:)Załącznik 248863
Wersja do druku
Rulik nadrzewny - wprawdzie nie grzyb a śluzowiec, ale do grzyba podobny i napotkany podczas grzybobrania. Stack z 48 klatek wyodrębnionych z pliku mp4 uzyskanego Panasonikiem G9 w trybie Post Focus:
Załącznik 248998
Wziąłem dziś ze sobą aparat na grzyby. Wchodzi w las, piękna mgła i przebijające słoneczko przez drzewa. Odpalam... zero baterii :( Zdechła.
Załącznik 249046
Ładne grzyby. Dawno takich dużych nie widziałem.
@Bodzip
Do szukania to Jagna, więc aparat pewnie czyści i obiera grzyby. Bardzo udany zbiór jak widzę. :wink:
Pozdrawiam
Marysiu, tam NIE MA grzybów :mrgreen:
Załącznik 249139
Ładnieś go wypatrzył :grin:
Bierz zapasową baterię ze sobą, ja zawsze tak robię :-)
Z szuflandii :)
Załącznik 253742
że też mnie pokusiło zajrzeć do lasu co słychać, teraz robota
pół godziny w odpowiednim miejscu :wink: od pierwszej sztuki do zamknięcia bagażnika
Załącznik 256840
Załącznik 256839
Załącznik 256841
- - - - - - - - - - AKTUALIZACJA - - - - - - - - - -
może przy okazji coś bardzo podobnego co nie jest kanią. jak ktoś się boi je zbierać to może się przyjrzeć na co zwrócić uwagę
kapelusz ma inną "skórkę", śliska z połyskiem, blaszki sztywne zwarte jędrne, "obrączka" na nóżce nie jest luźna tylko przyczepiona do nóżki i wygląda bardziej jak kołnierz.
generalnie wszystko inne. no i zapach kani jest specyficzny, ale na zapach to trzeba poćwiczyć:lol:
Załącznik 256844
Załącznik 256842
Załącznik 256843
Jak za czasów gdy jeszcze pracowałem... w Sanepidzie, to wysłano mnie na kurs grzyboznawców.
I fakt, dostałem papier, tytuł mam. Myślę, że to było po to aby się mną wyręczać wtedy gdy dziewczyn z działu epidemiologii lub żywności nie było na miejscu.
W sumie nigdy mi to nie było potrzebne.
Wspominam o tym, bo kanie znam, ale zawsze się ich bałem. Mój sąsiad - dobry znajomy i młodszy ode mnie o 5 lat, najadł się muchomorów myśląc, że to kanie. Skończyło się smutno.
Dlatego zbieram tylko rydze i prawdziwki, plus oczywiście jak się trafi czerwony kozak.
Marysia poszła dziś po południu na chwilkę do lasu i przyniosła koszyczek dzidziulków :)
Załącznik 256856
To są przykre całkowicie niepotrzebne tragedie.
Czujność jest ważna przy zbieraniu grzybów. Można powiedzieć że wychowałem się na kaniach a nie na podgrzybkach. Szczęśliwie było kilku mądrych w rodzinie, którzy w lesie potrafili przekazać wiedzę.
Rydze te też lubię choć przyznam rzadko znajduję.
Załącznik 256857
Wysłane z mojego M2007J17G przy użyciu Tapatalka
"chodnikowy"
Załącznik 256871
Co ciekawe ten gatunek to prawdopodobnie muchomor czerwieniejący Amanita rubescens (100% bym miał gdybym zobaczył przekrój i charakterystyczne czerwienienie :wink:).. przez wielu uważany za bardzo dobry grzyb jadalny np. mój znajomy uważa, że jest lepszy od kani... Jednak z tych powodów, o których wspomniałeś w późniejszym poście tj. wiedzy przekazanej z pokolenia na pokolenie nigdy nie odważyłem się go zebrać i zjeść :wink:
-----------------------------------------------------------------------------------------
I dla urozmaicenia wypowiedzi dorzucam zdjęcie zeszłorocznego podgrzybka brunatnego Imleria badia
Załącznik 256875
Aktualnie trwa wyścig - kto pierwszy zje grzyba: ludź czy ślimak :roll:
Załącznik 256937
Ktoś mnie tu "denerwuje" :wink::)
Gratuluję zbioru.
no trochę to wkurzające jest... na Mazowszu też ponoć się grzyby pokazały, ale to pierwszy rzut, więc mocno robaczywy i obżarty przez ślimaki.
Moje były wszystkie zdrowe. Tyle, że w kilku przypadkach wyciągałem z mchu nóżkę, bo kapelusz już był zeżarty.
To te nagie ślimaki. Normalnie plaga.
====edit====
ps. dodam, że znalazłem pierwszego rydza. Jesień tuż tuż.
Te standardowe grzyby u mnie tak samo, szkoda kręgosłupa
Ale rydz zdrowy
Załącznik 256954Załącznik 256955
Wysłane z mojego M2007J17G przy użyciu Tapatalka
Sporawy, ale w telefonie się zmieścił :-)
Załącznik 257462
Dziś było niewiele :(
Załącznik 257589
@Bodzip, czy aby do dobrego lasu poszedłeś....:mrgreen:
Załącznik 257649
Załącznik 257650
Do dobrego, tylko sąsiedzi poszli wcześniej :roll:
Jadalny:
Załącznik 257660
- i niejadalny:
Załącznik 257661
"maślany"