Chciałbym mieć takie problemy...
Przekaż xz2, skoro Cię uwiera za darmo lub równowartość kilku biletów NBP na mój adres i odetchnij z ulgą.
Cieszę się że pobiegłem :)
Wersja do druku
Ja też dzisiaj godzinkę już pobiegłem właściwie pobiegałem... nie mówię że xz-2 mnie uwiera, bo to naprawdę dobry aparat, ale korci mnie na zmianę na coś (coś ;) ale nie wiem co, bo olympus jest leniwy i nie chce wypuścić następcy). A propos, to do x-m1 właśnie kupiłem przejściówę na fd canona i zamierzam pobawić się z obiektywem 50 mm 1:1,4 - topowe szkła fuji są jednak drogie a posiadane mi wystarczają.
nowy kompakt Olympusa z większą niż 1/7" matrycą zbliża się dużymi krokami, więc musimy wykazać się odrobiną cierpliwości i mieć nadzieję że będzie to godny następca XZ-2 / Stylusa 1, oraz że będzie to poziom konkurencji w stylu RX100 , nikona DL itp
Gdyby ktoś był zainteresowany zakupem xz-2: https://forum.olympusclub.pl/threads/103107-Xz-2
Zapodam kilka fotek z XZ-2. Tym razem w wersji czarno białej.
Załącznik 169853
Załącznik 169854
Załącznik 169855
Załącznik 169856
Wręcz przeciwnie - wszystkie znaki na niebie i ziemi wskazują, że Olympus nie jest dłużej zainteresowany tym segmentem rynku.
http://www.43rumors.com/olympus-mana...a-interviewed/
w sumie czas pokaże, odniosłem takie wrażenie rozmawiając z pracownikiem Olympusa w Polsce, jeśli nie, to póki co płakał nie będę, wszak ostatecznie zakupiłem E-PL7 z 3 obiektywami i zgłębiam tajniki fotografii bez lusterkowej :)
Miałeś em10 i zmieniłeś na epl7...?Ja migrowałem odwrotnie epl5 zamieniłem na em10.
zadecydowała cena i rozmiary, za różnicę w cenie mam dodatkowy obiektyw a jakość zdjęć została taka sama. Jeśli miałbym mieć O-MD to tego limited, wygląd rzucił mnie na kolana, ale to dodatkowe pieniądze więc odpuściłem. Bardzo cenie wygląd i jakość wykonania i tego na szczęście E-PL7 nie brakuje, czytałem że z poprzednimi modelami E-PL było gorzej z jakością, ale o tym przekonam się za kilka dni bo namówiłem szefa byśmy mieli służbowego E-PL6.
Ja ostatnio zabawiam się starymi fd 50mm/1,4 i 28mm/2,8 na bezlusterkowcu (taki off top w tym wątku ;) ).
Bo konstruowanie dzisiaj zaawansowanego małego aparatu z jasną optyka na matrycy 1/1,7" nie ma żadnego sensu. Po wprowadzeniu przez Sony sensora 1" kilka lat temu do rx100, zmieniło ten segment bezpowrotnie. Zauważ, że każdy juz większy producent, mam swojej ofercie aparaty zbudowane na tej wielkości matrycy. Zresztą bardzo słusznie.
Witam !
Olympus pokazal, ze da sie wyprodukowac aparat z matryca 1/1.7" + jasne wysokiej jakosci szklo.
Jakosc obrazu wysokiej jakosci o duzej ilosci szczegolow.
Dla wielu zastosowan jakosc POWALA co wskazuje, ze niekoniecznie matryca musi byc 1" lub wieksza.
Co mnie zaskakuje, ze komorki produkuja coraz lepszej jakosci obrazy.
Ostatnio wysylalem koledze foty ze Samsunga S5 i on myslal ze robione dobrej klasy aparatem.
Z jednej strony dazy sie do rozbudowy a z drugiej dazy sie do eliminacji gabarytow sprzetu ktory generuje
niezlej jakosci obrazy.
Pozdrawiam
Pewnie, że ta matryca ma jeszcze potencjał, tylko jeśli można wyprodukować tak samo mały aparat z matrycą jednak większą 1" , to chyba logiczne, że firmy idą w tę stronę. A nie zaprzeczysz , że matryca 1" daje większe możliwości co do wysokich ISO :) . Jedyna korzyść dla aparatów z 1/1'7 to cena , ale i to się zmienia
No wiesz, twierdzisz tym samym, ze większe matryce są niepotrzebne większości z nas bo i tak nie zauważymy ich lepszosci, no być może. Nie zmienia to faktu, że większy przetwornik jest lepszy, jak bym miał wybierać wybieram ten kompakt z większą.
A ja kilka lat temu przesiadłem się z FF na APS-C... Nie zawsze co duże i ciężkie jest najlepsze, albo ma takie uderzenie jakościowe, że warto za to ileś razy dać więcej. Tak samo jest z mniejszymi matrycami - nie każdy potrzebuje chociażby RX, aby zrobić zdjęcie swojego kota ;) lub wnuczka. Dla mnie bezlusterkowiec ze stałką (np. 50 mm 1,4) ma wystarczającą jakość, inny powie, że prawdziwy-dobry format matrycy to "medium format" a nie jakaś "pełna klatka"...
