lekki statyw E-4xx E-410 E-420 E-450
Wątek przejrzałem dość dokładnie, wiele interesujących statywów już nie jest dostępne na polskim rynku (tj. ceneo, skapiec).
Czy możecie polecić poręczny statyw do najlżejszej lustrzanki, czyli E-450 (wymiary E-420), z podpiętym maksymalnie kitowym 40-150 (4-5.6). Taki zestaw to chyba poniżej 700g. Nie dopinałbym do niego lampy. Zależy mi na statywie lekkim, bo korzystałbym z niego tylko w podróży, nosił w plecaku. Najlepiej będzie, jeśli szybko będzie go można rozłożyć, przygotować do zdjęć. Jeśli dobrze rozumiem, gdy chcę stosunkowo szyybko wyjmować aparat ze statywu potrzebna mi jest szybkozłączka (odkręcanie mojego stołowego nie jest zbyt wygodne)? Chciałbym, żeby poradził sobie m.in. ze zdjęciami nocnymi, m.in. z kilkudziesięciosekundową ekspozycją i na pewno przydatna byłaby w nim taka głowica, którą można obracać o 90stopni. Nie będę z niego korzystał w b. dużym wietrze. Odnośnie ceny najlepiej byłoby, gdyby kosztował poniżej 300 zł.
Co do maksymalnej wysokości nie wiem co wybrać, mam ponad 180cm, ale nie mam żadnego doświadczenia ze statywami (poza stołowymi). Wydaje mi się, że wysokość 150cm powinna być zadowalająca w większości przypadków.
Nie sądzę też, bym potrzebował statyw do zdjęć panoramicznych, ale jeśli ktoś przy okazji może coś takiego polecić, byłoby świetnie.
Będę wdzięczny za odpowiedź