Odp: Obrazki amatora - apezeta.
Cytat:
Zamieszczone przez
Mysikrolik
Aha, dzięki za odpowiedź. Zastanawiałam się czy polar nie zredukowałby jeszcze bardziej lekkich zamgleń. Ale jak napisałeś, to już został użyty. :) Ja swój porzuciłam z 3 lata temu, ale był niestety od samego początku przeciętnej jakości i nie spełnił moich oczekiwań. :???:
Spróbuję jeszcze z wyższą półką - są momenty gdy musisz mieć filtr, by uzystać dobry materiał . Mam Marumi, najlepsze z pierwszego testu na Optycznych , ale chcę jeszcze spróbować B+W lub TIffena. Do 50-200 dokupiłem B+W , ale ostatnio go prawie nie używam , zaspakaja mnie 12-60 a z Fi 72 mam tylko Marumi.
Pozdrawiam AP.
APZ - świetna robota! Doskonale się ogląda. Szacunek!
mozesz kupic redukcje i uzywac filtra 72mm pasujacego do 12-60 na 50-200 jest maly problem z oslona przeciwsloneczna ale cos za cos
Cytat:
Zamieszczone przez
Centus
mozesz kupic redukcje i uzywac filtra 72mm pasujacego do 12-60 na 50-200 jest maly problem z oslona przeciwsloneczna ale cos za cos
Wiem ,że można, ale moje 50-200 źle znosi światło w buzię , wiec w każdym przypadku wybiorę osłonę przed filtrem.
Tak używam filtra 67mm z 50/2 (fi 52mm)
Tak czy inaczej czeka mnie wydatek koło 450 PLN na polarka.
Pozdrawiam AP.
może poprostu zastosować filtr szary ciekawe ja w takich widoczkach by się sprawdził? fotki przyjemne pozdrawiam.
Pamiętam początki - szukałem najtańszego filtru, tak polara, szarego jak i połówki. Teraz mając już jakąś tam wiedzę wybieram zawsze filtry z najwyższej półki.
Fajne te dwie ostatnie wrzutki, podoba mi się czystość ;)
Cytat:
Zamieszczone przez
Mysikrolik
Zastanawiam się, jakby wyszły z polarkiem.
Ten najbardziej nieefektowny do spolaryzowania to tak by wygladalZałącznik 57998Inne troche lepiej.Oczywiscie moim skromnym zdaniem.Ale tu to raczej cos szarego lub w kolorze,polowkowego lagodnego wsuwanego,nie nakrecanego.
Miałam polara B+W - spisywał się identycznie jak fioletowa Hoya - na stałe zostawiłam sobie ten tańszy;)
jednak polar nie jest niestety remedium na wszystkie warunki, pod światło to w ogóle jego działanie jest ...mocno wątpliwe - coś tam daje ale nie w takich scenach ma pokazać pazur;)
Apz ostatnie zdjęcia są super. 442, 443 i 444 bardzo dobre. Ale najlepsze dla mnie to 446 - piękne i ciekawe chmurki i ładny widok. To lubię. 448 też ciekawe. Słońce na 47 odsunąłbym od krawędzi kadru i może umieścił w mocnym punkcie.