Dlatego wolę sprzęt z drugiej ręki
Wersja do druku
Dlatego wolę sprzęt z drugiej ręki
Z optycznych.pl
...
"OLYMPUS
Nadchodzą podwyżki
Jeśli planujecie zakup obiektywów firmy Olympus, to warto się pospieszyć. Serwis 43rumors.com donosi bowiem, że od 1 lutego 2020 roku producent szykuje podwyżkę niektórych modeli. Ceny mają wzrosnąć nawet o kilkanaście procent, co potwierdza poniższa tabela. M.Zuiko Olympus 150-400 mm Pro
Podobno zapowiadany obiektyw M.Zuiko Olympus 150-400 mm Pro ma trafić do sprzedaży w drugim kwartale przyszłego roku, aby mógł być wykorzystywany podczas Letnich Igrzysk Olimpijskich w Tokio."
...
Powiedzmy sobie szczerze - podwyżka wszystkich dobrych szkieł olka spowoduje upadek systemu. Nikt tego nie kupi poza niektórymi obecnymi użytkownikami. Sony będzie miało jeszcze większe udziały, bo przy wadach m43 w stosunku do FF podnoszenie cen to zabicie systemu Olympusa. Olympus ze słabymi szkłami przegrywa ze smartfonami, z dobrymi szkłami jeszcze ledwo walczy z bezlusterkowcami FF. Nowych ludzi można przyciągnąć jedynie rozsądnymi cenami,a te w przypadku Olympusa już są zbyt wysokie o jakieś 30-40% dla body oraz 10-20% dla szkieł. Nie będzie istnieć ani jeden powód zakupu ( atut) w stosunku do konkurencji; co więcej konkurencja ma większy potencjał rozwojowy.
Czytam i czytam i nie wiem,czy jestem za słaby w uszach czy może czegoś nie rozumiem.
Rozważałem Sony FF vs Oly. I wyszło mi, że wejście w FF od Sony byłoby dużo droższe. Najprostsze body z FF ze stabilizują to x2 co Oly. Obiektywy może nie x2 droższe, ale np. taka 17mm vs 35mm jest paręset PLN tańsza, obiektyw 40-150 Oly jest do amatorskich zastosowań genialny (opinia nie tylko moja) a kosztuje dosłownie grosze. Dalej jest podobnie, 45ka nowa to tysiak, soniak 2 tysiące.
Mam chrapkę na 300mm F4. Oczywiście wiem, że on NIGDY nie będzie konkurował z takim Canonem 600 F4, ale jest 4-6x tańszy.
Z tego co widzę problem AF został poprawiony w M5 Mark III i wyżej, więc w filmach też coraz lepiej.
Oczywiście masa Olka to dla obiektywów wymienionych wyżej x2 mniej. Jakość zdjęć (nie moich, ale tych oglądanych na różnych portalach) jest dla mnie absolutnie świetna i w Olku i w Sony (czy innych FF).
Nie wiedziałem, że Olek zatrudnia aż tylu ambasadorów :D Tu się nie hejtuje systemu. Tu się ocenia realną wartość. Jak ktoś nie widzi różnicy między 4/3, a FF, to jego problem. Czy ta różnica dla każdego jest istotna, to zupełnie inny temat. Jednym wystarczą smartfony (dla miłośników "nibyjasnych" stałek: można tam spotkać f/1,4), innym wystarczy 4/3, a jeszcze inni kupują FF, bo widzą różnicę, albo nawet widzą, że w pewnych zastosowaniach jest lepiej i dużo taniej niż w Olku. Do jeżdżenia do sklepu po bułki nie trzeba kupować wypasionego Porszaka, albo innego Mercedasa. Spokojnie, a nawet z pewnym zapasem, wystarczy jakiś Fiat, ale nikt nie pisze, że na Fiacie kończy się motoryzacja. W świecie foto panuje jakiś obłęd.
,
Tak, napisałem, że potrzeby są względne, każdy ma swoje. Ocenianie systemu pod kątem tylko swoim, nie ma sensu. Olek jest niemal dokładnie w połowie drogi, między najlepszymi smartfonami, a FF. Tak trudno to zrozumieć? Są zastosowania w których znakomicie sprawdzają się smartfony, są takie w których nic nie zastąpi FF (nawet MF) i są takie, w których Olek jest idealnym kompromisem. Każdemu według potrzeb, a nie według marketingowego bełkotu. Nie da się tego pojąć?