oto jak wyglada E400 "w garsci"
Wersja do druku
oto jak wyglada E400 "w garsci"
Jak dla mnie super - idealny sprzęt na wypady i street photo!Cytat:
Zamieszczone przez cra3y
Genialnie :D :razz: i do niego naleśniki Pentaxa :twisted:Cytat:
Zamieszczone przez cra3y
W garści jegomościa 162 wzrostu i 60kg wagi. Ciekawe jak by wygladał w moich łapach jak do nich E-1 za mały jest.
Ale spoko nareszcie fotka E400 z facetem, a nie tylko z panienką
Z zewnątrz wygląda na faceta, ale w dzisiejszych czasach to nic nie wiadomo :mrgreen:Cytat:
Zamieszczone przez robin102
a ciach .. i mamy E-200 ;-)
+ jeszcze dzialajaca "drewniak kamera" oraz najnowszy "mop up", czyli wydmuszka E-P1
a i jeszcze smaczek, czyli wymiary:
CANON EOS Kiss Digital X (400D) -> 126.5×94.2×65mm (510g)
Olympus E-500 -> 129.5×94.5×66mm)
Olympus E-400 -> 129.5×91×53mm (375g)
ma ktos tekturke, zeby poskladac? tfu pare pudelek zapalek ? ;-)
Hehe, a co masz 2m wzrostu i 150 kg ? !!! A to zdjęcie >>> miałeś 15 lat czy jak ?? :)Cytat:
Ja mam 172 więc mi będzie pasował.
Coraz bardziej mi się podoba ...:) Marzy mi się aby okazał się lepszy niż 400D :)
Ja mam 176 więc też powinno być nieźle. Ciekawe jak z ergonomią - dla niej między innymi kupiłem Olka. Nawet jak się okaże lepszy od 400D to mało kto uwierzy... Niestety Canon jest po prostu rozpoznawany. Olympusa trzymają na powierzchni takie zrzeszenia wariatów jak nasze forum, resztę pcha dpreview. Ktoś w którymś wątku (chyba gdybanie na temat nowej lustrzanki) dał link do filmiku reklamowego z E-1. Widział ktoś coś takiego tam gdzie powinniśmy to zobaczyć, czyli w TELEWIZJI?Cytat:
Zamieszczone przez zibi1303
Generalnie brakuje mi w ofercie Olympusa kompaktu z wyższej półki.
Były i hity, był C-8080, był C-7070 ale już nie robią :(.
Uważam, że Olympus zrezygnował z ich produkcji bo ich miejsce ma zająć włąsnie E-400 i to ma być początek nowej linii, a nie testowa przejściówka jak mówią niektórzy.
Stąd mam też cichą nadzieję, że to będzie lusdtro nieco tańsze niż 400D :)
Jak mam tylko trochę ponad 180 cm wzrostu ,ale wyjątkowo duże łapska . E-1 z obiektywem 35mm chowa mi się w rękach co udowadnia fotka z avatarka zrobiona kilka miesiecy temu więc lapy mi jeszcze urosły. he he heCytat:
Kup sobie tego E400 ktoś musi być pierwszy . Napewno wymiata wszystkie kompakty szybkością działania i jakością fotek.
Cytat:
Ee nie sądzę abym był pierwszy są napaleńcy z kasą, a ja mam pożeraczy kasy w domu :)
Nie jestem forsiasty. dopiero zacznę zbierać :), a SP-500 pójdzie dla żony
To będzie moje pierwsze lustro, ale znając siebie będe zastanawiał długo, pewnie zdąży wyjść jego następca z rewolucyjną technologią robienia zdjęć nago :)
robin102 ! , a może ktos inny coś wie
robin wysłałem do ciebie maila, ale nie doszedł :(
więc zapytam na forum:
Czy coś wiesz o obiektywach ze stałą ogniskową do E-systemu, kumpel sie pyta a ja nie wiem. Chodzi mi o jakies tanie z długą ogniskową TELE.
od 300 do 500 mm ?? Nie wiem czy by pasowały do tego malucha E-400 , ale moze ????
z góry dziękuję za poradę
hehe nie ma takiego...Cytat:
4/3 to system zoomów!! o porównywalnej jakości do stałek!!
A co do E-400 to nie przyjmuje on obiektywów najwyższej klasy profesjonalnej!
A to czemu ??, czy mocowanie jest inne ??Cytat:
Zamieszczone przez Yx
Że niby co ??Cytat:
Zamieszczone przez Yx
Jedynym ograniczeniem jakie mogłoby być, to ilośc miejsca od mocowania obiektywu do lampy ... ale i tak nie sądzę by był to problem.
Inna sprawa jakby wyglądał takie E-400 + ZD300 czy Sigma 50-500 :D
To mam nie napalać się !! ??
