https://www.youtube.com/watch?v=xO-tRpqWpEs
Wersja do druku
Ciekaw jestem, czy dzięki czujnikom fazowym poprawiła się czułość autofocusa w ciemnicy.
Jeszcze tydzień i zobaczymy :) [nie może się doczekać]
W czeluściach FB znalazłem kod rabatowy 10% na zakupy w oficjalnym sklepie Olympus https://shop.olympus.eu/PL-pl/
Obniża cenę również E-M1 mark II. Ktoś chętny?
edit
więcej informacji tutaj:
https://www.fly4free.pl/znizka-swiet...raty-olympusa/
I wydaje mi się, że zdanie które zacytował Droplet pojawiło się niedawno. Wcześniej go raczej nie było ale mogę się mylić.
edit
Tekst zacytowany przez @droplet stoi w sprzeczności ze zdaniem umieszczonym wcześniej na tej stronie czyli:
"Mikołaj przynosi Wam kod rabatowy, który obniża o 10% ceny na cały asortyment ze sklepu shop.olympus.pl"
To może potwierdzać (ale nie musi), że zdanie o wyłączności niektórych produktów z promocji została dodana później.
Kod rabatowy działał na korpusie E-M1 Mark II - na potwierdzenie screen poniżej:
Załącznik 185497
Teraz nawet nie ma tego korpusu na ich stronie. bk:roll:
No cóż, chciałem podzielić się z innymi radosną nowiną ale niestety wyszło jak wyszło...
Nowe zabawki zawsze są fajniejsze od starych, ale jeśli porównać na dxomark.com osiągi matryc, fakt że wychwalają głównie szybkość AF i jeszcze lepszą stabilizację, potwierdza tylko to, że w dziedzinie jakości obrazu już niewiele dało się lub da się zrobić. Coraz szybsze procesory obróbki obrazu mogą posługiwać się coraz bardziej wyrafinowanymi algorytmami i aparat coraz lepiej wie, co powinno nam wyjść na matrycy. Cóż, czasy fotografii analogowej, kiedy to obiektyw musiał namalować obraz na materiale światłoczułym, już minęły.
Yea! Moj EM1 MII już u mnie! ❤️
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Pro
Jak to? Awwwww, to niesprawiedliwe! Nie lubię Cię ;)
Dalej, leć porób zdjęcia i chwal się jak tam bestia sie sprawuje :)
Na tym filmiku widać, że chyba poprawia :)
https://www.youtube.com/watch?v=kwKt9oG4vzc
i to jest 14-42 EZ a nie jakieś PRO szkło
W Olympusie uznali, że w Polsce tak dobrze się powodzi, że można podnieść ceny najnowszej zabawki. Nowa cena 8990 zł
http://partner.olympus.pl/cennik/
Jeżeli wszystkie ceny by podnieśli, to można tłumaczyć to kursem $, ale tutaj ewidentnie tylko cena EM1II podskoczyła. Trzeba czekać na GH5 w takim razie.
ja się pytam w takim razie jak on na tym filmie tak szybko zmieniał ogniskową w 14-42EZ?
aaaa,ok, ogniskowa 14mm tylko zbliża/oddala
Czyli em1II musi się świetnie sprzedawać w przedsprzedaży skoro Olympus zdecydował się na podwyżkę zanim jeszcze aparat nie trafił na dobre do sprzedaży :D
Z innej beczki -pojawiła się nowa wersja Lightrooma a w niej obsługa RAW-ów z em1II z przypiskiem "denotes preliminary support". Czy ktoś wie co to oznacza w praktyce i czym się różni od pełnego wsparcia?
Spokojnie, już za 3 lata kupimy w cenie poniżej 4000 zł i z usuniętymi wadami pierwszej partii ;-)
Podlinkowana kilka postów wyżej recenzja z DPreview potrafi ostudzić emocje. Niby jest nagroda redakcji, ale w ich porównywarce zdjęć skoku jakościowego dramatycznego nie ma, a na wysokim ISO bywa wręcz gorzej niż do tej pory. No i w podsumowaniu jest informacja, że nie jest to sprzęt dla osób szukających szybkiego, celnego autofocusu. Do tego filmy FHD wychodzą dosyć miękkie, żeby nie mówić rozmyte. 4K porównywalny do GH4, Cinema 4K zdecydowanie lepszy, ale w FHD lepiej nie nagrywać.
Taki trochę miks i pewnie gdyby nie ta obłędna stabilizacja obrazu aparat skreśliłbym z listy życzeń Mikołaj A.D. 2019.
Ale obłędna stabilizacja jest tylko z klocem 12-100, a w pozostałych wariantach ciutkę tylko lepsza od wersji I. Coś czuję, że promocje zaczną się, jak wyjdzie GH5, a aparat zacznie zalegać na półkach, gdy już wszystkie preordery zostaną dostarczone.
Inna sprawa... 1500 zł za nowy grip. Jakby nie można było tak zrobić, żeby pasował ten od I (nawet kosztem braku możliwości dołożenia aku), w konstrukcji zewnętrznej aż takich dużych zmian nie ma. Kto by chciał, kupiłby HLD9, kto nie zostałby przy HLD7.
Promocja już jest, "darmowe" kursy foto.
Przeczytałem test na DPREVIEW i zachwytów raczej nie zauważyłem. Redaktorzy liczą na szybki update firmware'u;)
Silnik JPG jest ładnie poprawiony, na RAW nowa matryca nie ma przewagi nad 16M.
- - - - - - - - - - AKTUALIZACJA - - - - - - - - - -
Wejdzie Panasonic GH5 w podobnej cenie to cena Olka szybko spadnie do poziomów nikona d500*;)
* w USA
Zakupy przy obecnych cenach to jest niestety desperacja.
Ja chcę i trochę muszę kupić nowy podstawowy zoom i na takie 12-100 jestem chętny.
Ale z 25% rabatu od obecnej ceny katalogowej.
To jest tylko f4.
Jeśli nie to pewnie Panasonikowe 12-60 z kitowego zestawu -trochę tych obiektywów jest.
Panasonic ma po nowym roku dać fajne szkła 2,8-4. MZ to będzie bardzo ciekawa alternatywa dla 12-100.
Wiem wiem, chyba najbardziej apelowałem o odpowiedniki 12-60 I 50-200 z dużego ZD
niestety jest pase... choć mz to najlepszy moment na zakup EM1. Byłem teraz z yac w Szkocji miałem ze sobą 'staruszka jedynkę' cóż mogę rzec... genialny sprzęt woda, mgła, mróz... wszystko działało bez zarzutów... różnice temperatur ogromne w ciągu jednej godziny wejście na old man of stor z temperatury kilkunastu stopni w deszczu do kilku stopni mrozu... i korpus działał bez zarzutów... nie widzę w swoich jpg (od pewnego czasu uważam RAWy za zbędne) niczego co mógłbym im zarzucić... do bagażu podręcznego (torba na ramię) zapakowałem dwa korpusy, mz 40-150, mz 12-40 mz 7-4, mz 8 mm, tg4, plus kable, akumulatory, ładowarki czołówka... wszystko się zmieściło w rozmiarze smajl... to fantastyczny system na podróże. Lało, pokrowce były u wszystkich na sprzętach tylko nie u nas olympusowców... jeśli chodzi o jakość zdjęć to wszystko zależy nie od sprzętu a od umiejętności... TYLKO!!! tak więc nie widzę powodów by kupować EM1 mk II gdy tanio jest jedyneczka... to fantastyczny sprzęt ze świetnym obrazkiem oraz niewielką wagą. Ciekawostka o której jeszcze nikt nie pisał: Szkocja, piękne widoki i pędzące chmury oraz szumiące potoki... nic tylko zabawa z długimi czasami ND 1000 i 2000 to podstawa, okazało się że duże systemy miały problem, były za ciężkie i głowice lekko się opuszczały przy długich kilkuminutowych czasach... problemy były np przy nikonie d750 podpiętym do statywu BENFRO C- 269M8. olek lekki nie miał wpływu. Przy okazji napiszę że obiektyw 7-14 na F22 pięknie ryzował bez śladu dyfrakcji... Dopiero teraz po wyjeździe w tak ekstremalnie pogodową krainę w listopadzie doceniłem ten system w 100% i nigdy go już nie zamienię na inny... jeszcze raz podkreślam że to najlepsze czas na kupienie starszego EM1. Aha i jeszcze jedno na 20 osób które tam były aż pięć miało bezlusterkowce olympusa em5, em5 mk!! em10 em10 mkII i mój em1 i nikt absolutnie nie narzekał na ten system... nie dajcie się zwariować i naciągać na kasę... pozdrawiam!!!!
ps zdjęcia ze Szkocji możecie zobaczyć tutaj:
http://fotorogowski.pl/galeria-szkocja
Nie wiem, czy Jack stał za Twoimi plecami :wink:, ale mnie przekonuje to co napisałeś. Brawo Ty!
A fotki? Znakomite!. Chciało by się rzec, że czuje się klimat Szkocji.
różnie to bywało... generalnie nie planowaliśmy wyjazd razem... ot spotkaliśmy się na lotnisku :-) a w kadr ani razu sobie nie weszliśmy :-)
Chyba się nie zrozumieliśmy. Miałem na myśli, że Twój tekst o E-M1 jest pełną pochwałą Olka, stąd domniemanie, że pisany pod dyktando Jack'a ;-) Ale to tylko żarty ;-).
Widać, że fotograf praktykujący z Ciebie i piszesz o tym co stanowi cząstkę warsztatu, a to cenna opinia.
a nie to ja się źle wyraziłem byłem z yac mała literówka a tyle zmienia :-) już poprawiam
A mnie takie bzdury nastawiają sceptycznie do reszty zachwytów. Chyba, że zdjęcia we mgle, wtedy faktycznie, dyfrakcja to pikuś ;) Druga możliwość, to szkło tak mętne, że dyfrakcja nie jest problemem :) Jest jeszcze trzecia, oglądanie zdjęć w wielkości 600x800, to powinien być z grubsza limit dyfrakcyjny Olka na f/22.
Ed.: Dużo się nie pomyliłem, w linkowanej galerii 1000px na dłuższym boku. Do tego wystarczy fajny kompakt.
papier nie kłamie... wydruki już dawno zrobione... :-)
Wydruki wybaczają więcej niż monitor :) Praw fizyki Pan nie zmienisz... Rozumiem Twój subiektywny zachwyt, ale Olek na f/22... ;) Cieszę się Twoim szczęściem, ale nie róbmy sobie jaj na publicznym forum.
Jestem za nie robieniem jaj na publicznym forum... Przeniescie prosze Wasza dyspute na priva. Dzieki.
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Pro
@fret , tak z ciekawości, co byś powiedział o tym foto (jpg z aparatu z danymi EXIF) i dyfrakcji.
(panas G1, kit mZD40-150, ogniskowa 112mm, przysłona f22)
Załącznik 185582 (klikać do oporu po pełen rozmiar)
Panas czy Olek, raczej nie ma znaczenia, ten sam rozmiar matrycy.
tragedia pewnie w/g Ciebie ?:)
ok spadam... dobranoc...
ee tam fajne... monitory pokazują coś innego... ;-)