-
4 załącznik(ów)
Cieszę się, że mój trud nie poszedł na marne :grin: Dziękuję bardzo :)
Cicernakaberd (Jaskółcza Twierdza) wzgórze z widokiem na stolicę Armenii Erywań. Tu w 1965 roku wzniesiono pomnik i muzeum upamiętniające ludobójstwo Ormian. 26 państw w tym Polska uznało rzeź Ormian jako ludobójstwo. Przyjmuje się, że w latach 1894- 1896 i 1915-1923 zginęło od 600 000 do 1 800 000 Ormian.
106.Pomnik Cicernakaberd.
Załącznik 205388
107. Wieczny ogień otoczony 12 pochylonymi kamiennymi blokami symbolizującymi prowincje dawnej Armenii. Kraj ten dzisiaj, stanowi zaledwie ułamek tego, co w latach swojej świetności.
Załącznik 205387
108.
Załącznik 205386
109. Góra Ararat - święta góra Ormian, wyjątkowa góra, która wraz z "Małym Araratem" stanowi jedyne tak duże wypiętrzenie na przestrzeni kilkuset kilometrów. Ormianie od początku swojego istnienia jako naród, związani byli z Araratem, a teraz, mogą tylko na nią spoglądać, jak wiadomo, jest po tureckiej stronie.
Poranny widok z okna hotelowego na Wielki i Mały Ararat.
Załącznik 205385
-
6 załącznik(ów)
Garni mała miejscowość w Armenii, przyciągająca turystów jedyną w tym kraju antyczną budowlą, świątynią boga Mitry z I w. n. e.
110.
Załącznik 205438
111. Rzymska świątynia boga Mitry, wykonana z bazaltu.
Załącznik 205439
112. Obok świątyni znajduje się Wąwóz Garni z ciekawą bazaltową formacją skalną - "Symfonia Kamieni"Załącznik 205440
113.
Załącznik 205437
114.
Załącznik 205436
115. Mieszkaniec Garni :)
Załącznik 205435
-
fantastyczna i jakże urozmaicona relacja.
-
Piękne zdjęcia, piękne kraje :grin:, tylko pozazdrościć podróży i wrażeń.:cry:
-
Słupy bazaltowe zawsze mnie zachwycają. Interesujące miejsca pokazujesz.
-
Coś jak bazaltowa katedra w Porto Santo.
Wielką radość mi tymi zdjęciami przyniosłeś, bo to smutne acz cudowne wspomnienia.
-
Świetna relacja, super foty. :mrgreen:
-
cały czas jestem! :shock: i czekam na cd.
-
Fantastyczna podróż i piękne zdjęcia.
Na Araracie podobno spoczywa arka Noego.
-
Fotorelacja świetna jak zawsze - szkoda że tak późno odkryłem wątek...
Moskwicz na alufelgach jest świetny, ciekaw jestem w ilu procentach to oryginał? służy pewnie z pół wieku:grin: