Odp: Nowe ploty o nowym korpusie
Cytat:
Zamieszczone przez
epicure
Wersji SuperCCD było wiele, w tym choćby ta z S5 Pro, z dodatkowymi pikselami bez filtrów koloru, rejestrującymi tylko informację ze świateł. Do dziś nie powstała matryca dorównująca jej DRem w światłach, a to było lata temu. Mój pierwszy cyfrowy aparat, kupiony chyba z 8 lat temu, miał matrycę SuperCCD bodajże 1/1,6 cala i miażdżył w tamtym czasie konkurencję. Aż taka lipa to jednak nie była...
Ale zaczęło się od oszustwa z wypisywaniem podwojonej liczby pikseli na korpusie. Jedni to pamiętają, a inni nie, bo myśleli wtedy o kredkach w tornistrze/plecaku, a nie o megapikselach. Ok, stary jestem i na dodatek mam dobrą pamięć, ale tego już nie zmienię :( Nowe Fuji mi się podoba, ale te wszystkie superCCD i hybrydy, to było 80% marketingu. Co do miażdżenia konkurencji, to z tym bywa ciekawie nawet teraz, według niektórych m4/3 miażdży wszystko... ;)
Cytat:
Mój pierwszy cyfrowy aparat, kupiony chyba z 8 lat temu, miał matrycę SuperCCD bodajże 1/1,6 cala i miażdżył w tamtym czasie konkurencję.
Z SuperCCD miałem wówcza Fuji S6500...ależ to była maszyna. AF szukał 5s celu i czesto się mylił:D
Do tego super szumy powyżej ISO200.
Do nauki była to wtedy jedna z ciekawszych propozycji.
Cytat:
Zamieszczone przez
fret
Ale zaczęło się od oszustwa z wypisywaniem podwojonej liczby pikseli na korpusie.
To chyba nie tak było. Ilość pikseli się zgadzała, tylko trzeba było je i interpolować, żeby "odkręcić" obraz z matrycy przekręconej o 45 stopni.
Cytat:
Zamieszczone przez
fret
Jedni to pamiętają, a inni nie, bo myśleli wtedy o kredkach w tornistrze/plecaku, a nie o megapikselach.
Mam nadzieję, że etap myślenia o megapikselach ich ominął i od razu z kredek przeskoczyli na etap myślenia o zdjęciach. W przeciwnym razie ciągle musieliby pisać na forach o przeliczeniu cropów, mierzeniu GO i odczarowywaniu zafałszowanych oznaczeń przysłon i ogniskowych. Och, oby tylko nie spotkało ich to nieszczęście...
Cytat:
Zamieszczone przez
epicure
To chyba nie tak było. Ilość pikseli się zgadzała, tylko trzeba było je i interpolować, żeby "odkręcić" obraz z matrycy przekręconej o 45 stopni...
I na tej samej zasadzie można było dorysować piksele do klasycznej matrycy, żeby uzyskać efekt "superCCD" :)
"Efekt SuperCCD" nie polegał na dorysowaniu pikseli, tylko na zwiększeniu rozdzielczości po przekątnej. Interpolacja to efekt uboczny, a nie istota tej technologii. Ideą było zastosowanie oktagonalnych pikseli.
Cytat:
Zamieszczone przez
fret
I na tej samej zasadzie można było dorysować piksele do klasycznej matrycy, żeby uzyskać efekt "superCCD" :)
A one (te piksle) nie były jeszcze jakoś przesunięte względem siebie?
Efekt "superCCD" polegał na przekręceniu matrycy o 45 stopni i dorysowaniu pikseli brakujących w stosunku do tradycyjnego układu. Na ten efekt dawały się czasem nabrać najprostsze testy sprawdzające tylko rozdzielczość w pionie i w poziomie. W realnych zdjęciach efektu nie było.
Pierwszy mój aparat cyfrowy to fuji. Kupiłem go dla kolorków jakie wypluwał. Jak pamiętam to po interpolacji z 3 na 6mpx tak naprawdę otrzymywało się ok 4mpx. Zdjęcia tyle ważyły a karty były małe/drogie pojemnościowo że praktycznie nie korzystałem z interpolacji. Do labu do wielkości A4 w zupełności wystarczało. Niestety szum powyżej iso 200 był znaczny.
No to Was wzięło na historyczne wspominki, w poprzednim wieku w Galicji mawiało się o tym "austryjackie gadanie: