Odp: E-M10 - OMD dla początkujących?
Czy ja dobrze z opisu wnioskuję, że w tym trybie 0 przy czasach 1/320 i krótszych włączana jest elektroniczna migawka?
Cytat:
Zamieszczone przez
szafir51
z instrukcji E-M10:
Jak przełączycie tą opcję na "Krótki" to usłyszycie takie dość wyraźne cyknięcie. Najprawdopodobniej migawka jest wówczas naciągana i utrzymywana w tej pozycji, np. przez elektromagnes. Skraca się dzięki temu czas od wciśnięcia spustu do zrobienia zdjęcia, takie coś tłumaczyłoby również zwiększony apetyt aparatu na prąd.
czyli... na chłopski rozum trzeba to ustawić na "normalny"? Czy jak?
Pogubiłam się - jakie są (o ile są) zależności między timerem, a funkcją anty-shock?
ile czasu trwała u was aktualizacja? Coś się wyświetlało podczas jej trwania na ekranie LCD aparatu?
Cytat:
Zamieszczone przez
szafir51
ile czasu trwała u was aktualizacja? Coś się wyświetlało podczas jej trwania na ekranie LCD aparatu?
Dość długo ściągał soft z neta, dłużej niż zawsze, wtedy nic się nie wyświetla, a potem przy wgrywaniu ten znaczek, żeby nie dotykać. To trwało za to krócej niż zawsze, jakieś 30s. Na końcu OK.
Strasznie długo myślał. Ale od komunikatu nie dotykać do końca to już minutkę albo mniej
Cytat:
Zamieszczone przez
realnasty
Czy ja dobrze z opisu wnioskuję, że w tym trybie 0 przy czasach 1/320 i krótszych włączana jest elektroniczna migawka?
Też miałem taką nadzieję, ale póki co nie zauważyłem takiego cuda.
Ten opis jest beznadziejny trzydzieści pseudowyrazów a w zasadzie kropek. Trzeba to gdzieś doczytać.
Cytat:
Zamieszczone przez
szafir51
W sumie kilka minut, samo wgrywanie na aparat poniżej minuty. Poszło bez problemu za pierwszym razem.
Cytat:
Zamieszczone przez
luc4s
Też miałem taką nadzieję, ale póki co nie zauważyłem takiego cuda.
A ktoś jest w stanie rozszyfrować opis tego trybu 0 w menu?
1 załącznik(ów)
czyli jak od 10 min mam taki komunikat
Załącznik 118460
i czarny ekran LCD, to chyba nie wszystko jest ok?
A co piszą po angolskiemu? Schowałem już aparat i nie chce mi się wyciągać :mrgreen:
---------- Post dodany o 23:05 ---------- Poprzedni post był o 23:05 ----------
Cytat:
Zamieszczone przez
szafir51
czyli jak od 10 min mam taki komunikat
Załącznik 118460
i czarny ekran LCD, to chyba nie wszystko jest ok?
Czekaj. Ten soft chyba sporo waży. Jak masz wolne łącze to chwilę potrwa. Ja mam 100Mb/s i trwało to z 5 min.