Ładne obrazki, szkoda tamtych czasów, tamtych fachowców, tamtej estetyki.
Jakże będą wyglądały za 100 lat nasze współczesne cmentarze z tysiącami podobnych chińskich nagrobków w kilkunastu modelach?
AP.
Wersja do druku
Nie płaczę, choć załapałem się na forumowego "żyranta" :mrgreen:
No to mały pokaz jeszcze przez zlotem w Łodzi. Pokaz wart grzechu. Takiego ikonostasu jak żyję nie widziałem. Przepraszam za zdjęcia z kablem przez środek, ale inaczej się nie dało.
Cerkiew w Koniecznej. Cerkiew prawosławna pod wezwaniem św. Bazylego Wielkiego.
Koniecznie trzeba kilka słów o niej powiedzieć.
Nie jest tak stara i zabytkowa jak kilka innych pokazywanych wcześniej przeze mnie.
Budowę rozpoczęto w 1903 r, a stan surowy zakończono w 1905. Konieczna to niewielka wieś, licząca wtedy 64 gospodarstwa. Jej mieszkańcy zdeterminowani budową świątyni zbierali pieniądze w całej europie i za oceanem.
W 1912 r sprowadzono z Sambora ikonostas, który w niezmienionym stanie przetrwał do dnia dzisiejszego.
Rok 1947 i "Akcja Wisła" spowodowały, że cerkiew stała opuszczona przez wiele lat. Dopiero po czasie, ksiądz katolicki zaczął odprawiać msze dla 13 rodzin.
W 1952 zapadła decyzja o rozbiórce. Tylko sprzeciw osadników, i co dziwne porucznika Szumlańskiego z jednostki straży granicznej z pobliskiej Zdyni spowodowały, że odstąpiono od tego zamiaru.
Lata 57 i 58 to powroty wysiedlonych rodzin łemkowskich. Msze dobywały się w Koniecznej i pobliskiej Zdyni.
Ale lata 61-62 to kolejny przełom w historii tej cerkwi. Władze zabroniły księdzu greckokatolickiemu niesienia posługi duszpasterskiej, a ponieważ ksiądz się nie podporządkował, więc w 61 r. został aresztowany. Wieś została bez księdza.
Wtedy dwóch mieszkańców Zdyni, udała się do Bartnego - z prośbą do tamtejszego księdza prawosławnego o odprawienie nabożeństw Wielkanocnych.
Po tych wydarzeniach, mieszkańcy Zdyni i Koniecznej zwrócili się do Metropolity Warszawskiego Tymoteusza o przyjęcie ich na łono Polskiego Autokefalicznego Kościoła Prawosławnego, co formalnie nastąpiło 29 lipca 1969 r. w Gorlicach.
Z tyłu cerkwi znajduje się cmentarz parafialny, na którym znajduję się kwatera żołnierzy poległych podczas I Wojny Światowej - jako część cmentarza wojennego Konieczna-Beskidek.
Za beskid-niski.pl
Zapraszam >>KLIK<<
Kurcze, tu ikonostan jest imponujący (weźcie pod uwagę fakt, że zbyt dużego doświadczenia nie mam). Do tego to łukowie sklepienie. Niezły efekt to daje.
Bez słów :-D :-P :-D
Świetne. :)
Zazdroszczę Ci tych miejsc, wchodzących w obiektyw.
Uplątany po dzisiejszym dniu - po południu poszedłem sobie po lesie połazić. Za fajnie też nie było - grzybiarzy więcej niż liści.
536 Załącznik 71880 537. Załącznik 71881 538. Załącznik 71882 539. Załącznik 71883 540. Załącznik 71884 541. Załącznik 71885 542. Załącznik 71886
Fajne jesienne impresje...
Dla Ciebie to jakiś problem?
Mnie to już naprawdę nie będzie obchodziło. Nie wiem, czy jeszcze będzie cmentarz w miejscu, gdzie mnie kiedyś pochowają;)
... poszedłem sobie- jak ja Ci zazdroszczę takiego lasu :?
Podoba mi się 539 a na 537 to są opieńki?
Tak, dużo. Bardzo dużo. Jest wysyp. :mrgreen:
543. Załącznik 71888 544. Załącznik 71889