Też własnie zastanawiam się co kupic? Tą Velocity czy inny plecak typowy do foto, gdzie jest mocowanie na statyw... Velocity kusi mobilnością, małymi wymiarami no i szybko można wyciągnąć aparat. Na rower jak znalazł.
Wersja do druku
Też własnie zastanawiam się co kupic? Tą Velocity czy inny plecak typowy do foto, gdzie jest mocowanie na statyw... Velocity kusi mobilnością, małymi wymiarami no i szybko można wyciągnąć aparat. Na rower jak znalazł.
Czy Velocity 7x zmieści E-510 + 14-42 i 70-300??:esystem2:
A ja mam LowePro CompuTrekker AW ;p polecam!
Gdzie mogę znaleźć zdjęcia podstawowego plecaka Olympusa, chodzi o zdjęcia wnętrza.
Dzięki :-)
Od dłuższego czasu używam Lowepro Rover Plus AW. Idealny wynalazek zarówno na jazdę na rowerze i długie górskie wędrówki. W dolnej części mieści się korpus z podpiętym obiektywem, tele, makro i lampa. W górnej przegrodzie jest miejsce na bluzę lub inny ciuch i coś do konsumpcji. W zewnętrznych zapinanych kieszeniach miejsce karty + uku. Do siateczkowych kieszeni wkładam po butelce wody 0,5L. Z tyłu torby centralnie przypięty statyw. Dodatkowo można jeszcze na górę torby przypiąć jakąś kurtkę. Jedyny minusem jest to, że przy korzystaniu z pokrowca przeciwdeszczowego, trzeba wziąć statyw do ręki.
ktos z uzytkownikow Lowepro SlingShot 300 moglby mi powiedziec czy da rade tam upchnac e-3 i jakos e-510?
nie wiem czy Ci tam wejdzie ale ja w Moim Computtrekerze AW mam E-400 z gripem, E-3 z gripem, 12-60, 14-42, 40-150, sigme 135-400, 4x BLS-1, 4x BLM-1, FL-50r, 4x CF, statyw;p i wiele innych dupereli;p a już zagospodarowałem miejsce na nowy nabytek:P Panie i panowie od przyszłego tygodnia w plecaczku zamieszka sigma 105 macro:):esystem2:
A czy ktoś miał doświadczenia z torbami Crumpler, a konkretnie z Crumpler Pretty Boy 4000?
Zależy mi na tym, żeby zmieścił się tam E-510 z nałożonym obiektywem, drugi obiektyw i lampa. Zwróciłem uwagę na tą torbę, bo szukam czegoś co zupełnie by nie wyglądało jak torba fotograficzna.
Zastanawiam się też nad Tamrac Velocity 7x, choć chyba wolałbym jakąś niepozorną torbę...
Wyglądają ok.
Jesteś z Krakowa idź więc na Studencką i sprawdź ;)
A jak obejrzysz i być może zakupisz, to nie zapomnij się podzielić doświadczeniami i sfotografować torbę razem z zawartością. Chętnie poczytam.
Ja rowniez prosze o opinie bo chyba bardziej niepozornej torby na aparat to nie znajde (no chyba zeby nosic lustro w reklamowce ;) )
Niestety nie bylo SS300 wiec skonczylo sie na fastpacku 350. Fajny plecak nie ma co. Do SS300 nie przemawialo za mna ze jest przeciaga przez ramie a nie na oba ramiona jak wiekszosc plecakow (nie lubie takiego rozwiazania). Jakby ktos chcial zdjecia tego plecaka czy jakies dodadkowe informacje pisac. Ewentualnie wrzuce jakies zdjecia
Fastpacki idą widać. Ja dziś zakupiłem Fastpacka 200. Tylko jeszcze nie mam do niego co wkładać.
No i kupiłem tego Crumplera Pretty Boy 4000 (XL). Na miejscu, w sklepie porównywałem go bezpośrednio z Lowepro Nova 1 AW i mogę podzielić się wnioskami.
Generalnie jeśli chodzi o funkcjonalność to tak Lowepro jest chyba lepsza od tego Crumplera. Jest tańsza, ma pokrowiec przeciwdeszczowy, lepiej rozwiązane wnętrze na aparat i obiektywy (mieści się E-510 z założonym obiektywem i dwa dodatkowe obiektywy lub dodatkowy obiektyw i lampa) i jest dużo drobnych przegródek i kieszonek na akcesoria i tym podobne elementy. W Crumplerze główna komora torby dzielona jest tylko na dwie części (za pomocą przegródki z rzepami, którą można dowolnie ustawiać), więc choć wielkościowo nie jest ona mniejsza od Lowepro, to możliwość poukładania wewnątrz wielu elementów jest dość ograniczona. Bez problemu mieści się E-510 i dodatkowy obiektyw, pewnie zmieściłby się też jeszcze jeden obiektyw lub lampa, ale nie byłoby to tak wygodne jak w Lowepro.
