Odp: Dlaczego nie powinienieś/nie powinnaś używać trybu AUTO
andtor2
oczywiście chodziło mi o koniec wykresu, nie o początek :)
i zgadzam się z Tobą, że tryb Auto jest jakimś lekarstwem na zapominalstwo. Ja jednego wieczora przestawiłem ISO na 1600 przy słabym świetle i na drugi dzień w pełnym słońcu robiłem zdjęcia na ISO1600, bo zapomniałem przestawić.
Ja tam prawie zawsze w moim PEN'ie używam trybu P czyli jak ja to nazywam "prawie auto" i nie narzekam. Przy kicie 14-42 (innych dedykowanych pod m4/3 nie posiadam) przeważnie zwisa mi jaką aparat da mi przysłonę i czas ale mam dostęp do ostrości, jego punktu wyboru i do kilku innych funkcji jeżeli chcę i są mi akurat potrzebne a jeżeli mam ochotę zmienić ekspozycję to sru aparat w takie miejsce na planie, które mi to zapewni i "MEMORY FIVE" i powrót do poprzedniego miejsca. Natomiast jak mam ochotę sobie ręcznie poostrzyć i ustawić przysłonę to zakładam stare szkła, tylko boli mnie wtedy ogniskowa :). Co do czystego iAUTO w moim PEN'ie to też jest ok oprócz punktu AF i ustawiania z automatu ISO.
Cytat:
Zamieszczone przez
szafir51
andtor2
oczywiście chodziło mi o koniec wykresu, nie o początek :)
i zgadzam się z Tobą, że tryb Auto jest jakimś lekarstwem na zapominalstwo. Ja jednego wieczora przestawiłem ISO na 1600 przy słabym świetle i na drugi dzień w pełnym słońcu robiłem zdjęcia na ISO1600, bo zapomniałem przestawić.
Jakbym miał tak podsumować nie jest istotne w jaki sposób się wykonało zdjęcie ale liczy się efekt końcowy i świadomy wybór ustawień. Każdy ma tu swoje predyspozycje, wiedząc i znając swój aparat jak sobie w danej sytuacji radzi.
Z tym ISO to może być podobny przypadek jak wspominanym prze ze mnie balansem bieli. Mała różnica, że z WB jak było w RAW można sobie całkowicie poradzić, a pomyłka z ISO to może być trudniejsza do korekcji (nawet w RAW):)
witam
korzystając z tematu Auto, mam małe pytanie odnośnie trybu P w M10 :
możemy zmieniać tylko wartość przysłony ? tzn wraz z nią też czas ? nie ma możliwości jak np w Pentaxie, że jedna gałką zmieniamy przysłonę, a drugą czas ?
bo czas zmienia się tylko przy zmianie wartości ekspozycji
Cytat:
Zamieszczone przez
Kacpero_1
... nie ma możliwości jak np w Pentaxie, że jedna gałką zmieniamy przysłonę, a drugą czas ?
Tylko w trybie M, jest możliwość niezależnego ustawiania czasu i przysłony.
no tak,
tylko miałem małą nadzieję ...
w sumie to nie bardzo rozumiem, po co właściwie ten tryb ?
tak automatyka z możliwością ustawiania WB i ISO
Cytat:
Zamieszczone przez
Kacpero_1
no tak,
tylko miałem małą nadzieję ...
w sumie to nie bardzo rozumiem, po co właściwie ten tryb ?
tak automatyka z możliwością ustawiania WB i ISO
Żeby Cię kto nie wytykał palcami, że lecisz na AUTO, to takie utajone zrobili. :-D
Ostatnio jeden z forumowych kolegów zdefiniował tryby, więc zacytuję, bo może się innym przydać:
P - profesjonalny
A - amator
S - starszy amator
M - młodszy amator
PS.
Chyba nic nie pokręciłem. Jakby co, to Romek poprawi ;)
Cytat:
Zamieszczone przez
Kacpero_1
witam
korzystając z tematu Auto, mam małe pytanie odnośnie trybu P w M10 :
możemy zmieniać tylko wartość przysłony ? tzn wraz z nią też czas ? nie ma możliwości jak np w Pentaxie, że jedna gałką zmieniamy przysłonę, a drugą czas ?
bo czas zmienia się tylko przy zmianie wartości ekspozycji
Nie ma. Przesuwasz przyslone. Dlatego wg mnie lepiej pod drugie kolko podpiac przesuniecie mocy lampy. Bo inaczej to uzytkowo P = A .
---------- Post dodany o 22:44 ---------- Poprzedni post był o 22:28 ----------
Ew. pod P mozesz ustawic swoj tryb "Moje Ustawienia",taki P jak prywatny :)
Cytat:
Zamieszczone przez
GoBo
Nie ma. Przesuwasz przyslone. Dlatego wg mnie lepiej pod drugie kolko podpiac przesuniecie mocy lampy. Bo inaczej to uzytkowo P = A .
---------- Post dodany o 22:44 ---------- Poprzedni post był o 22:28 ----------
dokładnie to samo pomyślałem, że po co jest P skoro to "prawie" to samo co A