no tak :)
9 cm miało byc :) moja pomyłka
Wersja do druku
czesc kolejny raz pytanie ;P mam szanse zdobyc za ok 800zł 50/2, mam aktualnie 35. czy w takimr azie oplaca sie zmienic..? Jest tez sigma 150/2.8 macro ale to juz koszt 1700
Do portretu juz mam 45/1.8 [emoji14]
A jak działa af.. Mam em1
A to juz bym sie zastanowil, czy na pewno tego makro robie tyle by kupowac kolejne szklo ;-)
Choc do portretow i tak wybralbym ZD 50 MACRO :)
T.
---------- Post dodany o 21:43 ---------- Poprzedni post był o 21:41 ----------
Szkoda, ze pytania i inne informcje cedzisz w osobnych postach...
AF przez MMF-3 działa bardzo dobrze. ZD 50 na E-M1 spisuje sie nie gorzej niz natywnie podlaczone do takiej E-30.
AF celniejszy nawet, a szybkosc... coz ZD 50 demonem szybkosci AF nie jest i nie bylo :)
T.
Nie mam mmf3 tylko coś chinskiego ale z 35 działa. Choć tam też af nie powala
Roznica chyba tez jest pomiędzy tymi obiektywami chyba tez w skali odwzorowania?
35tka..mam i wlasnie tzreba dokladnie jak mowisz w dupsko włazić robaczkowi bo cos łądnie ująć, wiec mysle ze wymiana na 50tke to bedzie dobry wybór ;)
Mam na składzie 35 i 50 i powiem, że każde z nich jest w jakim sensie rewelacyjne.
Z 35 faktycznie trzeba bardzo zbliżyć się do obiektu żeby uzyskać odwzorowanie 1:1, ale da się.... jest przy tym bardzo ostre, całkiem sensownie wykonane i za takie pieniądze jakie trzeba teraz za nie wydać to świetna sprawa żeby sie pobawić w macro ..
50 to znowu dobre światło (portret) ale odwzorowanie to już tylko 1:2, a więc w macro to większe obiekty typu motylki, kwiaty, większe robaczki itp, super wykonanie, szczelność, jeśli chodzi o ostrość to nie ważne jaka przysłona i jaka część kadru, po prostu ostrość ostateczna :grin:
Szybkość AF i tu i tu zależnie od body, z E3 całkiem szybko tu i tu, z wolniejszą puszką średnio...
Jeśli miałbym wybierać tylko jedno szkiełko... to bym nie potrafił sie zdecydować :grin: do mniejszego macro 35 za to 50 bardziej uniwersalna..
A sigma 105 jest pod m43?
A jak się ma 50 do 60m43
Kazda stalka macro bedzie dobra opcja.
Tu juz zaleza osobiste preferencje co do ogniskowej, skali i tego czy nie boimy sie wielkosci i przejsciowek.
Osobiscie chetnie robie mZD60 z tego wzgledu, ze jest mi po prostu wygodniej to malenstwo schowac do plecaka, no i ma skale 1:1.
50 jest wg mnie nieco lepsza optycznie, jednak trzeba pamietac, ze jest wieksza niz 60, potrzeba przejscia, i ma skale 1:2, ma wolniejszy AF (co mi osobiscie nie robi bo nie uzywam AF), roznica tych 10mm jest pomijalna.
pozdro
Jest większy niż 50, ale 50 nie jest az tak dużo, mam już na stanie ex25 wiec miałbym 1:1
Ale czy 50 jest lepsza optycznie niż 60
50/2 jest o tyle fajna, że dość jasna jak na obiektyw makro, więc i bardziej uniwersalne rozwiązanie, jest też świetna optycznie. Nie mam jednak porównania do 30 sami 105...