-
Miałem wrażenie, że ten wątek powstał po to, by pokazać możliwości obiektywu 40-150. To nie jest miejsce na prezentację własnych wizji artystycznych - jeśli lubisz niedoświetlone foty, to pokazuj je w wątku ocena zdjęć.
Nie chcę Cię broń Boże urazić, ale ktoś mniej obeznany wejdzie tutaj i pomyśli, że takie ciemne zdjęcia to wina tego obiektywu.
-
Dołoże cos od siebie.
1.
2.
3.
4.
5.
6.
7.
-
Tym razem możliwości nie tylko samego obiektywu, ale chyba też i aparatu (E-500). Pierwsza mewa w moim życiu, uchwycona w locie (bez zamrażania ciekłym azotem ;) ). Fakt, przestrzeliłem ostrość na skrzydło, ale na całą akcję miałem zaledwie kilkanaście sekund (łącznie z wyciągnięciem aparatu z plecaka). Nie psute, nie kombinowane (poza prostowaniem kadru, bo troche schodziło w jedną stronę), prezentuję takie jak strzeliłem.
A swoją drogą, proponuję stworzenie bliźniaczego wątku dla 14-45, który również jest bardzo zacnym obiektywem. Mogę zacząć dziś wieczorem, jeśli są chętni do zabawy :)
-
Przepraszam, dzisiaj z 14-45 nie zaczne, brak czasu :(
-
-
W dziale Ocena zdjec pod tytulem Zlot militarystyczny "Operacja poludnie 2006" Bielsko-Biała zamiescilem fotki ktore udalo mi sie pstryknac przy uzyciu obiektywu 40-150 (moze 2 fotki byly robione 14-45)
Jeronimo: dodalem link https://forum.olympusclub.pl/forum19...iel-vt7233.htm
-
Fotka z E-1 i 40-150mm i Metz 54MZ-4. Szerszenie przy budowie gniazda.
http://img293.imageshack.us/img293/1...rszenierp9.jpg
-
3 załącznik(ów)
to i ja dodam trochę akcji z tego szkła
-
3 załącznik(ów)
i trochę ektremalnych wrażeń
-
3 załącznik(ów)
i po ludzku...
fotki przeskalowane i podostrzone po zmniejszeniu leciutko... ale generalnie jeśli chodzi o ostrość to akurat to szkło daje sobie radę znakomicie, zwłaszcza pod koniec zakresu.
Ja bardziej narzekałem na szybkość AF choć mam porównanie do paru innych - kitowyh obiektywów i jest naprawdę nieźle. Wiadomo, wszystko sprawdza się w praniu, na początku wydawał mi się ponaddźwiękowy, przy paru akcjach, zwłaszcza w trudniejszych warunkach okazało się że już jest gorzej. Podsumowując - dla amatora z zacięciem to super szkło, ładnie ostrzy, wystarczająco szybko dla wielu sytuacji.
Dobry obiektyw za naprawdę rozsądną cenę.
A teraz.....zbieram na 50-200 jako następny zakup i w międzyczasie na FL-50.
Potem 50mm i 11-22mm, następca Jedyneczki i .... zamkną mnie za napad na bank....albo żona powie "żegnaj".