Dzięki za korektę, oczywiście masz rację, literówka z mojej strony :). Z jakiegoś dziwnego powodu nie mogę edytować swojego posta, żeby poprawić.
Wersja do druku
Dzięki za korektę, oczywiście masz rację, literówka z mojej strony :). Z jakiegoś dziwnego powodu nie mogę edytować swojego posta, żeby poprawić.
Tory szersze, kalibry mniejsze....
Jakoś tak mało kompatybilnie. :)
55. Edward House
Załącznik 243146
56. Świetna rzeźba, stojąca w okolicach Miłej 18, siedziby ŻOBu, w której zginęły (i zostały w ziemi na zawsze) dziesiątki, jeśli nie setki osób. Podobno miejsce to nazywają Warszawską Masadą, stąd te rzymskie motywy.
Załącznik 243147
57. Kolejny pomnik, nie do końca wiem, co przedstawia. Przeczytałem jednak, że w okolicy (Port Czerniakowski) miał miejsce desant Armii Krajowej, która to miała wspierać Powstańców.
Załącznik 243148
58. I znowu scena z "desantu".
Załącznik 243149
59. I pomnik powstały w hołdzie polskim saperom drugiej wojny światowej.
Załącznik 243150
Kilka zdjęć modeli z XI Olsztyńskiego Festiwalu Kultury Modelarskiej. Było super :).
60.
Załącznik 243611
61.
Załącznik 243612
62.
Załącznik 243613
64.
Załącznik 243614
65.
Załącznik 243615
66.
Załącznik 243616
67.
Załącznik 243617
Wszystkie zdjęcia z ręki, czasem było ciemniej, czasem jaśniej, ale stabilizacja często dawała radę. 12-40 PRO, miałem w zanadrzu 60mm ale raczej byłoby trudniej, niż łatwiej.
Współczuję pełnoklatkowcom. No, ale za to jaka dynamika i szumy! :D
Fajne foty, tylko szkoda, że ich nie opisałeś. W kolejności od góry są : Mark VIII, Ansaldo A.1 Balilla, Hawker Hurricane, KAMAZ-43105 + ZU-23-2, Napoleon Bonaparte i jakiś kat :shock:. Jeżeli masz więcej takich zdjęć, to zapraszam do wstawiania ich w moim wątku z modelami.
Napoleon ma jakąś minę, jakby był zrezygnowany.
Kat z bananem na twarzy. :mrgreen:
Fajne modele, i fotki.
@Operator
Dzięki za opisanie.
Sam nie opisałem, bo i nie wszystko wiedziałem - wycieczka z dziećmi i oczywiście wszystko w biegu. Ale jakbym był sam to był pewnie zrobił parę tysięcy fotek:) Wystawa wg organizatorów była jedną z większych w Polsce (cokolwiek by to znaczyło).
Trzej saperzy wbijający pal przy pomocy "baby".Cytat:
Kolejny pomnik, nie do końca wiem, co przedstawia.
To znowu ja :).
68. Pliszka żółta. Przyznam, że trochę się na nie czaiłem. Dwa lata temu widziałem z daleka a potem jakoś przepadły. A dzisiaj na spacerze było ich całkiem sporo, nieźle się maskują w zielsku.
Załącznik 243708
69. Świstunka leśna.
Załącznik 243707
69 jest ciekawym zdjęciem (wbrew pozorom), bo robiłem je obiektywem 75-300 i na przesłonie f9.0. Ptaszek był oczywiście daleko, ale nie aż tak, bo powyższe jest wycięte do 1920x1080 z pełnego zdjęcia.
Wydaje mi się, że wyszło ostrzej niż na 6.7, na której to przysłonie normalnie robię zdjęcia. Robię na 6.7, bo kiedyś ktoś napisał, że na 8 jest dużo ostrzej, a mi z testów/praktyki nic takiego nie wychodziło. Oczywiście powyżej 8 nigdy nie wchodziłem, bo "dyfrakcja" i co tam jeszcze.
Ale dzisiaj wróciłem do domu i zacząłem zadawać sobie pytania.
Pytanie 1: Czy ta pliszka jest taka nieostra/jakąś taka bez efektu "wow" bo jestem kiepski fotograf, czy może to już granica tego sprzętu (to pierwsze to wiem, że tak, bardziej pytanie o ten drugi aspekt)? Dodam, że dałem Ostrość na +2 i Wyostrzenie na 30%, promień 3px, wartość graniczna 3 poziomy (w OM Workspace).
Pytanie 2: Czy zechciałby ktoś zerknąć w swojej uprzejmości na załączone zdjęcia (poniżej) i stwierdzić, które wg Was jest najostrzejsze? Wyostrzanie wyłączone w OM Workspace, wszystkie nastawy na 0. Leciało ze statywu, anti-shock i 5 sekund samowyzwalacz.
Załącznik 243709
Załącznik 243710
Załącznik 243711
Załącznik 243712
Załącznik 243713
Załącznik 243714