Odp: Przędzalnia Grohmana szansa na wirtualizację
Witam ponownie.
Oj nakręciła mnie ta nieszczęsna przędzalnia, ale tak jakoś mi żal tej fabryki i złośc we mnie siedzi za takie jej potraktowanie.
No dobra dośc sentymentów, mam trochę świeżych nowin, ale najpierw informacja korygująca. W poście nr 65 pokazałem dokumet (załącznik 5) na którym widac orginalny zarys budynku fabryki z podziałem na najważniejsze elementy. Postanowiłem pokazać ten plan jeszcze raz dla zobrazowania całości i skorygowania pewnego mylnego rozumowania, któremu i ja uległem.
1.
W tej wersji rysunek został obrócony w prawo. Mamy więc u dołu rys. stronę południową i taki mały prostokąt równoległy do dzisiejszej ul. Tymienieckiego. Do niego jeszcze wróce.
Na rys jest opis pomieszczeń i co ciekawe okazuje się że cały parterowy kompleks patrząc od wieży w dół rys. to była....tkalnia żakardowa. A ja już nie pamiętam na podstawie jakich informacji, byłem przekonany że w tym miejscu były warsztaty fabryczne i centrala telefoniczna:wink:. Ten dział fabryki oznaczono na rys. jako nr. 47 Był on dobudowywany w 3 etapach, zanim powstała całość widoczna na rys. Dziś jest tam resztka betonowych podłóg z których powyrastały gęste krzaczory.
A ten mały prostokąt do którego objecałem wrócić to.........miejsce na duże rurociągi- prawdopodobnie część wentylacji. Miejsce to znacie z mojego wspólnego focenia z CzaRmaxem jako:
2.
Saboor juz dostał sfocony wczoraj materiał, ale to raczej będzie podglądówka. Znam już miejsce, gdzie postaram się zdobyć orginały.
I to by było na tyle, ale ......CDN:grin:
2 załącznik(ów)
Cytat:
Zamieszczone przez
BIKER
Witam ponownie.
Pierwsze rendery:
Nie ma obiektywu T-S? ;)
Jest ładnie. Tekstura jest bardziej współczesna? Drugie pytanie, czy otwory po obu stronach 3 kondygnacji to wyjście linii technologicznej czy po prostu brak okien?
Kurka wodna, fiu, fiu jeśli ten objekt "ożyje" będzie satysfakcja. A reszta niech będzie milczeniem:grin:
Gratulacje dla autora, ja chcę więcej...................
Mam już archiwum z orginalnymi planami, nawet tam dzisiaj byłem. Ze skanami zrzutów i planów orginalnych nie będzie problemu. I ja to zdobędę:grin:
Cytat:
Zamieszczone przez
BIKER
Kurka wodna, fiu, fiu jeśli ten objekt "ożyje" będzie satysfakcja. A reszta niech będzie milczeniem:grin:
Gratulacje dla autora, ja chcę więcej...................
Mam już archiwum z orginalnymi planami, nawet tam dzisiaj byłem. Ze skanami zrzutów i planów orginalnych nie będzie problemu. I ja to zdobędę:grin:
O! Widzisz, o takie wiadomości mi chodzi. :-D
Kto szuka ten znajduje:grin:
www.lodz.ap.gov.pl
Mała przerwa w informacjach o przędzalni, nie oznacza próżności- sprawa idzie naprzód:grin:. Mam parę załączników i ciekawe informacje. Wkrótce coś pokażę- muszę przygotować.
Na wstępie krótka informacja:
załączone pliki są moimi zdjęciami, które pokazuję jako ciekawostkę i fragmenty orginalnych planów pprzędzalni cienkoprzędnej Henryka Grohmana. Zamówiłem już dokładne skany całości dla Saboora. Tak Piotruś to podglądówki głównie dla Ciebie i dla innych forumowiczów ciekawych co dalej w temacie.
No to zaczynamy:
1. Pisemny dokument po rosyjsku dot. chyba zdogy na budowę
2. Cały ogólny plan fabryki z opisem po rosyjsku co i gdzie.
3. Plan I-go piętra
4. Plan pomieszczenia maszyny parowej, kotłowni i komina
---------- Post dodany o 01:14 ---------- Poprzedni post był o 00:21 ----------
Ale te obrazki to nie koniec mojego dzisiejszego "śledztwa".:grin: W archiwum spotkałem............historyka- byłego nauczyciela moich córek w podstawówki do której i ja chodziłem. Gdy w zarysie powiedziałem czego szukami po co zobaczyłem "błysk w oku" koegi. Natychmiast jako stały bywalec archiwum zarekomendował mnie jednej ze znanych sobie pracownic placówki. Efekt- dostałem wskazówki gdzie znaleźć żródła wiedzy książkowej o łódzkich fabrykantach w tym Grohmanach.
Ale to jeszcze nie koniec.:grin: Kolega przedstawił mnie znanemu profesorowi- bibliografowi fabrykantów, który o Grohmana wiec sporo więcej niż można przeczyać w encyklopedii.
Efekt- przedstawiłem temat znów zobaczyłem "błysk w oku" tym razem profesora i wizytówka wylądowała w moim portfelu, a profesor powiedział że przekaże wszystko co wie bo pomysł bardzo mu się podoba:grin:
CDN:grin:
Info dla Saboora.
To jest miejsce gdzie można.............Ty wiesz.:grin:
Cytat:
Zamieszczone przez
BIKER
Info dla Saboora.
To jest miejsce gdzie można.............Ty wiesz.:grin:
Wiem... dzięki.