została odpowiednio "zagospodarowana": świetne, zimne spojrzenie znad ciemnych okularów- młody mafioso :)
3- dziwna tonacja (dla mnie za zimna), wyraźne cienie od lamp (przeszkadzają mi)
4- ciut za jasno
To taka moja ocena laika, niekoniecznie muszę mieć rację ;)
Z dziećmi zawsze będą się podobać gdyż jest to nie wyczerpany zasób inspiracji. Rodzinne na pewno bedą stanowić miłą pamiątkę. Z rad proponowałbym troszkę ciaśniej.
Nie pasują mi te ujęcia, gdzie widać listwę podłogową.
Reszta - bardzo przyjemne, radosne portrety.
helmuth-oczywiscie, ze mowie powaznie. przejrzyj swojr posty-same wskazowki, ktore bardzo cenie i za ktore jeszcze raz dziekuje.
z cieniami i roznymi odcieniami mam nadzieje, ze sie pozegnam, bo wymienilem wszystkie swiatla ja takie same o wlasciwej temperaturze. wiec odpadnie mi problem mieszanego swiatla. wszystkie ciagle maja taka sama temperature jak blyskowe. listwa faktycznie razi, ale nie mam jeszcze takie duzego backgroundu jak bym chcial :)
jak rozumiem ciasniej te podwojne? chyba tak, bo te single to tak raczej na styk sa :)
dobrze, ze nie odrzuca, bo tego bysmy chcieli uniknac :)
pzdr i dziekuje
Fajna pierwsza trójka z tłem z gnieciucha.
Następne mniej mi się podobają, raz że tło nie takie a dwa to kadrowanie.
2, 7b i ostatnie widziałbym w kwadracie a kwadrat w pionowym kadrze.
Chodzi mi o to, że dla mnie jest trochę za szeroko.
dziekuje bardzo rocco :)
mysle, ze na razie nie bede was juz meczyl tymi portretami, bo mi wszyscy z watku uciekna ;) jak popelnie naprawde cos dobrego, to pozwole sobie wrzucic i pomarudzic znowu :)
tym razem czuje odech konkurencji na karku i musze troche sie przylozyc do roboty, zeby nie wypasc z obiegu ;)
167.
/|\
Właśnie popełniłeś coś bardzo dobrego :)
Masz dyspensę na parę portretów. Bez listwy ;)
ocena w galerii
pzdr
Świetne, j.w. :mrgreen:
Bardzo zacne. Jak tylko zobaczyłem z rana w galerii, od razu wiedziałem, a przynajmniej podejrzewałem czyje to zdjęcie.
A portrety to moim zdaniem jedna z najtrudniejszych dyscyplin w wieloboju fotograficznym.
dla ciekawskich ;)
lokalizacja i widok z ulicy:
http://maps.google.com/maps?f=q&source=s_q&hl=en&geocode=&q=12750+w+88th+ cir&sll=38.962345,-94.774461&sspn=0.023492,0.038624&ie=UTF8&ll=39.100 01,-94.584239&spn=0.005262,0.019312&z=16&layer=c&cbll= 39.100004,-94.584249&panoid=3ow8Y1yw_v7OGrPL1flLMg&cbp=11,135 .3132065626872,,0,-56.40000000000001
widac naroznik budynku.
mozna ruszac obrazem i zobaczyc co w gorze :)
Ostatnie po prostu Kacze:grin:
Pierwszy portret poważny na ciemnym tle- tego chłopca dla mnie jedno z lepszych, pięknie wyciągnięty kolor oczu, dla mnie naprawdę dobre.
Portret blondynki z dzieckiem (ostatnie) też bardzo udane. Pozostałe przeciętne ale miłe dla oka ze względu na słodkie buźki.
Na twoim miejscu popróbowałabym w deseniu tego portretu chłopca jeszcze ...
To ostatnie jakoś... mniej mi leży. Za normalne, jak na Ciebie ;)
poczekaj az sie rozgrzeje ;)
nie ukrywam, ze 9-18 znacznie by poszerzylo moje horyzonty... :mrgreen:
ale zrozumialem-wiecej szalenstwa wskazane. popracuje nad tym-obiecuje :)