Cześć. Dawno nie zaglądałem na forum ale przyszedł mi do głowy pomysł zbudowania małego amatorskiego studia i proszę o waszą opinię. Zamierzam kupić:
http://www.cyfrowe.pl/wyposazenie-st...t2-zestaw.html
http://www.cyfrowe.pl/aparaty/quantu...pulse-pro.html
+ tło
Po pierwsze: co myślicie o takim zestawie. Po drugie: czy xz-2 będzie współpracował z radiowym wyzwalaniem Quantuum Navigator. (Można też wyzwolić lampę move 300 błyskiem lampy wbudowanej ale wolałbym radiowo).
Może macie jakieś sugestie w tym temacie. Będę wdzięczny za każdą konstruktywną opinię. Pozdrawiam
Z ostatniego spaceru.
Załącznik 172579
Załącznik 172578
Załącznik 172580
Witam !
Parę fotek z XZ-2
Org: https://copy.com/UKJzz1ErNImLsjNr
Org: https://copy.com/4VWci0JCjszem1sp
Org: https://copy.com/n24ulKQ6hYzvLI7p
Org: https://copy.com/DmVdJRfQuPzvbQw8
Pozdrawiam
Witam Wszystkich bardzo serdecznie .
Nabyłem niedawno używanego xz-2 . Jest mały problem . Zrobiłem kilka zdjęć pseudo krajobrazowych na tzw. szerokim kącie , czyli 28 mm .
Fotografowałem mały domek na tle czteropiętrowych bloków . Odległość od obiektu ok 30 metrów . Tryb A , przesłona na 2.8-4 . Ręczny wybór punktu AF . Warunki świetlne dobre . Zdjęcia powychodziły tak że lewy górny róg jest mydlany ( kiepska ostrość ). Widać to na dachach i kominach budynku w tle oraz na znajdującej się w kadrze koronie drzewa . Dla ciekawości , podobne kadry zrobiłem Samsungiem ex-1 oraz starym panasonicem tz-10 . Samsungiem też na f2.8 , panasem na f3.5 . Rogi zdjęć z innych aparatów wyglądają prawidłowo ( nie są mydlane ).Z kolei robiąc z bliska olkiem płaską zadrukowaną powierzchnię ( karta kalendarza ) wszystko wydaje się o.k . Oczywiście dystorsja jest widoczna ale mydła w rogu nie ma . I teraz moje pytanie , czy ten obiektyw na 28 mm taki jest czy po prostu mnie trafił się wadliwy ? Dodam jeszcze że na średnich i długiej ogniskowej wszystko jest o.k. Tylko te nieszczęsne 28 mm ...
Coś załącz... zdjęcie, może RAW-a ? bo tak to wiesz
Oczywiście , spróbuję jakoś to zobrazować ... Tylko za diabła nie mogę dojść jak tu się wstawia fotki .
Mam już na zewnętrznym serwerze ... i co dalej ?
Wrzuć zdjęcie z serwera forum. Nie z jakiegoś zewnętrznego.
Tu masz opis
https://forum.olympusclub.pl/threads...-postach/page9
To od początku proszę . Jak umieścić zdjęcie na serwerze forum i jaki jest dopuszczalny rozmiar ?
Upss , to wyższa szkoła jazdy .... Chyba podziękuję .
Ale chłopu mieszacie:
1. przy pisaniu odpowiedzi kliknij "Opcje zaawansowane"
2. zjedź trochę w dół strony i masz tam "Zarządzaj załącznikami"
3. kliknij w to okienko
4. otworzy się nowe okno a tam masz : "Dodaj pliki"
5. kliknij
6. wybierz pliki z komputera
7. i wgraj
na koniec kliknij "ukończone"
Paaram... i masz załączone zdjęcie - możesz sprawdzić przed wysłaniem jak wygląda post przed dodaniem.( "Podgląd posta") a następnie wysłać wiadomość.
Prościej już nie da rady :) a zdjęcie przykładowe.
jarod69
Próbowałem zrobić tak jak napisałeś ale po kliku w zarządzaj załącznikami nie otwiera się żadne okienko więc siłą rzeczy nic nie mogę dodać . Może mam coś źle ustawione w profilu .... Nie mam teraz czasu na kombinowanie . Ponawiam pytanie do posiadaczy xz-2 . Czy w zdjęciach krajobrazowych na 28 mm i w zakresie przysłon f2.8-4 macie ostrość na wszystkich planach ( chodzi mi o rogi zdjęcia ) ? . Jeśli mój aparat ma wadę obiektywu to jest podstawa do zwrotu lub naprawy ( jest jeszcze gwarancja )
Niestety, jak nie wstawisz zdjęcia, oryginalny jpg z aparatu lub lepiej RAW, nie sadzę aby ktoś Ci odpowiedział (rzetelnie) na Twoje pytanie.
