Przekadrowałbym żeby pozbyć sie tej ochydnej zielonej lampy ...
Pozdro
Wersja do druku
Chcecie burzy macie burze :) Niestety nie wszędzie dało się wykadrować lampę, ale dzięki za podpowiedź i ocenę.
Taka burza zastała nas w Grecji. Waliło z nieba dobrą godzinę
Pora idealna czas odświeżyć temat. Wczoraj właśnie zapragnąłem po raz pierwszy uchwycić błyskawice. Jako, że nie miałem statywu, bo został po przeprowadzce u rodziców, stałem w slipach i na bosaka na balkonie z godzinę przy oku z wizjerem i waliłem z ręki przy krótkich czasach. Można powiedzieć, że jazda bez trzymanki:roll: ale zauważyłem, że w miejscu w którym jest sporo innych świateł latarni itp. jest to lepsze rozwiązanie choć wymaga cierpliwości i szybkiego palca. Akurat mam przed balkonem basen, który w nocy jest oświetlony więc przy dłuższym czasie nie było by okazale. A tak błyskawice ładnie ujawniały sylwetkę zabudowań. Co prawda w momencie kiedy były największe jak na złość pracowałem nad odpowiednimi ustawieniami lub zerkałem na poprzednie zdjęcia i czekanie na następną niestety zaraża:roll:mógłbym tak stać i marznąć do rana, ale po północy powiedziałem pas, coraz mniej błysków było. Mam nadzieję, że dzisiaj coś okazałego upoluję i wstawię. A jeszcze jedno w pewnym momencie zrezygnowałem z tych małych błysków i z ISO 800 przeszedłem na 100, bo jak raz ładnie palec zareagował to akurat było megawyładowanie, a ja miałem białe niebo na zdjęciu:cry:, a było by tak pięknie:-x
Wrzucajcie jakieś nowe foty:wink:
Upolowane w spartański sposób bez statywu z parapetu:).
Witam. Jestem amatorem i nie dawno kupiłem aparat, a dokładnie lustrzankę Olympus E-420 z obiektywem ZD 17.5-45mm. I mam pytanie dotyczące robienia zdjęć w burzę. Otóż próbowałem dzisiaj zrobić parę fotek, ale nie wiem za bardzo jak się do tego zabrać. Przeczytałem cały ten temat, ale niestety dalej nie wiem ;( Chciałbym otrzymać odpowiedzi na konkretne pytania: 1. Czemu kiedy ustawiam funkcję A i przysłonę na F5.6 aparat nie chce robić zdjęć w ciemności(po tym jak ustaliłem ostrość przyciskając do połowy spust, a następnie do końca)?. 2. Na manualu kiedy ustawiam F5.6 i czas migawki zmieniam (15 i w górę) korekta ekspozycji osiąga -5.0 i zdjęcia wychodzą bardzo ciemne. Dlaczego tak się dzieje? Jestem narazie laikiem w tych sprawach i bym chciał, aby ktoś mi pare rzeczy wytłumaczył, także proszę o wyrozumiałość.:-P
Ad. 1. Bo aparat nie ustawił ostrości?
Ad 2.Informacja o odchyłce od optymalnej ekspozycji ma zakres +-5EV. Jak wybrana kombinacja ISO/czas/przysłona są odsunięte od tego co by aparat ustawił sam, to 5EV tylko mruga. W twoim przypadku oznacza to, że musisz jeszcze kilkukrotnie wydłużyć czas ekspozycji. Świadczą też o tym za ciemne zdjęcia.
ps. Ustaw przysłonę 8.
Pozdrawiam
No to i ja dorzucę swoje raczkujące trzy grosze. Dodam tylko że obie fotki robione z ręki zza szyby samochodu podczas niesamowitej ulewy.
hehe moje pierwsze "piruny" - czekam na kolejne.
Mnie tym razem się nie udało, burza była "nie z tej strony" (tylko rozbłyski miałem). Ale sąsiadka ustrzeliła 30.06, jak pięknie walnęło w PKiN i parę wieżowców obok jednocześnie.
Autorka Maja Ziarko, Canon 350D.
niezłe, zazdroszczę widoku na miasto