-
Nie masz RAW-ów tych kaczek? Bo to, co wstawiłeś, ma zupełnie nie taki WB. Żółte z niebieskim zupełnie alb z zielonym (dziecko). No i poprzepalany śnieg.
Spróbuj z pomiarem ESP przy AF na najjaśniejszy punkt kadru. Z cieni coś wyciągniesz, z białej dziury - nic.
-
Niestety w RAWach na razie nie eksperymentuje.
Wrzucam nowe zdjęcia, jeszcze świeże ze słowackich gór.
37.
38. Autoportret
39.
40.
Reszta później co by nie od razu zawalić wątku a i może jakieś poprawki się dorobi.
-
37. Ladne ze wzgledu na swiatlo..
-
MSZ...
37 - doszczętnie przepalone niebo
38 - zbyt centralnie, kiepskie światło (zbyt ostre, pewnie południowe)
39 i 40 nic sensownego nie pokazują
pokaż inne jakieś...
-
Witaj,
37 - fajna droga, ale niebo nie wyszło niestety.
38 - pomysł był, ale to światło daje po oczach...krzaki w tle...spróbuj inaczej wykadrować.
39 - co autor miał na myśli? Tak wiem, przemawia przez moje słowa brak zrozumienia dla sztuki ;)
40 - wykadruj to ciaśniej, bliżej numerka bo bałagan w tle przeszkadza.
Wrzuć kolejne, może masz coś lepszego ukrytego głęboko na dnie dysku C :))))
Pozdrawiam
-
Ja myślę ze wyszło jak wyszło (oprócz walorów artystycznych:) przede wszystkim dlatego że zdjęcia robiłeś tuż po południu. Najgorsze mozliwe światło + duże kontrasty i aparat sobie nie poradził.
37. ze światłem na godzinie 14:00 tym bardziej nie sprzyjała poprawnemu naświetleniu nieba. szkoda ze nie spróbowałeś odwrócić się i zrobić zdjęcie w drugą stronę "ze swiatłem", mógłbyś porównać i zobaczyć różnicę.
Pozostałe fotki zniszczyły przepały, bałagan w kadrze i zbyt centralne kadry.
Widzę ze przepalałeś zdjęcia o +0,7 żeby śnieg był biały. To jeszcze bardziej zniszczyło światło. Lepiej robić jednak RAWy i później przy wywoływaniu zadbać o biel śniegu minimalizując przepały.
Pokombinuj tez z różnymi sposobami pomiaru światła. W przypadku autoportretu mógłby być punktowy i moze byłoby lepiej.
Powodzenia
-
Dzięki za cenne wskazówki.
41. Zdjęcie zrobione z wyciągu krzesełkowego
Reszta zdjęć ze spacerów bo podczas jazdy nie zabierałem aparatu.
42.
43.
44.
45.
-
-
Może nie ocena ale drobne wskazówki. Na 42 zbyt mocny kontrast i snieg wyszedł w miarę natomiast w ścianie drzew są całkowicie czarne obszary których byc nie powinno. Tam może panować półmrok ale nie całkowita czerń. Czerwona jarzebinka trochę mała w kadrze i pomimo jej czerwieni gubi się w bieli nie dając oczekiwanego akcentu. Kościółek sympatyczny ale niebo nad nim białe i to zamiast spajać kadr dzieli go na dwie części tę dolną i górną a sama bryła budynku nie jest w stanie tego zespolić. 45 brama ponownie fajny motyw ale chciałeś za dużo pokazać ujmując fragment zabudowy. Wyobraź teraz sobie jak stajesz na wprost bramy i ujmujesz ją centralnie wraz z łukowatym portalem i tylko to. Powodzenia i nie zniechęcaj się.
-
Po takiej wypowiedzi jestem bardziej zmotywowany do działania. Dzięki :)