Czyli obstawiasz odwrotnie niż ja.
Czekamy zatem na autorytatywne rozstrzygnięcie:)
Wersja do druku
Ha! Okazuje się, że jednak nie takie łatwe... :) Na górze jest Fuji, a na dole Olek. Generalnie w każdej z tych serii zdjęć Fuji pokazywało kolory bliższe rzeczywistości, a AWB w zasadzie zawsze działa w sposób przewidywalny: światło słoneczne wygląda neutralnie, światło sztuczne wygląda tak, jak w rzeczywistości, czyli lekko żółtawe. Olek próbuje ocieplić światło słoneczne i ochłodzić żarowe, ale nie zna w tym umiaru - albo jest zbyt pomarańczowo, albo zbyt niebiesko.
Na podstawie ostatniego przykładu nie oceniałbym ostrości, bo zdjęcia były robione przez dwie różne osoby, które ustawiły ostrość na inne punkty. Na górnym zdjęciu bardziej ostry jest dalszy plan, a na dolnym pierwszy plan. Wcześniejsze przykłady bardziej się nadają do porównania ostrości - zdjęcia robiłem sam, ze statywu, na przymkniętych obiektywach. Olek solidnie wyostrza jepgi, co na pierwszy rzut oka daje wrażenie lepszej ostrości, ale wiadomo, jakie są tego efekty uboczne.
Przewidywalny może i tak ale efekty ABW czasami mogą być nieprzewidywalne. Nawet robiąc zdjecie w tych samych warunkach automatyczny WB potrafi ustawić różnie temperaturę zdjęcia.
Co do tych nocnych to mam spore wątpliwości..(drugi wrzut budynek po lewej)
Na dolnym zdjęciu dalszy plan też jest ostrzejszy i to był w zasadzie główny powód dlaczego tak typowałem:) Na pewno się nie pomyliłeś?:wink::grin:
Może się tak zdarzyć, ale mi się zdarzyło :)
Musiałbyś się kiedyś wybrać nocą na poznański rynek. Zapewniam, że w świetle latarni ściana tego budynku jest bardziej żółta, niż niebieska :)
Na pewno się nie pomyliłem :)
Z lewej Fuji, z prawej Olek.
W takim razie porównywanie małych wstawionych plików jpg w ogóle nie ma żadnego sensu.
Z prawej to dolne (OMD) niby mniej ostre. Wizualnie w całości też mz. jest ostrzejsze (te wstawione jpgi)
Print screen po powiększeniu tych co wstawiłeś:
Załącznik 85856
Dlaczego niby nie? To w zasadzie na temat ostrości nie należałoby się wypowiadać w ogóle w pomniejszonych zdjęciach wstawionych na forum.
Jeszcze jeden fragment, z prawej to według Ciebie te mniej ostre na dalszym planie:
Załącznik 85858
Wypowiadać się można nawet o ***** Maryni. Wyciągać wnioski na temat rozdzielczości aparatu na podstawie miniaturek też można, ale ja bym się pod takimi wnioskami nie podpisał.
W ogóle się nie wypowiadam na temat ostrości tych miniaturek. Pisałem już, że każde z tych zdjęć robiła inna osoba, obiektywy były na ogniskowej około 80 mm ekw., cała scena od najbliższego do najdalszego planu ma przynajmniej ze 3 km, nie wiem na jaki punkt była ustawiona ostrość, GO może się różnić znacznie. Jak bardzo chcesz porównywać ostrość, to mogę znaleźć lepsze przykłady i podesłać Ci w pełnej rozdzielczości.
Też rozpatrywałem pod tym kątem. Z załączonych zdjęć w każdym razie nie można powiedzieć iż w OMD na dalszym planie jest słabsza ostrość (o to mi głównie chodziło). Pomijając saturację i kontrast (zjechałem o -20 obydwa parametry) i tak jest odrobinę lepsza. Jeżeli zdjęcie A w pełnej rozdzielczości ma lepszą ostrość od zdjęcia B nie widzę powodu aby po ich zmniejszeniu (tym samym programem z tymi samymi ustawieniami) sytuacja się odwróciła.
Dzięki ale nie chcę przykładów i ogólnie to się z Tobą zgadzam:) Odniosłem się do tych konkretnych przykładów. To tyle w tym temacie z mojej strony.
rozmowy o zamienniku Aku - wydzieliłem tutaj
Wróciłem z wakacji i jestem zadowolony z OM-D
Jest mały, leciutki i daje niezły obrazek
I da się robić IRy z ręki :)
Porównanie OMG z D800E według http://www.pekkapotka.com/journal/20...mpus-om-d.html
Obrabiam powoli zdjęcia z wakacji :)
Widoki były niesamowite, a mnie brakowało szkła typu 55-200
@jarek - Gdzie był ten wyjazd? Zdjęcie bardzo malownicze :)
Italia :) malowniczy rejon Toskanii :)
A tu 17/1,8 w walce z moim ruchliwym synem :), na szczęście wygrywało
Pewnie raczej korzystałeś z pojedynczego AF, niż śledzenia?
Kusi mnie ta 17 :)
Wiem, że było to już nie raz...ale zapytam:jaką folię na ekran polecacie?
I to jest paradoks - taki pancernik kieszonkowy z tego OM-D ale bez odrobiny plastiku i tak się nie obejdzie... :wink:
A wygląda to pewnie tak gustownie jak na fotkach poniżej :wink:
Witam, apropos folii jakie aparaty mają identyczne wymiary ekranu jak OM-D ?
Wy tu o pierdołach:), to ja zdjęcie zapodam :)
Panorama Sieny oczywiście z OM-D + 12-50, sklejone 3 zdjęcia
Kolorystycznie to siena palona jak nic wyszła :)