2 załącznik(ów)
Odp: Lightroom - kilka pytań
Załącznik 58243Załącznik 58244ps po pierwsze na plusa dla ciebie musisz poczekac :)
po drogie auto tone zrobil mi taki groch z kapusta ze masakra kolorowe ziarno jak bym sie w piaskownicy tarzal :( sam juz nie wiem
dla przykladu to samo zdjecie orf zamieniony w jpg przed i po auto tone
Może masz ustawiony jakiś preset, który automatycznie ładuje się do zdjęć z wybranego modelu aparatu?
Wrzuć na serwer jakiegoś rawa z tej sesji i daj pociągnąć do sprawdzenia.
@judasz: przy imporcie zerknij sobie na prawą stronę. Zakładka "Apply During Import", przy "Develop Settings" powinno być "None".
Pozdrawiam
no wlasnie zadnego presetu nie mam , przy imporcie mam none i nie wiem o co kaman , teraz jak by poprostu przeklamywal podglad w aparacie niz wczesniej ale to chyba nie ma sensu , postaram sie gdzies wrzycic jakiegos orfa jak ktos by mial czas i ochote to moze sam zerknie o co kaman , byl bym bardzo wdzieczny ,dzieki wszystkim za odpowiedzi i zainteresowanie
hmmm gdzie mozna np wrzucic rawa zebyscie sobie mogli pobrac?
probowalem tu pokazuje ze jest ok ale nie moge linki otworzyc :/ http://www.megaupload.com/?d=3JYU19UI
Cytat:
Zamieszczone przez
judasz
Spróbuj sendspace.com
EDIT: Ło! Magicznie mi się megaupload pokazał w cytacie :D
EDIT2: Ma być "ciemne", czy "jasne"? U mnie importuje jako ciemniejsze.
Ten przykładowy orf co wrzuciłeś moim zdaniem jest po prostu niedoświetlony. W Adobe Camera Raw na domyślnych ustawieniach zdjęcie wygląda jak te z prawej (te co wcześniej wstawiłeś), na dalszym planie to właściwie czarna plama bez szczegółów. Oczywiście można wprowadzić korekcję ekspozycji i trochę rozjaśnić. Odbędzie się to jednak kosztem wzrostu szumu na zdjęciu.
czyli dobrze importuje ciemny oryginalny orf ,
Cytat:
Zamieszczone przez
judasz
czyli dobrze importuje ciemny oryginalny orf ,
W przypadku tego konkretnego zdjęcia tak uważam. Oryginał jest ciemny i jeśli program w momencie importowania zdjęcia nie ingeruje w nie to także powinno być ciemne.
Ściągnąłem tego RAW-a i wywołałem w RawTherapee v.4.0.6.16 - czyli najnowszej dla Linuksa. To jest naprawdę dobra wywoływaczka :)
A RAW jest bardzo, bardzo ciemny. To jest tylko wywołane i zmniejszone. Zabawa na warstwach dała by jeszcze lepszy efekt.