Obie torby są uszyte z bardzo porządnie wyglądających materiałów. Ścianki mają usztywnione i grube, tak że powinny dobrze chronić sprzęt umieszczony wewnątrz. W przypadku Lowepro sprzęt jest chroniony ze wszystkich stron tak samo, a w przypadku Crumplera słabsza ochrona jest od góry, gdyż klapa nie jest gruba i sztywna. Pasek na ramię jest nieco wygodniejszy w Lowpro (a przynajmniej sprawia takie wrażenie, bo jest bardziej miękki), ale w Crumplerze nie jest źle. Wczoraj właziłem na Pilsko mając cały dzień Crumplera na ramieniu (i jeszcze plecak na plecach) i było OK.
Dodatkowo - Lowepro daje podobno dożywotnią gwarancję na szycie i zamki!!!
Czemu więc zdecydowałem sie na Crumplera? Zadecydował jeden czynnik. Lowepro wygląda z daleka i z bliska, nawet dla laika, jak torba fotograficzna. Jest niczym ogłoszenie - mam tu aparat, będę robił zdjęcia. Z kolei Crumpler wygląda jak normalna męska torba. Niewiele osób domyśli się, że jest tam aparat. Ma to znaczenie nie tylko ze względu na złodziei, ale także dlatego, że mając Crumplera ze sobą nikt w otoczeniu nie spodziewa się, że mogę nagle wyjąć aparat i zacząć robić zdjęcia. Przy Lowepro to nie przejdzie. Od razu widać, że mam sprzęt fotograficzny przy sobie.
Tak więc jeśli nie przeszkadza Wam, że torba wyraźnie wskazuje na to, że wewnątrz jest aparat to Lowepro jest lepszym wyborem. Ale jeżeli zależy Wam, żeby być "incognito" to lepszy będzie Crumpler.
Czy może ktoś orientuje się czy istnieją tańsze odpowiedniki Toploadera 70/75 Lowepro? Pytam bo potrzebuje torbę do której zmieści się E-510 z zapiętą Sigmą 50-500.
Niezłe wyzwanie. Ja obejrzawszy ceny plecaków na lusterka doszedłem do wniosku, że trzeba zabrać się za własny projekt. Mam plecak odpowiadający rozmiarem i jakością temu czego szukam i chęci. Pozostałe materiały to gąbka lub karimata oraz materiał do obszycia elementów wnętrza plecaka pozyskany z ciuchów (kurtek) kupionych w lumpeksie - zobaczymy co z tego wyjdzie. Jeżeli coś zjadliwego, to się pochwalę. Koszty znikome.
Pojawiła się kolejna "szmacianka" na sprzęt foto. Jak komuś znudziły sie nylony to może być dla niego ciekawa propozycja.
http://www.allegro.pl/item413356966_...illingham.html
Oglądałem te czeskie szmacianki ale nie bardzo mi podeszły.
Wybralem sobie taką:
http://www.allegro.pl/item417162798_...a_kolory_.html
Kupiłem sobie Orion Trekkera II. Przy wyborze kierowałem się dosyć dużą komorą "nieaparatową" np. na piwo lub kurtkę:) Póki co jestem zadowolony - chodze z przypiętym 14 - 42. Czekam aż mi przyślą 40 - 150mm a w przyszłości mam zamiar kupic 70 - 300mm i wtedy ocenię przydatność.
No to musze pomyślć nad zakupami. Mam bardzo niepraktyczna torbe Soligor - jak włożę piwo to mi tele nie wchodzi ;)
Body z założonym 40-150 wejdzie, z kolei zaś 70-300 - już nie bardzo (można wtedy włożyć aparat do górnej kieszeni). Mam ten plecak i jestem zadowolony - wchodzi do niego jedno body, dwa szkła (trzy, jeżeli jedno jest przypięte do body), lampa (w moim przypadku - FL-36) i parę gadżetów (ładowara, filtry, itp). Do górnej - można zapakować wiatrówkę, butelkę wody (0.75 l. maks.).
Trochę niepraktyczny wydaje się być sposób otwierania - trzeba sobie usiąść, wyłożyć graty, itp.
Środek zawsze można wyciągnąć i zrobić z niego dość wygodny plecak na wypady rowerowe :-)
A czy można gdzieś kupić takie dodatkowe przegródki z rzepami, żeby podzielić sobie wnętrze? W mojej torbie jest tylko jedna przegródka, a przydałaby mi się jeszcze jedna.
