Odp: Makro - i wszystko na ten temat.
Tam był 1 komentarz nie odnoszący się do jakości zdjęcia. Dlatego zdecydowałam o usunięciu foty. W zasadzie każdą ocene powinno się skomentować, ale niską w szczególności. Jest typ człowieka, któremu największą frajdę sprawia dowalenie komuś, żeby sobie np. humor poprawić. Jak dostaję 1 bez wyjaśnienia to uważam, że mam do czynienia z takim typem. I się nie przejmuję dlatego.
W galerii można wyłączyć ocenianie. Taka opcja dla tych, którzy znają swoją wartość albo boją się krytyki. To po pierwsze.
Po drugie galeria tym się różni od wątku, że można wystawiać suche oceny. Nigdy się jeszcze nie spotkałem, żeby ktoś domagał się wyjaśnienia ocen 4 czy 5.
Za to 1,2 i robi się istne piekło.
W wątku na forum ludzie wrzucają sobie te bardziej jak i te mniej udane zdjęcia. Można też dodać dłuższy tekst wyjaśniający genezę zdjęcia, albo dlaczego zostało zrobione w taki sposób. Jeśli coś się komuś nie podoba to pisze dlaczego. Tak więc jeśli się chce zobaczyć opisowe opinie to należy wrzucić do wątku.
Cytat:
Zamieszczone przez
banc
W galerii można wyłączyć ocenianie. Taka opcja dla tych, którzy znają swoją wartość albo boją się krytyki. To po pierwsze.
Można, ale po co? A nuż się człowiek czegoś ciekawego dowie. A do ocen nauczyłam się mieć dystans.
http://www.dfv.pl/szkola-zaawansowani-foto.html?id=1793
http://www.dfv.pl/szkola-zaawansowani-foto.html?id=1741
Gorąco polecam zapoznać się z powyższymi artykułami.
Cytat:
Zamieszczone przez
Krystyna1975
Można, ale po co? A nuż się człowiek czegoś ciekawego dowie. A do ocen nauczyłam się mieć dystans.
To dobrze. To co się podoba jednemu, jest wtórne i nieciekawe dla innego. W galerii dostanie się jednak suchą ocenę. 5-6 słów to nigdy nie będzie pełne wyjaśnienie.
Dlatego warto założyć wątek, bo wtedy człowiek może liczyć na więcej.
Przykład komentarza z oceną doskonałą pod zdjęciem http://www.dfv.pl/gallery/v/Inne/304...645_n.jpg.html Można? Można, tylko trzeba chcieć i potrafić.
Tia.Tylko temat watku jest o makro.Nie robmy z niego koncertu zyczen jak oceniac,kogo i dlaczego.
@Krystyna 1975.Wstaw podobnej jakosci fotke jak z tego linka to tez bedziesz miec oceny z komentem.Nie wymagaj elaboratow na czyms co nie warte tego.
Cytat:
Zamieszczone przez
Mirek54
Tia.Tylko temat watku jest o makro.Nie robmy z niego koncertu zyczen jak oceniac,kogo i dlaczego.
Wiem i przepraszam za ten off top. Nie sądziłam, że się tak temat rozwinie. To miał być tylko z założenia jeden post na powitanie. Wyszło inaczej :( Czego bym nie wstawiła to i tak mam przeczucie, że podobnego komentarza się nie doczekam, bo wstawienie samej oceny jest szybsze i łatwiejsze. Z mojej strony koniec tematu. Pozdrawiam
A Ty ile zdjęć skomentowałaś tak, jak wymagasz, by komentowano Twoje? Skoro masz 7-letni staż, to jak najbardziej Cię to uprawnia. Ja mam wrażenie, ze nowi użytkownicy pojawiający się na Forum mają bardzo roszczeniową postawę, a ich aktywność ogranicza się do wrzucania swoich pstryków i wręcz żądań o ich komentowanie. A przecież to wymaga jednak jakiegoś wysiłku i zaangażowania od innych, a Ci bardziej zaawansowani czy starsi stażem użytkownicy też przychodzą tu raczej dla przyjemności, a nie do roboty. Galeria jest tak skonstruowana, że wystawia się głównie oceny i ja osobiście z każdej nowej cyferki bym się cieszyła, bo znaczy, że kogoś zainteresowało moje zdjęcie (mniejsza, pozytywnie czy negatywnie), a nie narzekała, że nie ma komentarzy. Ja na swój wątek nie narzekam, mimo że czasami niektóre wrzutki przechodzą bez echa. A spędzając tu trochę czasu, zauważyłam, że najchętniej komentowane są fotki osób, które się dużo udzielają lub mają naprawdę świetne prace. Wracając jeszcze do tej 1 od k@czego, najwyraźniej jednak nie spłynęła ona po Tobie jak po kaczce, skoro poświęciłaś jej tyle uwagi. Nie widziałam tego zdjęcia, ale może oceniający uznał, że 1 będzie na tyle czytelna, że nie ma sensu dodawać komentarza?
ale mnie watek ominaaaaaal!
P.s czemu linkujesz do zdjęc muminka?:D (tak 2 strony do tyłu)
Brak komentarza też jest komentarzem,
Brak oceny, też jest oceną....
Brak komentarzy i ocen bardziej boli niż 1 lub 0 pod zdjęciem.