Puchatku, smok tak często macha ogonem, jak nasze wrocławskie lwy koło Pałacu Ślubów ryczą... :lol:
Wersja do druku
Puchatku, smok tak często macha ogonem, jak nasze wrocławskie lwy koło Pałacu Ślubów ryczą... :lol:
Czuję się jakbym zajechał na przyautostradowy parking w Austrii, tam gdzies takie cudeńka widziałem ;)
Z następnej serii fajne są drzwi chociaż trochę za ciasno u dołu.
Za to wnętrze małego kościoła bardzo udane, dobrze naświetlone i symetrycznie pokazane. Podoba się.
Masz rację, to parking przy granicy Czechy - Austria.
Dzisiaj kilka kolejnych fotek ze Słowenii. Pierwsza to koła młyńskie napędzane wodą.
Kolejne trzy z jaskini Postojnej. Co do samej jaskini - jest to MSZ jedna z najpiękniejszych (i największych) jaskiń w Europie.
Jeżeli ktoś lubi podziemne klimaty, to naprawdę polecam.
Zdjęcia są jakie są (jak zwykle wycieczka objazdowa, więc na nic nie było czasu), ponieważ generalnie nie wolno robić w niej fotek, więc można było zapomnieć o statywie i długich czasach naświetlania. Pozostało tylko ISO 1600 i szybkie foty z ręki...:???:
240. Jak w XIX wieku
241. Jaskinia Postojna 1
242. Jaskinia Postojna 2
243. Jaskinia Postojna 3
Ciekawe miejsca w Liublianie bardzo podobało sie wnętrze kościoła i nie spotykane drzwi w dalszej kolejnosci bajkowy smok, domek z zielonymi zasłonami i kolorowy pan jedzący arbuza. Jaskinia i jej wnetrze to na pewno spore wyzwanie regulaminowo-czasowe ale zdjęcia bardzo ciekawe i świetnie obrazujące jej wnetrze.
Byłem w paru, ale jeszcze czegoś takiego nie widziałem! To na 243, toż to prawdziwa autostrada! Niewiele tam szczegółów ale za to pokazuje potęgę tej jaskini- coś pięknego :)
Jaskinia jest naprawdę potężna i niesamowita, jeżeli lubisz takie klimaty, to bardzo polecam.
1,5 godziny zwiedzania (a tylko fragment jest udostępniony).
Dzięki za odwiedziny.
Dzisiaj ciąg dalszy wycieczki - trochę na południowy wschód i trafiamy do Chorwacji.
Małe miasteczko położone nad samym Adriatykiem - Selce.
244. portowy dyptyk
245. wybrzeże
246. wieczorne impresje
Ostatnia impresja bardzo fajna, kolorowe "płomyki" ładnie pofalowane - super.
Mi się te koła wodne podobają. :)
Zakaz fotografowania? :( Ciekawe, od kiedy? A fotki piękne, Postojna jest piękna i dostojna. :)
Ostatnia seria bardzo mi się podoba. Dyptyk jest taki delikatny, fajne zestawienie.
Z poprzednich wnętrze kościoła i drzwi do niego.
246 fajne, ale widzę lekką zbieżność dołu (mam takie skrzywienie :-P). Wyprostowałbym, choć większego wpływu na "ogląd" nie ma :)
Dyptyk- jest jakaś moc przyciagania wzroku przez te strzeliste maszty wystajace z łódek. Następnie piękna łagodna zatoczka będąca urokliwym miejscem i w ciepłym klimacie. Na ostatnim romantyczne odbicia w wodzie, przyjemny widok.
246 wyszło ciekawie :)
Dziękuję za odwiedziny i opinie.
Ponieważ w ostatnim secie trafiliśmy do Chorwacji, nie może zabraknąć Plitvic. Przecudny teren, kilkanaście jezior połączonych wodnymi kaskadami, wodospady, jeziora mienią się kolorami od zielonego do niebieskiego, tworząc wraz z otaczającą zielenią niezapomniane widoki.