Widzieliście coś takiego do kupienia? Dzięki,
Jeśli ktośszuka taniej i solidnej torby to polecam:
http://allegro.pl/item422740525_nowo...wy_design.html
Zakupiłem tę torbę gdyż chwilowo nie mam kasy, a była mi bardzo potrzebna jakaś torba bo wybieram się na focenie na obczyznę - wybrałem tę, gdyż wydawała się W MIARĘ solidna i nawet estetyczna. Jak doszła to zaskoczenie było wprost powalające! Torba jest wykonana celująco. Trwały materiał nieprzemakalny i bardzo solidne szycie. W środku sporo miejsca na moje body i oba szkła + kabel lub czytnik, zestaw do czyszczenia, dyfuzor, odbiornik GPS, dokumenty, portwel i telefon. Do zewnętrznej kieszonki można dorzucić klucze, kluczyki, panel od radia i kilka papierków a z tym wszystkim torba wygląda jeszcze estetycznie bo wszystko się domyka z takim ładunkiem.
Dużo marniejsze torby kosztują choćby w Saturnie ponad 120zł, gdyby nie cena tej torby to bym jej nie reklamował na forum, ale za taką kasę? Nawet filtra sięnei kupi!
Hmm... ciekawa sprawa, nie powiem że nie. A jak jest ze sztywnością ? Jak się dopakuje tam ze 2 -2,5 kg to trzyma się to na miejscu czy lata jak w betoniarce ? Zmieści się tam coś pokroju, załóżmy, E3 ?
A co do cen w Saturnie - oglądałem plecaki tam swego czasu. Lowepro Mini Trekker 560zł, w Fotoplusie w Krakowie 399zł, a na alledrogo... 280 :roll:
Torba jest sztywna, a szczególnie dno. Kwestię dobrej amortyzacji pomijam bo to chyba logiczne :) Ja mam obładowaną nieźle tę torbę i nawet jak jest rozpięta i zawieszona na ramieniu to się pięknie trzyma. Jak siędo tego zapnie klapę to tworzy się idealna bryła.
E-3 powinien wejść bez problemu, jest jedynie nieco szerszy od 510'ki, a ta wchodzi do tej torby z małym zapasem. W środku jest regulowana przegroda więc można jakby co zrobić więcej miejsca w jednym wymiarze.
Dla zaciekawionych mogę zrobić kilka fotek z E-510 w środku z tym że nie dzisiaj - dzisiaj wyjazd na focenie, a nie mam pod ręką SP-550UZ i jużnie zdążę po niego pojechać.
Ja byłbym zaciekawiony zdjęciami, jeśli można. Może być nawet komiórkom, chodzi mnie o to, czy da się bezboleśnie i bez skakania upchnąć E-510 z podpiętym 14-54 i gdzieś obok lampkę 58-AF1.
I jeszcze - jak kwestia się ma z tymi plastikowymi uchwytami czy też zapinaniami? Uchwyty (w sensie uchwyty od paska naramiennego) też są plastikowe?
Jak dobrze jest chroniony aparat w środku takiej torby? Jak z wygodą noszenia? Czy ta torba wizualnie to duża jest? Mógłbyś np. zrobić fotkę z ubraną taką torbą na ramieniu?
Dzięki.
Też bym się pisał na takie zdjęcia, zwłaszcza z poupychanym sprzętem i na kimś zawieszoną :P wrzuć tu albo na PW podeślij, jak Ci będzie wygodniej.
Pzdr
Jedyne co mogę dzisiaj zaproponować, to fotki wykonane telefonem. Jedyne 3.2MP, marny AF, wprost porażająca lampa wielkości paznokcia :) Więc nie marudzić na jakość :)
Klamerki, czy nazwijmy je przewłokami na pasku są metalowe. Plastikowe są tylko zatrzaski od zamknięcia torby. Pasek zamykający, ten z podwójnym zamkiem ma jeszcze rzep na końcu. Kieszonki boczne są też na rzepy.
Jak na Nokię E66 to całkiem niezłe te fotki. A środek torby? Jak to wygląda?
Poza tymi fotami jest jeszcze jedna, prosił bym kogoś z modów o połączenie wypowiedzi. Niestety można wrzucać tylko 5 załączników ;)
I to wszytko, chyba że coś jeszcze kogoś interesuje? :)
Wielkie dzięki za foty, teraz dokładniej widać co i jak ;) masz ode mnie punkty reputacji. Pozdrawiam serdecznie
Czy ktoś coś wie na temat takiego wynalazku, co zwie się LowePro Inverse 100 AW? Ma to ktoś? Widział to ktoś? Może ktoś wie czy można to gdzieś pomacać w Poznaniu? Ta torba wydaje się być solidna, ale miniaturowe zdjęcia z netu i opis ze strony producenta to trochę mało... Chyba nie jest to zbyt popularny model, bo opinii o nim nie ma, a i w sklepach internetowych jest raczej rzadkością. Ale pasowałby mi w 100 procentach, tylko ten brak informacji...
A tak to wygląda: