Odp: X-T1 - już oficjalnie
Dla mnie za dużo tych wszystkich gałek, ale jest duża grupa ludzi, których to jara :-) Coś takiego, jak X-E1 czy GX7, mają wszystko, jeśli chodzi o guzikologię, co jest potrzebne w aparacie cyfrowym. No ale wyznawców minimalizmu jest pewnie tyle samo, co wielbicieli przesady, więc każdy ma coś dla siebie.
Cytat:
Zamieszczone przez
Jan_S
Mnie się tam bardziej podoba że Fuji zaczęło od stałki f1,4 niźli od ciemnozooma
A mnie się podoba, że m43 zaczęło dużo wcześniej niż Fuji i na chwilę obecną dorobiło się ciemnozoomów, jasnozoomów, ciemnostałek i jasnostałeik, dużych body i małych body :wink: Po prostu jest duża możliwośc manewru.
Cytat:
Zamieszczone przez
epicure
Dla mnie za dużo tych wszystkich gałek.
To nawet nie jest kwestia ilości tylko pewnej filozofii obsługi. No pokrętle fajnie widać np. korekcję ekspozycji ale czy nie wygodniej przycisk (najlepiej Fn programowalny) + rolka? - bez odrywania oka od wskaźnika przepaleń... Podobnie ISO. Wiem, wiem, wszystko kwestia przyzwyczajenia.
Jeśli chodzi o korekcję ekspozycji, to zdecydowanie lepiej jest ją mieć na osobnym, dedykowanym kółku, bez konieczności gimnastykowania się i wciskania jednocześnie jakiegoś przycisku. Nie trzeba odrywać oka od wizjera, bo nie dość, że widać w nim drabinkę ekspozycji, to jeszcze można wyczuć ile było skoków przy obrocie kółka. A iso już może być pod guzikiem, i tak rzadko je przedstawiam z trybu auto. Pomiaru ekspozycji też nigdy nie zmieniam, no bo po co, mając histogram na żywo i natychmiastowy dostęp do korekcji ekspozycji?
1 załącznik(ów)
Cytat:
Zamieszczone przez
nightelf
W D300 i D7100 krzyżowe są czujniki w trzech centralnych kolumnach.
To, że większa część jest liniowa jest normalne. Ale nie powiedziałbym, że krzyżowe to tylko centrum. Choć może to i kwestia semantyki.
No chyba właśnie o semantykę chodzi - bo jak inaczej niż "centrum kadru" nazwać te trzy, zaznaczone na czerwono kolumny? A tylko tam są czujniki krzyżowe w Nikonie D300s i D7100. W D7000 i D600/610 jest jeszcze lepiej to widać bo tam krzyżowych jest tylko 9 punktów
Załącznik 110004
Wydaje mi się, że takie rozmieszczenie czujników wynika po części z faktu, że w centrum kadru AF ma najlepsze warunki działania. Stad i w X-T1 taka konstrukcja że najlepsze parametry mają pola AF centralne
Zapowiadany XF 16-55 f/2,8:
http://dc.watch.impress.co.jp/docs/n...03_633494.html
Trochę opasły, ale długość zupełnie OK. Na pewno nie jest większy, niż m.ZD 12-40.
Cytat:
Zamieszczone przez
tymczasowy_
Cytat:
Zamieszczone przez
Jan_S
Mnie się tam bardziej podoba że Fuji zaczęło od stałki f1,4 niźli od ciemnozooma
A mnie się podoba, że m43 zaczęło dużo wcześniej niż Fuji i na chwilę obecną dorobiło się ciemnozoomów, jasnozoomów, ciemnostałek i jasnostałeik, dużych body i małych body :wink: Po prostu jest duża możliwośc manewru.
m4/3 dorobiło się ciekawej optyki - fakt, było pierwsze na rynku bezlusterkowców - fakt, ale mam wrażenie że robi wszystko by konkurencja je przegoniła.
Te zdjęcia nie są najlepszą reklamą dla X-T1 w roli aparatu "na ślub" http://www.jccrafford.com/is-this-th...ng-photograps/
jak na jpg 2 godzinną obróbkę jest przyzwoicie, było by jeszcze lepiej gdyby nie domykał przysłony,..
spodziewałem się czegoś więcej po 23/1.4
Ot, taki południowoafrykański fotoziutek, robi jpegi i przepuszcza przez filtry. Czego by nie wziął do rąk, to nie zrobi najlepszej reklamy, ale swoje zarobi...