804. 808 już poza moim zasięgiem, i tak cały zestaw troche nadgryzł mój studencki budżet :)
Jeżeli będzie mi brakowało dodatkowej poziomicy, będę posiłkował się takim dodatkiem:
http://www.foto-net.pl/sklep/pokaz_k...337&idt=13169&
Wersja do druku
804. 808 już poza moim zasięgiem, i tak cały zestaw troche nadgryzł mój studencki budżet :)
Jeżeli będzie mi brakowało dodatkowej poziomicy, będę posiłkował się takim dodatkiem:
http://www.foto-net.pl/sklep/pokaz_k...337&idt=13169&
a moze kupic dobra głowice kulowa ale lubie robic panoramki, czy ktos robi panoramki głowicami kulowymi.
o monopodach troche informacji w necie widzialem m.in. takie schematy:
jednak czegos takiego jak na tej aukcji to nie widzialem:[center:9d2088c273][/center:9d2088c273]Cytat:
specjalny uchwyt z grubego drutu, umieszczony w dolnej części umożliwia dodatkowe unieruchomienie monopodu nogą
Zastanawiam sie czy to jest komus potrzebne czy raczej zbedny bajer.... ktos miał doświadczenie z takim dynksem?
Mam wrazenie ze tego typu ustawienie pasuje do 'Figure 2 i 3'! IMHO najbardziej wygodnym (chociaz nie mam jeszcze doswiadczenia) bedzie 'Figure 1' (gdzie raczej nie ma mowy o przydeptywaniu tego "bajeru" na dole).
pozdrawiam
/EDIT
teraz mam dylemat czy kupic ten tani monopod z glowica (powyzej) czy moze bez glowicy porządny Manfrotto 679B
Mam wrazenie ze nikt z olympusowców nie ma monopodu.... moze dlatego ze szkielka za lakkie i kompaktowe (a jak juz cos potrzeba to statyw :? )
Cytat:
Zamieszczone przez Jeronimo
Ja mam z tym czymś na dole, czasami się przydaje, jednak najczęściej jest to wkurzające, szczególnie w kościele, gdyż łatwo tym narobić troche hałasu. Oczywiście można jakoś to na sztywno zabezpieczyc przed rozłożeniem.
rozumiem ze posiadasz monopod? czy poprostu miales okazje gdzies chwile uzywac...
Ja aktualnie mysle intensywnie nad Manfrotto 679B (narazie bez glowicy) bo mialem go w rekach i wykonanie super i mega lekki. A Ty co brałbyś do małego ZD 50-200mm (bo jednak ten obiektyw jest maly i lekki w stosunku do innych) - droga firmówka czy tania chinszczyzna?
Posiadam, ale taki tani z allegro, z marnej jakosci glowicą, ponieważ monopodu używam tylko do stabilizacji body podczas koncertów i uroczystości kościelnych. W praktyce od marca uzyłem raz:)Cytat:
Zamieszczone przez Jeronimo
Nie mam 50-200.
Powiem tak, jak nie masz kasy, możesz kupić sam monopod z Chin, jednak głowicę kup lepszą. Jak masz kasę to kup całość firmową :) Ja gdybym podpinał monopod do obiektywu i dodatkowo jeszcze taki zestaw przenosiłbym na monopodzie, to nigdy nie robilbym tego na na taniej chinszczyznie. Jednak jak narazie monopod podpinam do body i na nim tylko opieram aparat, mając cały czas go bezpiecznie na szyi, więc tania chinszczyzna mi wystarcza.
WitamCytat:
Zamieszczone przez willow32
Powiedzcie proszę, jaka jest wysokość tego statywu?
Strona f-my Slik podaje:
Rozumiem, ze to już jest z kolumną wysunięta na maksimum?Cytat:
MAX. OPERATING HEIGHT - 1,550mm(61")
Czy też można sobie doliczyć długość kolumny?
Jeśli ma tylko 155cm to dla mnie za niski :cry:
wg mnie to maksymalna wysokość z wysuniętą kolumną
ja się czaję na jakiś monopod ale kompletnie nie mam pojęcia jakie głowice się tu sprawdzają. Mam statyw Velbona - 600tkę Sherpa, solidna maszyna i mogę odkręcić głowicę ale chyba do monopodu bym jej nie założył....przy ruchu, paningu itp potrzebuję innego rozwiązania nić kręcenie rączką...
macie jakieś doświadczenia? tylko nie każcie mi kupić głowicy z I ligi MF, jakieś rozwiązanie dobre ale jeszcze w ludzkiej cenie.
Pozbyłem się wszystkich plastikowych "wynalazków" i zakupiłem 3-sekcyjny monopod Manfrotto 276. Do niego dokupiłem solidną metalową (tanią) głowicę kulową:
http://www.allegro.pl/item212645012_...ozlaczka_.html
i sę doskonale sprawdza.
Co do statywu - owszem soldny, stalowy FT-666 (z opcją MAKRO ) - używam w domu, bo nie mam samochodzika i trudno takie "COŚ" dźwigać w terenie. Ale gorąco polecam. Prawie jak Manfrotto - ze świetną, solidną metalową głowicą - a zdecydowanie tańszy:
http://www.allegro.pl/item213296363_...stabilny_.html
Pozdrówka.
jest możliwość regulacji "oporu tej głowicy we wszystkich płaszczyznach?