Właśnie,między innymi,tam szukałem,ale nic nie mogę znaleźć.
Wersja do druku
U nas w galerii masz kilka pstryków z porównania z innymi szkłami.
Muszę poszperać,a póki co znalazłem to:
http://www.fotografuj.pl/Article/TES...m_35_63/id/192
Dzięki bardzo.
A ja delikatnie zasugeruję E-PL1 + 14-150 :-) Szeroko i dobrze optycznie, drożej, ale...
Miałem okazję poszperać przy E-PL1 na warsztatach w Łodzi.Strrrrrasznie mi to nie "leży" użytkowo,manualnie... Dzięki,ale się nie przekonam.:)
I ja dorzucę swoje 3 grosze...
Używałem tego obiektywu podczas wakacji w górach dwa lata temu.
Nie byłem wtedy tak świadomym amatatorem jakim jestem dzisiaj, nie miałem tak wysokich wymagań w zakresie jakości sprzętu i powiem otwarcie, że ten obiektyw mi wtedy wystarczał.
Miałem go podpiętego pod E-520 i ten zestawik dawał radę, by dokumentować codzienne wycieczki. Z tego okresu w mojej górskiej galerii znadziesz dwa zdjęcia: widok ze Szpiglasowego Wiechu i Czerwone Wierchy z Hali Kondratowej.
Obiektyw jest bezsprzecznie ciemny - wymaga dobrych warunków oświetleniowych.
Jest (przynajmniej mój egzemplarz był) dobrze wykonany, żadnych luzów, pierścienie zmiany ogniskowej i przesłony chodziły płynnie i precyzyjnie.
Może być wykorzystywany przez amatora, który przesiadł się z kompaktu na lustrzankę i chce mieć dostęp do szerokiego zakresu ogniskowych w jednym obiektywie, ponieważ z różnych względów nie ma zamiaru zmieniać obiektywów, a wbrew pozorom tacy fotoamatorzy również istnieją.
Przeglądając zdjęcia, użytkowanie takie sobie wycieczkowe,rodzinne itp. może być rzeczywiście celowe dla tego obiektywu,bo w tym kontekście go obserwowałem.Ale z kolei wydanie na takiego ,przysłowiowego tłuka,blisko 2000 to całkowicie bez sensu.
W zasadzie to nie bardzo rozumiem czemu 18-180 jest kilka setek droższy od fajnego i przyzwoitszego,niewątpliwie 70-300.Pewnie technicznie,wykonanie zooma x10 jest kosztowniejsze i marketingowo szersze zastosowanie.
Jednak mając go wystarczy dokupić 9-18 i mamy full wypas. :mrgreen::mrgreen::mrgreen:
za 2k to nawet bym się nie zastanawiał, tylko kupił e-pl1+14+140