no bardzo fajne i przekaz wygląda tak: przyjechał chłop na pole samochodem i orze. po pracy zmieni filce i pojedzie do domu :mrgreen: .
Wersja do druku
no bardzo fajne i przekaz wygląda tak: przyjechał chłop na pole samochodem i orze. po pracy zmieni filce i pojedzie do domu :mrgreen: .
Swoją drogą super hobby. Po co biegać po lesie bez celu tzn. tylko po to żeby się zmęczyć. A tak i zmęczony i pole zaorane.
Nr 382 – Zastanawiałem się, czego jest więcej na zdjęciu - pracy wizażystki, czy portretu ładnej kobiety i doszedłem do konkluzji, ze jednak jest to portret, który można zatytułować „Cyzelowanie urody”, ponieważ nie tyle jest w nim zbyt mało wizażystki, co widoczna jest dominacja pięknej buźki – oczu i ust. Na zdjęciu widzę udany kompromis ze światłem, ponieważ prawa strona twarzy została leciutko przysłonięta, co jest zbawienne dla portretowanej twarzy – światło nie jest absolutnie płaskie. Poza tym, jest to zdjęcie reporterskie i pokazuje pracę pani od makijażu, mimo, że nie widzimy twarzy, to widzimy skupienie w geście dłoni, ujęciu pisaka, w nachyleniu jej głowy w gotowości lewej ręki dzierżącej narzędzia, także w cierpliwej przychylności modelki. Tło jest szczęśliwie monochromatyczne prawie.
Nie będę pisał o niedostatkach, bo są po pierwsze drobne, po drugie mniej istotne na zdjęciu reporterskim.
Bardzo mi się podoba to zdjęcie, bardzo. Wielkie uznanie.
383 – Orka. Może być, scena warta zarejestrowania. Główne trzy obiekty, to zaprzęg z idącym za nim rolnikiem, drzewo i auto. Konne bronowanie i auto, zakonserwowana 19-wieczna technika i prawie postnowoczesność.
Czerwony kolor auta ożywia obraz. Niebo zhadeerowane na szaro jest wyjściem najmniej złym, lepszym od braku nieba. Szkoda, że drzewo jest w pionie z koniem – wyrasta troszkę z niego, ale to drobiazg. Dla mnie fotka poprzez czerwień auta oraz błękit dżinsów idącego za bronami dość beztrosko ogrodnika wydaje się być wypełniona optymizmem.
Lekkie podpalenie na brzuchu srokacza wynika z obróbki.
Pzdr, TJ
to nie chlop od orania przyjechal na pole, tylko rafal lecial swoja czerwona octavia (nonono..) do podkrakowskiej wsi. zobaczyl na polu chuchajace konie z przytwierdzonym do grzbietu drzewem, wiec zacisnal bloki, postawil woz na poboczu i wdal sie w fotografowanie.
jak zwykle - nie podoba mnie sie poswiata.
383 - nadaje się do OlyRulez do tematu "prawie jak..." jak padły ostatnio propozycje. :) Prawie jak reklama Śkody... :) fajne choć jak ktoś zauważył ta poświata faktycznie trochę rozprasza...
A co do niedoceniania fotografii ulicznej to faktycznie też to zauważyłem. Może powodem jest że po prostu trudno o dobre zdjęcie z tego tematu...? Nie sposób pstryknąć fotkę na byle deptaku. Tego typu fotografia to połączenie techniki, wyczucia i trafienia na ten jedyny moment... Więc pielęgnuj swoje hobby, bo robisz naprawdę fajne zdjęcia z ulicy. pozdrawiam
ps. Niektórzy - między innymi i ja :) - chętnie podglądają i próbują naśladowac...
mylisz sie, wg mnie po prostu robisz bardzo przecietne street fotoCytat:
Zamieszczone przez Rafał Czarny
przyczyny braku docenienia szukaj nie w kategorii ktora uprawiasz a raczej w poziomie swoich prac
street foto to nie zwykle pstryki na ulicach, dobre zdjecia street foto to esencja fotografii
spojrz chocby na http://codzienne.com/ i na linki tam podane
Pozdrawiam
382- piękna fota jeszcze piekniejszej kobiety, 383- ciekawe przestawienie tematu współczesnego drobnego rolnictwa które powoli odchodzi.
]Cytat:
Zamieszczone przez gary
Dzięki za linka - jest tam sporo świetnych zdjęć. Co do Twojej opinii na temat mojego street photo, to ja mam podobne zdanie ta temat Twojego fotografowania.
Różnica między nami jest jednak zasadnicza - dla mnie street photo to hobby, nie biorę za to kasy. Ty zaś próbujesz fotografować śluby za pieniądze z przeciętnym w mojej opinii skutkiem. Ja wstawiam foty do Internetu - mogą się podobać lub nie. I tylko tyle. Twoje foty są pamiątką z jednego z najważniejszych dni w życiu ludzi - ślubu. Nie chciałbym mieć takich pamiątek...
Pozdrawiam
Tymczasem świeża fota:
384
:D nie unoś się tak :)Cytat:
Zamieszczone przez Rafał Czarny
Zauważ nie nikogo nie zmuszam do zlecania mi zdjęć. Widocznie komuś się to podoba, skoro mam co robić. Także nie uważam, że moje zdjęcia są wysokich lotów. Jednak mylisz się sądząc ze foce śluby bez pasji, bardzo LUBIĘ to robić i zawsze bardzo się staram.
Pozdrawiam i wiecej luzu życzę :)
Gary, luzik. Nie unoszę się. Ot po prostu, Ty napisałeś co myślisz o moim foceniu, ja napisałem co myślę o Twoim :D . Przyjaciółmi od serca pewnie nie zostaniemy, ale niekoniecznie musimy sobie skakać do gardeł ;) .Cytat:
Zamieszczone przez gary
Tymczasem kolejna fota:
385