W takim razie wykonałeś kawał dobrej roboty!
Wersja do druku
Spróbuje wieczorem przygotować fragmenty panoramy z poprawką i bez.
A teraz zagadka: dzień czy noc?
wygląda totalnie jak dzień - ale pytanie ewidentnie nawet nie patrząc w exifa sugeruje że coś tu podchwytliwego :D
i że to niby księżyc tak jara w nocy ??
21:49. Nie przestawiłem zegara w aparacie na czas zimowy i już tak zostało. Opis w DITL jednak staram się wypełniać należycie.
---------- Post dodany o 12:57 ---------- Poprzedni post był o 12:54 ----------
Kolega nie potrafi się bawić ;).
Jednak zgadza się, że specjalnie zostawiłem EXIF.
---------- Post dodany o 13:04 ---------- Poprzedni post był o 12:57 ----------
Z tą złą godziną to akurat wykrakałeś ;).
Myślę nad filtrami i nad długim naświetlaniem w ciągu dnia. Na razie ograniczyłem się do używania nocy, malowania światłem i oświetlania, a raczej podkreślania detali. Pierwsze próby malowania (pisania) można było zobaczyć w wątku urodzinowym.
---------- Post dodany o 13:15 ---------- Poprzedni post był o 13:04 ----------
[QUOTE=gulasz;1057244]wygląda totalnie jak dzień - ale pytanie ewidentnie nawet nie patrząc w exifa sugeruje że coś tu podchwytliwego :D
Nie patrząc w EXIF można spróbować zgadywać po niedoświetlonych szczegółach. W dużo silniejszym i bardziej rozproszonym świetle dziennym drzewa będące w tle można byłoby lepiej wyciągnąć.
Dziwnym trafem wczoraj przydarzyło się, iż wieczór zaczął się gwieździście. Poza tym musiałem księżycowi trochę pomóc by wyglądał jak słońce ;).
---------- Post dodany o 13:15 ---------- Poprzedni post był o 13:15 ----------
Tak to mały podgląd tego co się stało z nocą:
Idźmy dalej. Jeden kadr 3 różne wersje.
59.a to znowu długi czas naświetlania, 59.b to odjazd zoomem, zaś 59.c do najazd zoomem. Gdyby ktoś miał ochotę pobawić się w artystyczne przetworzenie to w załącznik dodaje kadr 59.b w ORF.
60.
Załącznik 111877
Cześć Hades,
te zabawy z zoomowaniem ciekawe, a alejka - a alejka leśna taka.
pozdrawiam,
To stałoogniskowa 50-tka Zuiko f/1.8
fajna, ja myślałem, że to Helios 50/2, ale pewnie tylko przez te tak aurat ukłądające się gałęzie.
Ale jeśli chodzi o zoomowanie to pewnie miałeś na myśli nr 59. Tam faktycznie użyłem ZD 14-54.
zoomowanie nie wiem czy kupuje, niemniej ostatnia alejka podoba się
a tą 50-tkę też lubię :)
w ten weekend poczyniała z moją 510 pierwsze próby freelansingu ;)
czy coś wyszło nie wiem - ale zabawa dobra..
Brak komentarzy był wymowny. Dopiero wrzucenie nowego zdjęcia coś ruszyło w tym temacie.
Mój obiektyw ma jeszcze dziwną przypadłość, że ostrzy max. na 25 metrów przy przysłonie f/1.8. Dopiero od f/5.6 zachowuje się przyzwoicie.
A czemu nie trafiło jeszcze nic do wątku Freelensingu?
to ty hades jestes z radkowa? :)
z nadinterpretacii oraz braku umiejetnosci czytania ze zrozumieniam :)
panorama ze szczelinca i wpis o powrocie z rodzinnych stron (tyle, ze to gulasz wrocila)
btw, zawsze mozna zapytac, moze jestes :)
Radków jest fajny :) Dobra, niedroga restauracja, nieźle zaopatrzony sklep, parę przyjemnych zaułków.
Chyba za dużo na raz chciałeś przeczytać ;).
Ale co do powrotu to planuje na kwiecień Szczeliniec. Mam nadzieje, że przydarzy się rozgwieżdżone niebo.
---------- Post dodany o 12:55 ---------- Poprzedni post był o 12:52 ----------
To rozumiem, zaplecze logistyczne rozpoznane.
Fotograficzne również :)
Byłam pewna że są skitrane w moim wątku ale przeczesałam i... nie ma :shock: Toć nie wrzucę tam teraz zdjęć sprzed 3 lat. Może ktoś ukradł... Albo jakiś mod skasował.
Oczywiście. Pewnie tym modem była Bufetowa...
Apropos archiwów. Ostatnio musiałem przeczesać szeroki zakres czasowy. Niektóre stare zdjęcia nawet mi się spodobały i zastanawiam się czy nie powołać wątku archiwalnego w "Zdjęciach początkujących". W końcu to były właściwie zdjęcia początkującego.
Może powinnaś też wyciągnąć na światło dzienne zdjęcia archiwalne?
Może to i fajny pomysł aby pokazać swoje najpierwsze gnioty :D Poziomkę do dziś kiszę gdzieś na dysku. Chyba nawet gdzieś w sieci mam :D
Może być gorsze...
To chyba nie jest słuszna koncepcja. Jak się na te wszystkie gnioty, debiuty (nasze) napatrzymy, napatrzymy... może zabraknie nam pozytywnych wzorców? Skoro coraz mniej zdjęć w wątkach autorskich, a bawimy się w gnioty i inne masówki, skąd te wzorce będziemy czerpać?
Wzorce, gnioty... potrzebujemy inspiracji. Pisałem już, że kilka zdjęć mi się spodobało w archiwum. Myślę więc, że aż tak gniotowato nie będzie.
Lepiej żeby nas inspirowały arcydzieła :)
Potrzebowałbym do pomocy kogoś oblatanego w modelowaniu i optymalizacji :).
---
Styczeń 2014...
Mocno ciężkie, te chmury takie wyostrzone, tak jakoś nienaturalnie - tak odbieram.
Mnie akurat podobają się te chmury choć przyznaję, że są mało naturalne.
Problem naturalności w zdjęciach nurtuje mnie od jakiegoś już czasu. Naturalne wydają mi się nudne. Szukam momentu gdzie obróbka będzie przyjęta za naturalną, a jednocześnie będzie dużo żywsza niż rzeczywiście zarejestrowany obraz. Z drugiej strony korci by pokazywać tylko te wyczekane i "trafione" światłem. Ale ile by ich było? 1 na miesiąc, a może kwartał?