247. Punkt widokowy
248. Wodospad
249. Kaskada
250. Jeziorko
Namnożyło się tych Plitvickich jezior na forum :-P, byliście razem z ainenną? :)
Przy takich zdjęciach mam problem: nie wiem czy podziwiać widok czy oceniać zdjęcie :) Nie potrafię być obiektywny, chyba, że fotka jest ewidentnie skopana (tu, tej opcji nie ma :mrgreen:)
Tylko apetyt na ekskursję chorwacką robicie. :)
Cudne fotki, kolory, woda... To, co kocham. :)
Przynajmniej nie będzie marudzić , gdy na spacerze nagle się zatrzymasz widząc ciekawy temat. Wyjmie aparat i też będzie focić :mrgreen:
Przepiękne plenery i świetnie na zdjęciach pokazane. Kuszą zielenią, lazurem i ożywczą kaskadą. Po Twoim wyjaśnieniu już jestem w domu odnosnie podobieństw wątków i gratki z okazji emocjonującej wycieczki.
Plenery bajeczne tylko pozazdrościć, ale tak nos w monitor wciskam i qurczę nie mogę sie tej ostrości na listkach dopatrzeć, brakuje mi detali. Jakby jakość nie taka? Może to kompresja? :|:?:
Niestety, byliśmy tam tylko jeden dzień - 2 godziny w stolicy, potem przejazd, zwiedzenie jaskini i zaraz potem wyjazd (nocleg już w Chorwacji)...
Masz rację, detali trochę brakuje. Tak po zastanowieniu to nie wiem co jest tego głównym powodem. Fotki były robione w południe, żeby trochę rozmyć wodę używałem filtrów szarego (-3 EV) i polara, może są trochę poruszone (czasy rzędu 1/10 s), poza tym przy obróbce starałem się żeby nie było zbyt dużych przepaleń na wodzie (co też mogło spowodować mniejszy kontrast)...:oops::???:
Dzięki za odwiedziny i pozdrawiam
Na dzisiaj jeszcze jeden set fotek z Plitvic. Miejsce jest tak urokliwe, że można by tam spędzić kilka dni...
Mam nadzieję że te będą choć trochę lepsze jakościowo niż poprzedni zestaw...
251. Kaskada
252. Mały wodospadzik
253. Kaskada 2
254. Strumień
255. Rybki
253 - udane
Druga seria jeszcze bardziej fantastyczna, przepiękne miejsca, świetnie pokazane, miło się patrzy.
pzdr
251 i 253 - miodzio. :)
Masz jeszcze trochę?
Witaj!
Ostatnie serie bardzo fajne. Oglądałem z przyjemnością.
Wodospady potrafisz focić - wyszło świetnie!
Pozdrawiam
253 i 254 są udane. Pierwsze najsłabsze ze względu na to co ostatnio- widać to zwłaszcza na pniu drzewa. 254 ładny ten szmaragd z zielenią w kontraście. Jest lepiej. 253 najlepsze. :)
Urokliwe miejsce, ładne fotki.
Pstrągi zrobiłes z polarkiem?
Dokładnie tak, polar "zlikwidował wodę"...:wink:
Choć z drugiej srony woda jest tam krystalicznie czysta, a że rybki podpływały pod sam brzeg (widać że przyzwyczajone do karmienia przez turystów) to pewnie nawet bez polarka wyszłoby ciekawie...
Dzięki wszystkim za odwiedziny i komentarze.
Pozdrawiam
Wodospady bardzo fajnie ująłeś. Bardzo miłe w odbiorze to ostatnie fotki, aż się chce wyskoczyć w takie miejsce, choć na chwilę...
Seria z wodospadami bardzo udana. Rybki również wyglądają bardzo ciekawie.
Ponownie świetna seria. Niesamowite kolory wody sprawiają, że chciało by sie tam być. Bajecznie rozmyta woda na kaskadach i wodospadzie podkreśla wyjątkowy urok tego miejsca.
Ostatnie b. dobre, szczególnie 251-253, dobrze uchwycone, piękne miejsce
Jak Chorwacja to oczywiście nie może zabraknąć fotek z Dubrownika.
Jest to piękne, malowniczo położone nad Adriatykiem miasto.
Starówka jest po prostu niesamowita, nastrojowe ciasne uliczki, mnóstwo małych sklepików i knajpek, bardzo malownicza zabudowa...
256. forteca
257. widokówka
258. starówka
259. mury obronne
257 najciekawsze :)
Te dachy, ta czewień dachówek, to jest to co lubię :) Na dwóch piewszych kolor wody powala, szkoda, że na pocztówce nie zmieścił się cały obiekt po prawej. Może inaczej kadrować ;)
No urlopowo się zrobiło. Częśc wodospadowa podoba mi się.
Rad bym zobaczył jeszcze jakieś fotki z Dubrovnika;-)
Pięknie tam...
Urlopowe fotki mocno działają na mnie, aż mi się dusza rwie w te plenerki :)