Cytat:
Zamieszczone przez dorjan
...E-1 i nadal nie widzę potrzeby jego zamiany na nowszy model. Po prostu do moich amatorskich celów ten model i system 4/3 jest najbardziej odpowiedni, a zakres jasnych obiektywów z AF 14-200 (w ekwiwalencie 28-400mm) całkowicie wystarczający.
Z uśmiechem czytam posty o wspaniałości konkurencyjnych modeli, zachwyty nad niskoszumiącymi matrycami, czy niezawodością AF w trudnych warunkach oświetleniowych. Miałem i mam możliwość fotografowania różnymi aparatami i nie widzę, aż takich różnic, by pokusić się o zmianę systemu.
Problem polega na tym, że każdy pisze z perspektywy własnych doświadczeń i potrzeb. Miałem nieprzyjemność dyskusji z jednym osobnikiem na naszym forum, gdzie na mój zarzut wobez braku w e-systemie czegoś powyżej 200mm usłyszałem, że do zwierzaków to trzeba koniem dojeżdżać :mrgreen: i takie tam kwiatki. I za cholerkę nie wytłumaczysz fanatykowi, że można lepiej i prościej, a często jedynie dzięki dłuższej i to znacząco ogniskowej. Ten sam osobnik nie rozumiał bo nie chciał zrozumieć, że często jedynie wysokie ISO w słabych warunkach oświetleniowych pozwala zrobić zdjęcie bez statywu. Statyw ok... tylko nie zawsze, nie wszędzie i jeśli można bez to dlaczego nie? Głupotą i ignorancją jest nie dostrzegać wad posiadanego sprzętu.
Ktoś kto robi zdjęcia w studio nie wychodząc poza ISO100 nie powinien pomniejszać zalet wysokiego ISO. Ktoś kto nie zrobił nawet 1% swoich zdjęć na ogniskowej 200mm nie powinien pomniejszać zalet dluższych ogniskowych.
Ja ostatnio bardzo dużo fotek robiłem na max ogniskowej jaką dysponuję. I było mało. Dlatego właśnie kupiłem EC-14. Tylko to nadal 560mm i troszkę boli, że 30D z EF 400/5.6 L USM lub EF 100-400/4,5-5,6L IS i EF 1,4 X II to prawie 900mm ;-)
I nie pozosteje nic jak liczyć, że EC-20 nie wykastruje znacznie 50-200 to będzie można się cieszyć w ekwiwalencie z 800mm.