Może chodzi o auto iso (bo cóż innego się z automatu jeszcze zmieni w M?). Tylko nadal nie wiem po jakie licho.
Wersja do druku
Może chodzi o auto iso (bo cóż innego się z automatu jeszcze zmieni w M?). Tylko nadal nie wiem po jakie licho.
Na czym miała by polegać taka korekta? Na zmianie wartości przysłony, czasu, czy może obydwu parametrów na raz? W pełni manualnym trybie M musimy sami zdecydować co jest dla nas ważniejsze określona wartość przysłony czy czas i sami wybrać czym korygować ekspozycję.
Pewnie chodziło o tryb manualny, ale z auto iso.
W E-M5 nie ma auto ISO w trybie M, trzeba je ustawić ręcznie.
Choć nie wiem jak jest w przypadku E-M1.
Dokładnie.
Miałem na myśli E-M1.
Przykład zastosowania: mój N14-24 systematycznie powodował prześwietlenie o około 1/3EV. W trybie AutoISO + M, przy odpowiadających mi wartościach przysłony i czasu, mogłem wprowadzić korektę -1/3EV i byłem zadowolony. Inny przykład: nadal AutoISO +M, ciemna sala koncertowa i typ oświetlenia (???) powodował błąd pomiaru. Korekta EV i było OK.
U Nikosia ta funkcja (AutoISO+M+korekta EV) istnieje od dawna. Canon też się do niej widocznie przekonał :lol:, bo zapowiadany na styczeń nowy firmware będzie ją wreszcie zawierał.
Samo AutoISO zbył popularne pewnie nie jest, ale dla mnie,w pewnych sytuacjach, jest olbrzymią wygodą, bo ustawiam przysłonę i czas tak jak mi to odpowiada, a o ISO się nie martwię :grin:
Korekta ekspozycji wpływa wtedy na iso. To genialne rozwiązanie, ale chyba tylko Nikon je stosuje. Ja sam modlę się o kolejny firmware do Fuji ;-)
No niezupełnie, gdyż ja czasem mam potrzebę (kaprys ?), aby czas i przysłona były dokładnie takie jak sobie życzę :wink:. Puszka zmienia wówczas ISO.
I to jest bardzo dobra wiadomość :grin: Choć w takim razie zastanawia mnie dlaczego można skorygować wartość EV na stałe w menu? Może to jakiś tryb "artystyczny"? :mrgreen:
Wpływa na ISO, gdyż jest to właśnie tryb AutoISO.
Też doceniam tę wygodę u Nikona. Canon ma to mieć w styczniu; zobaczymy jak to rozwiąże z punktu widzenia guzikologii (pisali na ten temat, ale nie pamietam). Mam nadzieje, że i Fuji i Olek szybko pójdą ich śladem :grin: