-
9 Attachment(s)
Powoli opuszczamy Lombok i udajemy się w stronę malutkich trzech wysepek położonych ok. kilometr od brzegu Lomboku. Wysepki Gili są idealne do odpoczynku, posiadają piękne plaże, nie jeżdżą tam pojazdy zmotoryzowane, a zaraz przy brzegu rozpoczyna się rafa. Zdjęć podwodnych niestety nie będzie, bo nie miałem do tego sprzętu. ŻEby się dostać z Kuty na południu Lombok na przystań łódkową na Gili, trzeba wynająć auto (nie ma tam komunikacji publicznej), przyjeżdża po nas busik 8 osobowy, który oprócz nas zbiera też osoby z innych hosteli jadące w tym samym kierunku. Jeżeli ktoś leci do Indonezji, to wystrzegajcie się biletów łączonych. My kupiliśmy bilet na busika i potem miał być w cenie od razu bilet na łódkę, na miejscu jednak okazało się, że bilet na łódkę, owszem możemy sobie ale kupić za 80 tys. rupii. (20 zł) Jako, że przewidziałem taki scenariusz, zrobiłem mini awanturę, żeby widzieli, że Polacy to nie idioci i nie płacą jak inne bardziej zamożne nacje przepłacając 10 razy. Po czym wyszedłem z tej restauracji, gdzie pośrednik chciał dokonać tej złodziejskiej transakcji i udałem się bezpośrednio do przystani. Tam posredników było 10 razy tyle, ale przedarliśmy się do kasy. Tam młoda dziewczyna nie dała się przekonać naciągaczom, żeby nam powiedzieć, że nie ma żadnych tańszych łodzi. 3 razy dziennie pływa tzw. public boat z tym że najwcześniejsza była o 14 (a my byliśmy tam o 10). Kosztuje ona 25 tys. rupii. Jeżeli nam się śpieszy, to możemy zapłacić 75 tys. rupii i płynąć od razu, co też brali wszyscy inni biali. Nam się nie śpieszyło, a nawet więcej, mieliśmy niezły ubaw ze spławianiem kolejnych naciągaczy, dlatego też poczekaliśmy te 4 godziny. W każdym razie miejsce bardzo nieprzyjazne turystom i jeżeli ktoś nie ma doświadczenia w podróży po Azji, to może tam zostać oszukanym. O 14 przypłynęła łódka i już bez problemów udaliśmy się na Gili Meno.
179
Jak słoneczko trochę przygrzało, to niestety pomimo 35 st. trzeba było chodzić tak, bo wszystko piekło:(
Attachment 164634
180,
Widok z trasy na wyspy Gili, uprawa ryzu.
Attachment 164635
181.
Wszędzie bardzo dużo pięknych kwiatów.
Attachment 164636
182.
Przystań, skąd odpływają łódki na Gili.
Attachment 164637
183
Attachment 164638
184
Attachment 164639
185
No i na łódce. Klimat jak przystało na public boat, na speed boat tak by nie było.
Attachment 164642
186.
Cała grupa wyprawowa w komplecie:)
Attachment 164640
187
Attachment 164641
-
Fajne fotki i ciekawe opisy. Oglądam z przyjemnością.
-
11 Attachment(s)
Docieramy na wysepkę Gili Meno. Krzysztof poszedł szukać noclegu, a ja kupiłem od plażowej handlarki duże, słodkie mango, siedzę sobie pilnując dobytku, a tu koło mnie przechodzi taka parka. Od razu mi ciśnienie skoczyło:)
188
Attachment 165015
189
Na plaży nie było gorzej.
Attachment 165022
190
Attachment 165021
191
A w odległości kilku metrów od brzegu już była rafa, więc snorkowanie też było.
Attachment 165016
192
W tle widać Lombok, odległość jest naprawdę niewielka.
Attachment 165023
193
Attachment 165020
194
Główna uliczka wyspy.
Attachment 165019
195
Jak wyżej
Attachment 165018
196
Po wyspie poruszają się takie właśnie koniki.
Attachment 165017
197
O zachodzie słońca miejscowi szukają chyba owoców morza.
Attachment 165024
198
A tutaj zachod słońca za wulkanem na Bali.
Attachment 165025
-
Kolejny ciekawy wątek i zdjęcia, fajne podróżowanie :wink:
-
Świetne widoki, szczególnie te plażowe.:-P:mrgreen:
-
świetna relacja, było na co patrzeć na plaży :lol:
-
7 Attachment(s)
-
-
I jak tu spać panie premierze ? :mrgreen:
-
Podoba mi się bardzo! (Niestety nie pojadę tam. Mam nadciśnienie :cry:) Ale plusa dam!