Odp: Nowe ploty o nowym korpusie
Cytat:
Zamieszczone przez
Operator
Przednia soczewka ma średnicę około 18mm (zmierzyłem na szybko zwykłą linijką). :wink:
Dzięki za tą odpowiedź. Przypuszczam jakby ta przednia soczewka miała 25mm, światło byłoby 1.4, a średnica filtrowa mogłaby pozostać 46mm. Waga i rozmiary niewiele by się różniły. Przy rozmiarze filtrowym 52, czy 58 mm, światło powinno być 1.2, a może i 1.0, ale to tylko takie moje domysły:grin:
Edit
Za ten obiektyw, który nie posiada stabilizacji i AF z nim działa wolniej niż z zwykłym kitem dałbym max. 600zł.
Czyli pewnie nie kupię go nigdy:)
Cytat:
Zamieszczone przez
wyszomir
Nie bardzo rozumiem, po co do makro światło 2.0? Za dużą masz przy 2.8 głębię ostrosci? A podniesienie jasności oznacza wzrost średnicy soczewek - czyli wzrost rozmairów, ciężaru i ceny. Coś dłuższego do niż 60 mm makro pewnie by sie przydało, ale raczej wolałbym o jasnosci ograniczonej do 3.5-4, a za to mneijsze, lżejsze i tańsze. Chętnie bym widział w systemie dedykowany obiektyw do ekstremalnych skal - odpowiadający np. Canonowi MP-E65.
równie dobrze mogłeś napisać że kultowe duże zuiko 50 f 2.0 było niepotrzebne... mam je i jest zdecydowanie lepsze od m60 przy fotografowaniu motyli rano przy słabym świetle... wiem wiem Ty nie lubisz śpiących owadów fotografować, gdzieś to chyba pisałeś... ale są tacy co to kochają F2.0 to mała głębia ostrości ale motyl się w niej mieści bez problemów, w przeciwieństwie do chrząszczy itp...
---------- Post dodany o 23:09 ---------- Poprzedni post był o 23:04 ----------
ciekawe jakie będzie zapowiadane M.ZUIKO DIGITAL ED 300mm 1:4 PRO... i czy kogoś będzie na nie stać... :-)
Cytat:
Zamieszczone przez
andtor2
Dzięki za tą odpowiedź.
Proszę bardzo. Gdybym dysponował suwmiarką zmierzyłbym to dokładniej.
Cytat:
Zamieszczone przez
jagger
...
ciekawe jakie będzie zapowiadane M.ZUIKO DIGITAL ED 300mm 1:4 PRO... i czy kogoś będzie na nie stać... :-)
Chciałbym by było inaczej, ale spodziewam się ceny minimum 2x mZD75
Cytat:
Zamieszczone przez
petreq
...albo od Fuji :)
Tak! To moje marzenie od lat.
---------- Post dodany o 06:46 ---------- Poprzedni post był o 06:45 ----------
Cytat:
Zamieszczone przez
epicure
Fuji ma matryce od Sony.
Ale chyba zupełnie inną niż Olek... Matryca w aparatach fuji jest po prostu boska :-)
Cytat:
Zamieszczone przez
apz
Miałeś piękny sen... W świecie realnym stosunek ceny 300/4 do 85/1,8 to raczej okolice 4-5, a 600/4 do 135/1,8(2) to okolice 10. U Olka obstawiam 6-8. Olek nie sprzeda szkła PRO za ok. 15% ceny pełnoklatkowego "odpowiednika" 600/4 :)
Cytat:
Zamieszczone przez
andtor2
Dzięki za tą odpowiedź. Przypuszczam jakby ta przednia soczewka miała 25mm, światło byłoby 1.4, a średnica filtrowa mogłaby pozostać 46mm. Waga i rozmiary niewiele by się różniły. Przy rozmiarze filtrowym 52, czy 58 mm, światło powinno być 1.2, a może i 1.0, ale to tylko takie moje domysły:grin:
Edit
Za ten obiektyw, który nie posiada stabilizacji i AF z nim działa wolniej niż z zwykłym kitem dałbym max. 600zł.
Czyli pewnie nie kupię go nigdy:)
20 podieta pod GX7 moim zdaniem nie jest wolniejsza od kita, za to jest dużo ostrzejsza
światło jest jakie jest, moim zdaniem wystarczajace
gdyby zrobili np. 1.4 pewnie by sie ktos znalazl i ujadał, czemu nie jest jasniejszy ?
masz pod MFT obiektyw ze światłem 0,9, tylko pewnie zaraz napiszesz, że drogi bez AF i dasz max. 600 zł
Cytat:
Zamieszczone przez
apz
Marzenie ściętej głowy ;)
Cytat:
Zamieszczone przez
klikacz
Ale chyba zupełnie inną niż Olek... Matryca w aparatach fuji jest po prostu boska :-)
Kwestia wielkości i obróbki sygnału.
Cytat:
Zamieszczone przez
epicure
Kwestia wielkości i obróbki sygnału.
Jeśli pod obróbką sygnału rozumiemy inne ułożenie filtrów kolorystycznych. To przy okazji poprawia na tych matrycach szumy.
Ja poproszę taką do m43.