Hej
Suchar nie pisałem o różnicy między 24 a 30, a o różnicy pomiędzy tymi dwoma 24...
wcześniejsze posty czytałem ;-)
pozdrawiam
Wersja do druku
Hej
Suchar nie pisałem o różnicy między 24 a 30, a o różnicy pomiędzy tymi dwoma 24...
wcześniejsze posty czytałem ;-)
pozdrawiam
To jakby wiadomo, ze 24mm podpiete do Nikona i do Olympusa beda mialy inna ogniskowa po przeliczeniu, bo te dwie firmy maja roznego wymiaru matryce. Sigma sukcesywnie wprowadza swoje modele pod 4/3. Na pewno zmnienia w nich bagnet. Tylko czy sam bagnet pod 4/3 wazy o 35g od innych bagnetow? To mnie zastanowilo. Jednak Sigma nie robi pod 4/3 nowych obiektywow, tylko je dostosowuje do tego systemu.
Teraz juz chyba mamy jasnoc, kto o czym pisal ;)
Pzdr
Heh
a ja wciąż nie o ogniskowych :-)
zauważ że 24mm pod 4/3 ma mieć kąt widzenia 48.5°
natomiast ta druga 24mm pod Canona, Nikona. ma kąt widzenia 84.1ş
być może tutaj należy upatrywać różnicy w wadze...
nie chodzi tu bynajmniej o samą różnicę w ogniskowej po przeliczeniu...
pozdrawiam
Zgłosiłem swoją prośbę o 30 ale dodatkowo zainteresował mnie również ten Sigma 18-50mm F2.8 EX DC, a co przyniosą i jak się sprawują postaram się zdać relację w miarę swoich możliwości. :roll:
Ok, juz wiem o co ci chodzi, nie zrozumialem Cie jakos wczesniej. Przepraszam. Ciekawe, bo na stronie www.sigmaphoto.com nie znalazlem dwoch Sigm 24mm, tylko jedna, ktora ma mocowanie rowniez do 4/3 (avalible soon). http://www.sigmaphoto.com/lenses/len...81&navigator=4 Wazy 485g i kat widzenia ma 84,1 stopnia. Moze polska strona Sigmy wyprzedzila swiatowa i juz wstawila info o tym jakie beda parametry Sigmy 24mm 4/3? Dziwne, chyba powinno byc raczej na odwrot... A wracajac do roznicy w kacie widzenia, to jest ona dosc duza. Masz racje, ze w tym wypadku to prawie dwa rozne obiektywy. Tylko swiatlo to samo.
kali999: czekamy :)
A więc tak na świeżo powiem coś o 30mm, bardzo jasny obiektyw, cieszy no i widać jakość obrazu po powiększeniu jest bardzo dobra. Niestety był za duży bałagan żebym mógł podejść spokojnie do modelki i strzelić jakieś bliskie ujęcia(a o zmianie natężenia światła nie wspomnę), a autofocus u mnie niestety przedostrza a przy tak małej przysłonie niestety to boli. Natomiast zrobiłem parę zdjęć dzwoneczków :razz: ostrość i rozmycia wzorowe. Wręcz niesłyszalny autofocus. Cieszyć może napewno cena obiektywu z tego co pamiętam, co mówił przedstawiciel około 1600zł. Ale jednak przy tak małej przysłonie brakowało mi macro jak nic. Dlatego w tym przedziale będę czekał na 24 mm 1.8 Macro ma pojawić się na wiosnę i kosztować w granicach 1800-2000 zł.
Jako swoistą ciekawostkę zamontowałem do swojego E-500 obiektyw 50-500mm :twisted: i zrobiłem parę zdjęć na najdłuższej ogniskowej na 400ISO spodziewałem się strasznej jakości na monitorze, ale powiem że nie było tak źle, szkoda że znowu nie mogłem przetestować dobrze autofocusa :mad: bólem tego obiektywu jest troche jednak jego powolność a przede wszystkim jasność 4-6.3 jest jak na takie gabaryty trochę zaciemne.
A na deser pokażę inny obiektyw wręcz oszałamiający i niestety w systemie 4/3 chyba będzie czekał jak narazie na następce E-1, bo teraz jest tylko pokazem umiejętności Sigmy. Gigant :twisted:
kali999: prosze wrzuc na forum jakies zdjatka z tej Sigmy 30mm, a w watku o 50-500 zdjecia z 50-500. Im wiecej sampli i wrazen, tym lepiej. A co do giganta: http://www.four-thirds.org/en/products/telephoto.html i popatrz na sam dol... Chyba juz go wypuscili. Ciekawe co to bedzie za cudo. Ale bez stabilizacji... :/
No to właśnie dałem przecież hyperlink do niego i to o nim mówiłem w sensie giganta. Dystrybutor się nim chwalił czyli jest w produkcji. Zdjęcia postaram się umieścić jutro, bo dzisiaj już ledwo zipie, sesja niestety :?
Ok, zle cie zrozumialem (hmm w tym watku jakos tak mam ;) ). Zrozumialem, ze Sigma sie nim juz chwialila, ale do produkcji ma wejsc dopiero razem/po prezentacji nastepcy E-1. W linku, ktory podalem jest przy nim napis "new", czyli mozna sie domyslac, ze juz w produkcji jest. Spox, jak masz sesje teraz to nie zaprzataj sobie tym glowy. Wrzuc jak bedziesz mial troche wolnego czasu.
Pzdr
no i stało się, Sigma 30mm f/1.4 jest moja :) Pierwsze wrażenia jak najbardziej pozytywne :) kawał solidnego szkiełka, AF działa bezszelestnie wręcz, solidnie wykonane.
2 fotki zrobione na szybko przy f/1.4 a drugie f/2.0
1.
[/img]
2.
dokładniejsze testowanie dopiero w piątek, ale nie liczcie na zdjęcia tabelek i tym podobnych pierdółek, takie testy to nie ja :D
pozdrawiam