http://forums.dpreview.com/forums/re...9&changemode=1
http://forums.dpreview.com/forums/re...ssage=38441571
Wersja do druku
E-PL1@ iAUTO + PL45 w rękach Darii, pierwszy kontakt z obiektywem makro
0. autorka na iauto
1.
2.
3. E-PL1 IS1 = On, PL45 OIS = Off
4. E-PL1 IS = Off, PL45 OIS = On
5.
6.
7.
8.
9. Od tej chwili fotograf pupa, M i czasy z głowy, CWB z koszuli; ćwierćwałek :mrgreen:
10.
11.
12.
13.
14. F/2.8
15. F/4
16. F/5.6
17. F/2.8
18. F/4
19. F/5.6
20. Daria, iAUTO
Wnioski:
1. Dziękuję Panas/Oly za rewelacyjny tryb iAUTO! - to nie "zielony kwadracik" na Canonach...
2. Dziękuję Olympus za one touch WB pod czerwonym guzikiem do nagrywania
3. Dziękuję Olympus za wykrywanie twarzy (chyba wszystkie z Lajki)
4. OLYMPUS POWER = OLYMPUS COLORS!!!
5. Lajka. Czuje pismo nosem, że mogę skończyć z mPL25 w torbie :sad:
Z tego powodu aż boję się zakładać PL45 bo to co ten mikro czołg wypluwa to foto poezja. Za każdym razem szok (Janko czyta szok pyty ;))
6. IBIS vs. OIS; w extremalnych sytuacjach nawet 100LIS (imho najlepszy macro IS) wymięka na 1/4 czy 1/10
W skrócie: MIKRO RZĄDZI!
Jak juz jestes taki radosny, to moze cos wydebie, masz za duzo kasiuty?:) kupilbym se nalesnika 20mm wiem gdzie sa tanio:)
pozdrawiam serdecznie
Janek
Nie rozumiem (szczerze), ale myślisz o tym co ja to najpierw Oly mZD 12/2.0, to jest priorytet. Wtedy mogę spokojnie przekazać znajomej mamie LX3.
mPL25/1.4 mogę kupić tylko jeśli byłby kitem do body, które by mnie porwało, na razie takiego nie ma.
pozdrawiam - gietrzy
ps. Kumpel podchodzi do mnie - ty zrób coś z tym (500D, 18-55IS), zdjęcia poruszone i słaby zum. IS na 1/4 daje prawie ostre na 100% więc daje ostre foty, zacząłem w głowie szukać szkła... porównałem z M/43 i ten ef-s to "dziurawy" system on jest, jeśli chodzi o szkła. Ble! ;)
Trudno, jakoś przeżyję :) - dzięki za opinię.
Jeszcze jedno: epi, pomożesz? ;)
Jak w miarę szybko w Olku ustawić tak sobie flash?
W Canonie M, -2 i heja a tu jakieś dziwne tryby są (nie czytałem instrukcji)
Jak zrobić to szybko w Olku, jestem w M, przysłona/czas/iso moje i... jak na szybko ustawić/wymusić błysk FEC -2 wbudowanej lampki?
Z góry dzięki.
Niestety nie wiem, nie miałem nigdy do czynienia z tą lampą. Ale jakaś kompensacja siły błysku chyba jest...
1/160 to czas synchronizacji z migawką, a ustawiona przez Ciebie wartość 1/4 to chyba moc błysku.