Znakomite fotki tego chytruska!
Gratulacje.
Pozdrówka.
Wersja do druku
Znakomite fotki tego chytruska!
Gratulacje.
Pozdrówka.
Ostatnio walczę z jakimś paskudztwem które mi w gardło wlazło i nie chciało wyleźć 2 tygodnie więc nie mam nowych zdjęć. Jednak mimo choroby nie próżnowałem i zamieściłem na mojej stronie dwa nowe foto-artykuły.
"Rozmowy z dzikami"
oraz "Wrześniowe koncerty" gdzie można również posłuchać ryczących jeleni.
Zapraszam
P.S.
żadne tantum-verde i inne leki mi nie pomagały, musiałem sięgnąć po sprawdzony pszczelarski sposób: propolis rozpuszczony w spirytusie, 3 dni i gardło doszło do stanu używalności, nie ma jak natura
Fajnie, że już wróciłeś do zdrowia i naturalne leczenie okazało się najskuteczniejsze. Jest nadzieja na nowe zdjęcia zwierzaków:grin:.
Na zlocie pokazałem małą prezentację i były prośby o wrzucenie na forum. Chciałem zrobić flash'ową prezentację ale nie mam serwera więc wrzuciłem na YT.
Temat może oklepany ale jak do tej pory jeleń to zwierzak który stoi najwyżej w "moich notowaniach".
Coś mi ten filmik nie idzie płynnie ciekawe jak u was będzie.
Zapraszam
http://www.youtube.com/watch?v=-66VpXI6elg
Prezentacja chodzi u mnie płynnie, dźwięku nie mam ale pewno cos się z tym da zrobić. Wielkie dzięki Sławek.
U mnie wszystko gra i buczy. A sama prezentacja genialna, nie mowiac juz o samych zdjeciach ;)
slawekb świetna robota, muzyka dobrze dobrana robi nastrój. Działa płynnie ;)
Prezentacja świetna, ogląda się z przyjemnością, a foty jak to u Ciebie, zawsze na najwyższym poziomie.
Bardzo fajnie się oglądało.
Piękna prezentacja!
Rewelacja. Gratuluję!
Piękne kadry, świetna prezentacja - super.
Gratuluję i pozdrawiam.
Z wielką przyjemnością pooglądałem po raz kolejny. Chodzi płynnie od księżyca po zrzuty z fajnie dobraną muzyką i rykami z rykowiska.
Testuję w praniu 150/2, mam do dyspozycji E-3 i mojego małego E-400.
Fotki z E-400
Trzeba przyznać, że bokeh to szkło ma zniewalający.
Bardzo ładnie to wygląda, czekam na kolejne "testowe", pozdrawiam
Jeżeli te są testowe to jak będą wyglądały te nietestowe? :)
Super jakość. Nie ma co, od 50-200 w górę olek ma zaj.....ste szkła.
Sławku czego używsz do prezentacji ? Proshow ? Pic2Exe ? z czystej ciekawości pytam bo może masz cos godnego polecenia ?
ProShow Gold, jestem zadowolony, co jakiś czas dostaję aktualizacje. Warto zapłacić jeśli ktoś dużo prezentacji robi. Nie jest to najwyższa wersja tej firmy bo wyżej jest ProShow Producer ale już dużo droższy. PSG wystarcza do pokazów na potrzeby własne ale i na sprzedaż.
_______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
To normalne zdjęcia z polowanka, testuję raczej współdziałanie z E-3 niż samo szkło bo o 150/2 trudno coś złego powiedzieć.
Prezentację oglądnąłem z dużą przyjemnością, zdjęcia "testowe" zresztą też. Przepis na gardełko kiedyś wypróbuję...
Bardzo sympatyczny obiekt testu jak też same zdjęcia. To szkło ma moc.
super prezentacja , jak i fotki :wink:
To tylko pokazuje jak wiele zależy od fotografa. Oczywiście dobry obiektyw też nie zaszkodzi, choć jak pamiętam Sławek fotografował ptaki także krótkim KITem :).
A zdjęcia jak zwykle na bardzo wysokim poziomie.
Niestety egzemplarz który dostałem nie sprawdził się. Działy się różne dziwne rzeczy z celnością i w ogóle z działaniem AF więc podpiąłem E-400 żeby sobie porównać.
P.S.
Jeśli wszystkie E-trójki działają tak jak ta którą mam teraz to imho wszystkie są spsute:wink:
Prezentacje obejrzałem z przyjemnością gratuluje, foty rownież powalające. Pozdrawiam
Prezentacja świetna, sójka też.