Tylko czekać z wywieszonym ozorem jak wy ?? :) na E-Pro ?
No nie wiem i tak poczekam do przyszłego roku, to się okaże, jaki kozak z tego E-400.
ale z drugiej strony dobrze wiedzieć, dlaczego obiektywy profi nie będą do tego pasować
Cytat:
Więc nie ja to wymyśliłem tylko przeczytałem... Może Oly nie dokońca wiedział co pisze ale tak jest:Cytat:
Zamieszczone przez RobertW3D
Cytat:
Zamieszczone przez Warszawa, 14 września 2006 r
Ooo to tym się nie będę przejmował, na takie obiekty, to długo bym zbierał,
Pewnie prędzej będzie nowe body :)
Bardziej mnie frapuje to że ma długi czas naświetlania 60 sek
Znalazłem opisy pasujących obiektywów i do E1 i do E-400
ale powiem, że nie widzę specjalnie różnicy... Jest po prostu inny uklad rysunku.
Obiektywy E1
Obiektywy E-400
Roadmap obiektywów Olka
Może ktoś zauważy różnice, bo ja nie widzę. Obietywy TopPro też są przy E-400
Myślę że im nie chodziło o obiektywy konkretnie tylko o akcesoria ogólnie. A tutaj już są różnice. Np. gripy, matówki ...Cytat:
No to teraz muszę Olkowi dowalić !
Jest nawet fajne porównanie specyfikacji, aparatów które macie, albo będziecie mieli :).
E-400 na tle D80,400D, ALFA100, wypada całkiem całkiem z jednym wyjątkiem !!!!
http://www.letsgodigital.org/html/re...us400_EN3.html
Panowie z Olka !
Kiedy nauczycie się obsługiwać USB. Wstyd mi za was. Mogę to przeboleć w swoim SP-500, choć z trudem. Przy tym USB transfer plików osiąga prędkość 700-900 kb/s. Natomiast H5 (ma USB 2), które testowałem miało 5000 kb/s.
Teraz widzę że E-400 ma to samo. Panowie dajcie specyfikację, kompilator i napiszemy wam sterowniki do obsługi USB 2.0 !!!! To tak jakbyście dawali oprogramowanie pod Windows 95 :).
Czy E-PRO też będzie miał USB 1 !? ;)
Przy kartach powyżej 1GB przegranie zdjęć na komputer zajmie całe popołudnie !
Cała reszta w tym aparacie mi sie podoba, naprawdę
nigdy nie przerzucałem zdjęc z aparatu na komputer bezpośrednio - jak to się robi?
zawsze czytnikiem - wydaje mi sie to bardziej naturalne
A jaki masz system operacyjny ?Cytat:
Zamieszczone przez andytown
po zainstalowaniu sterowników, aparat jest wykrywany jako "Dysk wymienny" i nie potrzeba nawet instalować tego ich oprogramowania Olympus Master. Po prostu Explorerem lub np TotalCommanderem kopiujesz z dysku "wymiennego" na swój twardziel i już :)
Czy podłączysz sie do USB czytnikeim czy bezpośrednio aparatem nie ma znaczenia :)Cytat:
Jeśli będziesz chciał pomocy to daj znać na GG
Panowie... chodziło mi coś innego, ja podpinam aparat do kompa tylko przy zmianie Firmware:)
szkoda bateri na przerzucanie zdjęć:)
Hehe, szkoda baterii !!!Cytat:
ja swój mogę tak trzmać ponad tydzień i baterie nie padną :).
Taki jest wytrzymały ten maluch.
PS
Samo przegranie, to kilka minut. Więcej można uszkodzić ciągle wkładając i wyjmując kartę.
Ja swoja kartę wyjmowałem ostatnio jakieś 8 miesiecy temu :)
To powiem wam , że dawne kompakty olka miały informacje aby przegrywać tylko na pełnych bateriach , bo skończenie sie baterii podczas przenoszenia zdjęć moze zakończyć sie awariom aparatu ( Olympus c-2100) terz pewnie to naprawili:)
juz dzisiaj pjawily sie w sprzedazy e400 z 14 42 okolo900eur a z dwoima obiektywami 1030eur jesli to kogos interesuje!bardzo podobnie jak e330 i zastanawiam sie ktory lepij wziac
CENA nieco zaporowa, plasuje sie troche powyżej camunia 400D. Z restą to taka oficjalna cena OLKOWA. Weźcie cennik ze strony olka a zobaczycie ile kosztuje E-500.Cytat:
Zamieszczone przez starszy pan
Natomiast na jednym z portali amerykańskich widziałem E-500 po 696$ czyli ok 2100 zł z dwoma obiektywami :) (dual KIT). I to jest już cena więcej jak dobra.....
Do licha, mi to zajmuje 10 minut. Cuda, panocku, cuda.Cytat:
hEHE toż to całe popołudnie, całe wieki !!!.Cytat:
Zamieszczone przez lgrabun
Poza tym napisałem powyżej 1 GB, czyli np 8GB. Dodatkowo wyobraź sobie, że to powinno sie wykonywać w parę sekund, no najwyżej 2 min. Ja jak mam tak długo czekać to wychodzę. :)
ale BTW mam pytanie
Powiem szczerze mam teraz mętlik, czasem tak się zdarza natłok informacji i w końcu przychodzi moment że człowiek nie wie oco chodzi.
Otóż ja mam SP-500UZ który ma obiektyw z odpowiednikiem ogniskowych 38-380mm co oznacza że mam zoom optyczny 10x.
W czym będzie lepszy (dla TELE) obiektyw z E-400 :
Olympus Zuiko Digital ED 40-150mm (80-300mm) 1:4.0-5.6
Zoom mojego malucha będzie większy i co dalej. Przy mniejszym zoom z E-400 będę musiał podejść bliżej do wiewióry, aby mieć takie samo zbliżenie. A jak dokupie sobie T-CON17 to już w ogóle E-400 przegrywa. Wiem że to lustro i tak dalej ale chodzi mi o techniczne wytłumaczenie. Troche przeraża mnie myśl, że w lustrze aby zbliżyć się do możliwości SP-500 z TCON17 bym musiał kupić obiektyw za 20-30 tyś ! a to już jest chory pomysł
tutaj
http://www.pixelmania.nl/teste400/index.html
milego ogladania
Kurde, to wy posiadacze luster, oceńcie jak to sie ma do E-500 czy E-330 :)Cytat:
Zamieszczone przez cra3y
Wygląda całkiem dobrze. ISO 1600 po odszumieniu NR, nawet bardzo dobrze - tylko nie wiem czy NR z aparatu, czy z komputera.
Podoba mi się jakość tego szkła na 14mm, co prawda zostało przymknięte do f7, no ale może będzie ostre też od f3.5.
Te zdjęcia dobrze rokują na przyszłość... Olek coś tam kombinuje z poprawą zdjęć, nie są to może milowe kroki, ale lepszy rydz, niż nic... :twisted:
Faktycznie, wygląda nieźle. Ala ja bym chciał zobaczyć ludzi na ISO1600, najlepiej w cieniu. Olek ma tendencję to przedstawiania takich postaci jakby żywcem byli przniesieni z plakatów typu "Bo zupa była za słona..."Cytat:
Zamieszczone przez blady
Napewno z aparatu. Mam coś takiego w swoim kompakcie, ale nie tej jakości. Tu oszumiony 1600 jest taki jak moje ISO400. Szkoda, że nie zrobili wszystkich zdjęć w dwóch wersjach. Ostatnio gdzieś widziałem wysokie ISO najkona , taki czołg na sali w muzeum, to zdjęcie miało jednak mniej szumów, ale niestety niepamiętam, na jakiej stronce.Cytat:
Zamieszczone przez blady
Czy li pozostaje wniosek, że jest lepiej ale konkurencja ciągle dalej :(.
Na stronie 29 niniejszego wątku ;) https://forum.olympusclub.pl/forum22...ghlight=#62684 Ale to było ISO800
Dlaczego wszystkie fotki mają identyczny balans bieli, tylko ta na ISO1600 z NR wygląda inaczej (i do tego poprawniej). Z exif-a wynika że wszystko było na auto, skąda taka różnica? I jeszcze wilekość pliku: wszystkie około 5-6 MB a ten z NR 2,2?Cytat:
Zamieszczone przez cra3y
Tyle tylko że z E-400 i ogniskowej 150mm będziesz miał jakość... hm... znacznie lepszą niż z kompakta.Cytat:
Krótko mówiąć, po wykadrowaniu zdjęcia z E400 będziesz miał kadr taki sam a jakość znacznie lepszą niż z SP-500!
Nie mówię nawet o możliwości podłączenia jakiegoś obiektywiku np. 500mm (x2 = 1000mm) M42 do lustrzanki :mrgreen: wcale nie trzeba wydawać kupy kasy... lepiej zainwestować w porządną nasadkę na wizjer i ostrzyć manualnie.
Powiedz a co sądzisz na początek zabawy o tym E-400 ale z dual kitem. Widzę że te obiektywy są ciemniejsze i z niższej półki, ale mają niezaprzeczalną zaletę, poza ceną oczywiście.Cytat:
Zamieszczone przez Gregorius
Są również bardzo lekkie. Zaczynam myśleć o takim zestawie na początek zabawy z lustrzankami :)