Odp: M.ZUIKO DIGITAL 25mm F1.8 - już oficjalnie
Cytat:
Zamieszczone przez
epicure
Z drugiej strony 35 f/1,4 pod APS-C kosztuje mniej więcej tyle samo, co ten Olek.
1.4, szkła 1.4 zawsze były zauważalnie droższe niż 1.8 (vide Canon 50 1.8 za 400zł i 50 1.4 za 1400zł)
Cytat:
Zamieszczone przez
epicure
Bardziej niż cena przeszkadza mi to, że jeśli chodzi o użyte materiały jest to konstrukcja budżetowa, jak m.ZD 45 f/1,8, a nie "premium", jak np. m.ZD 17 f/1,8. Ale sądzę, że cena szybko spadnie, a kto ma kupić, ten i tak kupi (zaś kto ma narzekać, ten będzie narzekał, nawet jeśli cena spadnie o połowę ;) ).
Ja rozumiem że nowoczesne szkło może być droższe niż badziewny Canon 50 1.8, stanieje do ceny m43 45 1.8 to się zastanowię, a tak póki co to Canon 50 1.8 na 12MPix daje radę całkiem nieźle ;-)
Cytat:
Zamieszczone przez
MAF
...a tak póki co to Canon 50 1.8 na 12MPix daje radę całkiem nieźle ;-)
Tylko że ogniskowa jakby inna i średnio do Olka pasuje :)
No właśnie - ile on kosztuje "na sklepie", że takie narzekanie? Przecież nie ma alkomatu wbudowanego więc na obowiązek kupna się nie zanosi. Kto chce to pewnie sobie kupi, kto marudzi to jeszcze ma do wyboru inne szkła o podobnej ogniskowej i jasności (a nawet jaśniejsze).
Co do testu Fotopolis - nie ma jak zobrazowanie winiety na szarej ścianie z wzorkiem ;-). Poza tym jak te ich % przeliczyć na EV?
Cytat:
Zamieszczone przez
epicure
Tylko że ogniskowa jakby inna i średnio do Olka pasuje :)
Ale ja też nie do Olka tego Canona podpinam :-)
Cytat:
Zamieszczone przez
pers
Masz rację z tym wróżeniem z fusów. Ja pisze na podstawie konkretnych danych z konkretnej firmy w konkretnym czasie i absolutnie nie twierdzę, że w Olympusie czy Nikonie jest tak samo. Może pracujesz w którejś z tych firm i wiesz więcej?
Ceny nie są ustalane przez idiotów i firmy dobrze wiedzą co chcą osiągnąć i cena jest jednym z elementów osiągnięcia tego celu.
w żadnej z tych firm nie pracuję i pewnie pracować bym nie chciał bo wtedy nie miałbym czasu na Olympusclub i inne przyjemności :)
A co do cen - stratedzy i planiści w firmach wiedzą swoje a klient wie swoje. No chyba że mu się pranie mózgu zrobi... Nie twierdzę i nie twierdziłem że marketingowcy Olympusa czy innych firm są idiotami (chociaż paru się pewnie znajdzie jak w każdym środowisku) tylko że mi z ich polityką ceną niestety coraz mniej jest po drodze. I mam wrażenie że nie tylko mi...
Cytat:
Zamieszczone przez
MAF
Ale ja też nie do Olka tego Canona podpinam :-)
A no widzisz, i tu jest mały problem. Bo jak ktoś ma Olka, to niekoniecznie musi mieć Canona. A nawet jak dokupi Canona do tej 50-tki za 400 zł, to wcale nie wyjdzie to taniej, niż m.ZD 25 :D
Cytat:
Zamieszczone przez
Jan_S
A co do cen - stratedzy i planiści w firmach wiedzą swoje a klient wie swoje. No chyba że mu się pranie mózgu zrobi... Nie twierdzę i nie twierdziłem że marketingowcy Olympusa czy innych firm są idiotami (chociaż paru się pewnie znajdzie jak w każdym środowisku) tylko że mi z ich polityką ceną niestety coraz mniej jest po drodze. I mam wrażenie że nie tylko mi...
Firma jak każda chce zarabiać. My chcemy mieć jak najtańszy sprzęt. To oczywiste, tak samo jak fakt, że fotografia tanim hobby nie jest, szczególnie jak ktoś lubi dużo i nowe, a chłopcy zwykle lubią. Tylko, czemu mają służyć te wielopostowe lamenty na ceny, prawie po każdej premierze? Zaspokojeniu potrzeby narzekania?
Cytat:
Zamieszczone przez
epicure
A no widzisz, i tu jest mały problem. Bo jak ktoś ma Olka, to niekoniecznie musi mieć Canona. A nawet jak dokupi Canona do tej 50-tki za 400 zł, to wcale nie wyjdzie to taniej, niż m.ZD 25 :D
Ale ja jestem w tej lepszej sytuacji że już miałem Canona :-).
Oczywiście kupowanie korpusu Canona specjalnie po to żeby mieć "tanie" 50mm jest trochę bez sensu, ale ja patrzę z mojego punktu widzenia :-D
Na obniżke ceny tego obiektywu nie ma co liczyć. Zwłaszcza w OJ. Przed chwila przejrzałem cenniki od premiery 17 mm f1.8. Na dzisiaj jest nawet droższy o kilkanascie zł w stosunku do ceny premierowej. Taniej bedzie za jakis czas tylko w biednych USA lub na Dalekim Wschodzie nawet po dodaniu VAT i cła.
Cytat:
Zamieszczone przez
epicure
chyba 6D + 50/1,8 < E-M1 + 25/1,8 Więc to tylko kwestia priorytetów...
Cytat:
Zamieszczone przez
Karol
Firma jak każda chce zarabiać. My chcemy mieć jak najtańszy sprzęt. To oczywiste, tak samo jak fakt, że fotografia tanim hobby nie jest, szczególnie jak ktoś lubi dużo i nowe, a chłopcy zwykle lubią. Tylko, czemu mają służyć te wielopostowe lamenty na ceny, prawie po każdej premierze? Zaspokojeniu potrzeby narzekania?
błąd. Firma MUSI zarabiać. Tego nie kwestionujemy. Rozważamy tylko czy aby drogę do celu dobrą obrali. Z ostatniego piętra biurowca w Tokio trochę inaczej rynek widać niż z ulicy w Warszawie, Berlinie czy Nowym Jorku i z takiej wysokości łatwo przeoczyć to co się w normalnym świecie dzieje