To da sie tak zrobić jak jarod opisał, trochę cierpliwości i dasz radę.
Spróbuj zrobić z tego samego miejsca to samo ujęcie zmieniając przysłonę i odpowiedź sama Ci się odkryje.
Może tak być, że przy dużym otworze na 28mm obiektyw daje rozmiękczenie w narożach.
poczytaj też na dpreview
Ja aż tak bardzo dokładnie nie przyglądam się zdjęciom, a lubię ten aparat. Trzeba się też przyzwyczaić do niego i poznać jego zalety i mankamenty.
Powodzenia
DWT
:grin:
Kto robił tym aparatem zdjęcia powinien wiedzieć co i jak ... Tym bardziej że zapewne jest to któryś już z kolei aparat i posiadacze wiedzę porównawczą mieć powinni .Na chwilę obecną stwierdzam że ten ,, wspaniały obiektyw ,, nie jest wcale taki rewelacyjny . Mydło w rogach po znacznym domknięciu ( 28 mm startuje od f1.8 ) do dyskwalifikacja . Jeszcze to sprawdzę i porównam z innym egzemplarzem . Będę miał taką możliwość na majówce . Zdjęć dalej nie wstawię bo tak jak pisałem u mnie opcja jest zablokowana . Ogólnie aparacik jest fajny . Tylko te nieszczęsne 28 mm ...
XZ-2 1,8 1/30 s 28mm ISO320 kompresja fotki do 527KB (u góry ściana z tapetą szklaną)
jarod69 , dzięki za fotkę . U mnie na bliskich ujęciach jest podobnie . Mydła w rogach nie widać . Pomijam aspekty dystorsji i przerysowań związanych z perspektywą . Chodzi mi o fotografię plenerową , duży obszar plus wyróżnione trzy plany . Pierwszy , dalszy i nieskończoność . Na moich zdjęciach , lewy górny róg tak jakby nie łapał nieskończoności . Ostrość kończy się zaraz za pierwszym planem . Góra na wysokości centrum oraz ze strony prawej jest o.k. Jeśli ktoś ma podobną fotografię ( tylko na boga , niech drugi plan nie będzie niebem z chmurkami ) to bardzo proszę niech zamieści . Przydałyby się powiększone wycinki rogów jako oddzielne zdjęcia . Tak jak wcześniej pisałem , w warunkach identycznych w ex-1 nie ma takiego problemu .
A oglądałeś fotki w tym wątku? Zauważyłeś na jakiś innych zdjęciach podobny problem do twojego ?
koronax , na chwilę obecną nie znalazłem ale też i nie obejrzałem wszystkich zdjęć . Siłą rzeczy jest to niemożliwe w krótkim czasie a podejrzewam że na skompresowanych fotkach bez powiększeń wycinków w rogach/bokach też nic bym nie wypatrzył . Już prawie długi weekend . Jeszcze tego xz-2 potestuję i pomyślę co robić dalej .
Obiektyw XZ-2 jest ostry w całym kadrze, optymalny zakres przysłon to f2.5-f3.2. Jeśli jedziesz na f8, to będziesz miał "mydło" wszędzie, bo wchodzi dyfrakcja. Jeśli tylko jeden lub dwa rogi są nieostre, to znaczy że w Twoim egzemplarzu jest zdecentrowany obiektyw.
Witam. Zarejestrowalem sie poniewaz czaje sie na uzywke xz-2 i tu pytanie do zacnego grona bardziej zorientowanych i doswiadczonych forumowiczow - fotografow. Oplaca sie brac uzywke zakladajac, ze olus byl dosc intensywnie eksploatowany przez ostatnie dwa lata?
Mati, bardzo ogólna informacja.
Dla mnie aparat który na 5k zdjęć i wymęczony obiektyw ścierą od podłogi nie będzie atrakcją w stosunku do urządzenia z przebiegiem 50k zdjęć od osoby która go szanowała.
Kuba
Witam !
Ogolnie. Nie lubie kupowac uzywanych aparatow foto chyba, ze kupuje od kogos kogo dobrze znam i wiem
ze sprzet byl szanowany i zadbany.
Ostatecznie jak nie masz kasy to
mozesz zaryzykowac za: 100-200zl o ile obiektyw jest czysty a aparat nie zdewastowany.
Pomysl wtedy o kupnie nowego akumulatora ;)
Pozdrawiam
Bylo w tym troche prowokacji bo licze sie z tym, ze kupowanie uzywki zwlaszcza na odleglosc moze byc ryzykowne. O intensywnej uzywalnosci sam wiec dopisalem scenariusz, w mysl zasady, ze kazdy sprzedawca bedzie zachwalal swoj towar. Na znanym portalu aukcyjnym kazda sztuka malo uzywana :grin:
Oczywiscie ceny duzo wyzsze niz 200 zl. Niestety, nowego Olympusa xz2 nie idzie juz wyhaczyc. Uzywki dochodza do 1000zl a nawet ponad.
Dzieki za popowiedzi. Moze poszukam czegos nowego o podobnych parametrach albo poczekam na okazje ;-)