Świetnie wszystko opisane,dziękuję za ten wątek.
Witam !!
Jak Ci się podoba E-3 w odniesieniu do D300 ??
O AF już czytałem wyżej :/
Pozdrawiam !!
Kiedy brałem E-3 z 150/2 myślałem że zamieszczę taki subiektywny teścik na forum ale po 2 tyg. użytkowania zrezygnowałem z tego. Jak ktoś będzie bardzo chciał to na PW coś napiszę. Nie chcę zakładać specjalnego wątku a tu nie ma co pisać o takich rzeczach bo nie jest to miejsce na rozbudowane dyskusje o sprzęcie.
Czesc Slawek!!! Jestes slawny wsrod mich znajomych. Galy im wyszly po obejzeniu Twoich jeleni :roll: Teraz rogi nie sa im juz takie straszne :mrgreen:
Pozdrawiam!!!!
Dawno nie pokazywałem polskich zwierzaków. Ostatnio nie mam czasu z powodu przygotowań do wyprawy. Ale pewnych tematów nie można omijać.
W tym roku przygotowałem się do powitania jednej pary, która od 3 lat gniazduje w dość nietypowym miejscu. Dolina po wyschniętej rynnie jeziora jest przecięta drogą publiczną. jakieś 200m od tej drogi jest zagłębienie z trzcinowiskiem, krótko mówiąc niezłe bagienko. Wszystko jest odkryte i dobrze widoczne z wysokich stoków tworzących dolinę. Praktycznie codziennie przejeżdżam drogą i obserwuję tą parę od chwili przylotu do założenia gniazda. Później oczywiście żurawie stają się bardzo skryte i trudno je zobaczyć.
W tym roku czatownia była gotowa już w lutym. Kiedy żurawie przyleciały zająć swoje miejsce, czatownia była nierozłącznym elementem krajobrazu.
Kilka razy podchodziłem do zasiadki ale zawsze coś mi przeszkadzało, jak nie pogoda to choroba, a to znowu brak czasu.
W końcu wszystko się zgrało i mogłem spokojnie usiąść. Oczywiście ostrożności nigdy za wiele. Żurawie trzcinowisko traktują jak sypialnię i do czatowni trzeba dojść bardzo cicho, mimo że odbywa się to około 3 w nocy.
Pierwszego dnia narobiłem trochę hałasu i o świcie para była z drugiej strony trzcin i nie podchodziła do mojego szałasu. Zrobiłem kilkudniową przerwę i tym razem wszystko poszło jak trzeba.
Ale żurawie nie chciały pozować. Gdy wstawało słońce, one szybko olatywały na żerowisko.
Dopiero trzeci dzień zasiadki przyniósł zadowalające efekty. Niebo było zachmurzone a para dość leniwie przechadzała się po całym terenie, niestety pod czatownię podchodziły pojedynczo.
Początek kwietnia to już początki budowy gniazda, więc dla mnie to ostatnia okazja na zrobienie zdjęcia. Później żurawie są bardzo ostrożne, no i wiadomo, przy gniazdach bez pozwolenia nie wolno się kręcić.
Nie miałem szczęścia do udokumentowania kopulacji, zdjęcia jakie zrobiłem z powodu odległości nie nadają się do pokazania.
Za to mogę pochwalić się świetną ścieżką dźwiękową.
http://www.slawek-bak.ovh.org/dzwiekimp3/zurawfor.mp3
Kilka par gniazdujących w okolicy porozumiewa się takimi okrzykami.
Co kilka dni widzę około 6 par spotykających się w różnych miejscach, na dużych odkrytych powierzchniach.
Niedługo żurawie "znikną", zrobi się cisza, to będzie znak, że pojawiły się pierwsze jaja. Wtedy niech nawet nikt nie myśli o szukaniu tych królewskich ptaków.
Kto chce mieć zdjęcie żurawia, niech się więc spieszy.
jak zawsze piękna opowieść i zdjęcia to we mgle mz perełeczka :) tajemniczo i z klimatem :), włączyłem dźwięk ależ to piękne.
Śliczne te Twoje żurawie :grin:
Slawek jak zwykle milo sie tutaj zaglada. Opowiesci przyrodnicze na najwyzszym poziomie, zurawie piekne :grin:
Sławek wspaniały (jak zawsze...) reportaż, cudowne zdjęcia i audio.
Strach pomyśleć jakie robiłbym zdjęcia gdyby nie moje lenistwo ;]
Masz żonę? :mrgreen: