Odp: Czy korzystać z cyfrowego telekonwertera?
RAW_2
JPG_1
JPG_2
i jeszcze raz RAW_1 bo zdaje się skasowałem go niechcący
Zamieszczam oryginalne pliki jpg także bo jak napisałem, ze u mnie się nie różnią zbyt od RAW-ów.
Tu nie było żadnego testu zoomu, cyfrowego, optycznego.
Cytat:
Zamieszczone przez
andtor2
RAW_2
JPG_1
JPG_2
i jeszcze raz
RAW_1 bo zdaje się skasowałem go niechcący
Zamieszczam oryginalne pliki jpg także bo jak napisałem, ze u mnie się nie różnią zbyt od RAW-ów.
Tu nie było żadnego testu zoomu, cyfrowego, optycznego.
Tym razem zatrzymam się na PhotoShopCS6 i Zoner Photo Studio 15 x64. Ani jeden ani drugi go nie otworzył, a to nie jest rzecz zwyczajna.
Proponuję coś z mojego postu #96. Nie pamiętam takich problemów.
Faktycznie RAW-y się nie otwierają.
JPG są ok to możesz pobrać. Spróbuje jeszcze raz wstawić RAW-y. Może przy przesyle jakieś błędy wystąpiły.
---------- Post dodany o 22:47 ---------- Poprzedni post był o 22:18 ----------
Tu powinny być poprawne
JPG_1
JPG_2
(sprawdziłem pierwszy RAW)
RAW_1
RAW_2
Cytat:
Zamieszczone przez
andtor2
Dzięki, wygląda na to, że są. Trochę godzin upłynęło. Przyjrzę się im w tygodniu. Matrycę znam, ale G1 nie. Trochę mnie dziwi okrojony exif RAW'ów.
Cytat:
Zamieszczone przez
jck
Dzięki, wygląda na to, że są. Trochę godzin upłynęło. Przyjrzę się im w tygodniu. Matrycę znam, ale G1 nie. Trochę mnie dziwi okrojony exif RAW'ów.
Założę ten dysk w chmurze bo faktycznie uciążliwe jest podlinkowanie RAW-a. Myślę, że przeczytałeś dość dokładnie jaki był powód wstawienia przeze mnie tych zdjęć. Po prostu bardzo się zdziwiłem, ze jest możliwa tak wielka różnica pomiędzy RAW-em i plikiem jpg. (post #88 2 i 3 zdjęcie) Tu samym RAW-om nie ma się za bardzo co przyglądać (nie są to udane zdjęcia)
Na temat okrojonego EXIF-u się nie wypowiem. Nie zauważyłem tego i nic mi nie brakuje (dokładniej to nigdy nie odniosłem wrazenia, że danych jest za mało i czegoś brakuje).