Odp: Coś dla saperów fotografii czyli karabiny, czołgi, okręty oraz inne bunkry :)
Cytat:
Zamieszczone przez
waruga
"Żorska Grupa Operacyjna "
waruga, napisz coś więcej; wiem, że jeden obraz wart jest więcej, niż tysiąc słów, ale jednak... ;-)
Cytat:
Zamieszczone przez
BIKER;
Wiesz sabkon, im dłużej oglądam Twoje foki z MRU, tym bardziej mam ochote tam pojechać i kto wie.............:grin:
BIKER, jeślibyś się sprężył, to i ja postarałbym się dołączyć; jako że Cygan dla towarzystwa dał się powiesić, ja dla towarzystwa z chęcią bym dołączył do odwiedzin MRU. Karty w ręku ma więc sabkon, gdyby ogłosił czas i miejsce, może by wypalił mini-zlot MRU-bunkrowy?
Odp: Coś dla saperów fotografii czyli karabiny, czołgi, okręty oraz inne bunkry :)
Cytat:
Zamieszczone przez
MaciekMG
BIKER, jeślibyś się sprężył, to i ja postarałbym się dołączyć; jako że Cygan dla towarzystwa dał się powiesić, ja dla towarzystwa z chęcią bym dołączył do odwiedzin MRU. Karty w ręku ma więc sabkon, gdyby ogłosił czas i miejsce, może by wypalił mini-zlot MRU-bunkrowy?
Ty to masz blisko :)
Ja bardzo chętnie, ale w tym roku chyba nie da rady. Mam slub córki i spore problemy w pracy a nawet ryzyko jej utraty. Ale temat bardzo ciekawy, może ziomale z Łodzi dadzą się namówić to......kto wie:wink:.
13 załącznik(ów)
Riese - Rzeczka
Riese (niem. olbrzym) – kryptonim największego projektu górniczo-budowlanego hitlerowskich Niemiec, rozpoczętego i niedokończonego w Górach Sowich. W budowie wykorzystywano więźniów, których rychła śmierć miała zapewnić utrzymanie tajemnicy. Byli oni rozmieszczeni w obozach, w pobliżu miejsc pracy.
Ciekawostka dająca do myślenia - Jeżeli ktoś był w MRU (widział całą podziemną trasę MRU) a następnie widział to co jest udostępnione dla zwiedzających i nie tylko w Górach Sowich musi sobie zadać pytanie, gdzie ten beton ????? Na budowę Riese poszło więcej betonu niż na MRU, gdzie są tunele betonowe ???? Większość sztolni są nie zabezpieczone betonem, goła skała. Niemcy uciekając wiele wejść maskowali, do dzisiaj jeszcze wiele nowych sztolni można odkryć ( obecnie od 10 listopada ruszyła w Soboniu odkrywka nowej sztolni, co zostanie znalezione pewnie niedługo się dowiemy lub zostanie to wyciszone :) wierzcie czy nie, to nie jedyna sztolnia którą odkryto i słuch zaginął, w tunelach mogą znajdować się szczątki ludzkie, nikt nie chce tego ogłaszać publicznie i robić sensacji). Góry Sowie są owiane tajemnicą jakie przeznaczenie miał kompleks (fabryka rakiet, eksperymenty na ludziach, badania nad obiektami latającymi, badania nad bombą atomową). Niemcy nie chcą przekazać nam planów Riese, zadali sobie sporo trudu aby maskować tunele i wejścia gdy już wiedzieli, że wojna przegrana (liczyli, że wrócą). Sporo możecie poczytać w necie.
Armata przed wejściem do kompleksu w Rzecce
Załącznik 74764Załącznik 74765
Tunele w Rzecce
Załącznik 74776Załącznik 74775Załącznik 74774Załącznik 74773Załącznik 74772Załącznik 74771Załącznik 74770
To co zostało wyciągnięte z okolicznych tuneli
Załącznik 74769Załącznik 74768Załącznik 74767Załącznik 74766
Brawo, ładnie opowiadasz i obrazujesz :)
Cytat:
Zamieszczone przez
BIKER
Ja bardzo chętnie, ale... [...]
Głównie z uwagi na zimujące nietoperze byłyby trudności, ale w przyszłym roku (gdyby Majowie rąbnęli się z kalendarzem) gdy ruszy normalne zwiedzanie to możemy się spiknąć. W okolicach są też inne ciekawostki (Nowogród Bobrzański, Zasieki), ale to wymagałoby rekonesansu przed konkretnym spotkaniem.
-----------
Góry Sowie, kompleks Riese, sztolnie Walimskie, podziemne miasto Głuszyca (Osówka) - gdyby był urlop, to można by ciekawie spędzić czas. BYwając w tamtych stronach co jakiś czas mogłem sobie pozwolić na pojedynczy wypad, ale 'to se ne vrati' :-(.
To fanstastyczne miejsce do zwiedzania i na foto wyprawę:grin:.
Jest tam w pobliżu jakiechś schronisko młodzieżowe lub w miarę tania baza noclegowa:?:
Cytat:
Zamieszczone przez
BIKER
To fanstastyczne miejsce do zwiedzania i na foto wyprawę:grin:.
Jest tam w pobliżu jakiechś schronisko młodzieżowe lub w miarę tania baza noclegowa:?:
http://podprzelecza.e-meteor.pl/
Niski ukłon dla Ciebie sabkon za superciekawy temat i linka. Jestem pewien, że mnie się przyda na pewno:wink:.
14 załącznik(ów)
Riese - Włodarz
Wjazd na teren Włodarza
Załącznik 74842
Pojazdy bojowe na terenie Włodarza
Załącznik 74844Załącznik 74843Załącznik 74845Załącznik 74846Załącznik 74847
Tunele
Załącznik 74852Załącznik 74850Załącznik 74849Załącznik 74848
Szyb wentylacyjny (widok z tunelu)
Załącznik 74853
Zalane tunele, wypompowują zbierającą się wodę ale mało skutecznie, pewnie zależy im aby tak było, ot taka atrakcja turystyczna dodatkowo płatna (podobno jedno z tuneli jest zasypane którędy woda wypływała, głównym wejściem też może wypływać jak by się postarali)
Załącznik 74856Załącznik 74855Załącznik 74854