Odp: Yongnuo YN-560 Olympus
Olka przełączyć na MANUAL. Lampa YN-460II nie ma TTL. Jest w pełni manualna. Czas błysku 1/800 s – 1/20000 s. Tak więc musisz dobierać doświadczalnie przysłonę w aparacie. Czas chyba pomiędzy 1/80 a 1/120.
http://www.wiejaczka.pl/test-lampy-blyskowej-yn-460-ii/
http://www.optyczne.pl/index.php?tes...at&test_ap=151
Cytat:
Zamieszczone przez
fret
Na stopkę Olka nie mam pomysłu :(
No i mam nadzieje, że nie robiłaś wczesniej eksperymentów z jakąś starą lampą. Stare lampy mogą mieć wysokie napięcie na stopce i mogą spalić elektronikę w aparacie, a wtedy naprawa może być bolesna.
Przyznam, że kiedyś próbowałam podłączyć starą lampę, ale jako że nie działała, dałam sobie spokój. Czytałam o tym napięciu, ale chyba uznałam, że skoro działa ze wspomnianym wcześniej Canonie, to Olkowi tez nic nie będzie... Jest szansa, że mi to naprawią na gwarancji?
Cytat:
Zamieszczone przez
Peterek
Wiem, że jest w pełni manualna. Robię wszystko, tak jak trzeba, ale lampa się zawiesza.
A co to znaczy "zawiesza?"
- po włożeniu na sanki i "zawieszeniu" możesz ręcznie wyzwolić?
- po zdjęciu możesz ręcznie wyzwolić?
Po podłączeniu do aparatu przestają reagować wszystkie przyciski, nie mogę wyzwolić błysku kontrolnego, bez względu na to, czy aparat jest włączony czy nie. Po zdjęciu ze stopki wszystko wraca do normy.
Strzel testowo lampa z reki, wyjmij akumulatory, odłóż lampę na 5min. Zapakuj akku znow do lampy. Włóż lampę na sanki włącz i sprawdź.
Niestety. Cały czas to samo.
Jest szansa, że mi to zrobią na gwarancji czy nie bardzo? Nigdzie nie mogę znaleźć informacji na temat tego typu usterki, kosztach naprawy, nic... Dokopałam się do jednego wpisu, gdzie gościowi bez gadania naprawili, ale to było w USA...
Wyślij napisz, że nie działa... pewnie zrobią ;-)
Cytat:
Zamieszczone przez
realnasty
Jest szansa, że mi to zrobią na gwarancji czy nie bardzo? Nigdzie nie mogę znaleźć informacji na temat tego typu usterki, kosztach naprawy, nic... Dokopałam się do jednego wpisu, gdzie gościowi bez gadania naprawili, ale to było w USA...
Z kopania wynika, że to dość częsty problem w Olkach, więc nie musiałaś niczego spalić. Na wszelki wypadek możesz sprawdzić w guglu jakie napięcie ma ta stara lampa która podłączałaś.