może to ten sam ? :)
Wersja do druku
może to ten sam ? :)
piękny :) , i takie zdjęcia tu dawaj własnie
To taka prowokacja...:-P z tym zwykłym 14-150, trafione idealnie, dobra ostrość i rozmycie tła, może trochę za dużo tych gałązek w polu ostrości, ale i tak podoba mi się :)
- - - - - - - - - - AKTUALIZACJA - - - - - - - - - -
Drugi kadr bardzo mi się podoba.
Pięknie "ustrzelony" :)
Rudziki fajne i to nie prawda, że nie chciał pozować. Pozuje bardzo dobrze ;)
mewy z Orłowa
Załącznik 208850
Załącznik 208851
Co prawda już marzec to u mnie na fotach jeszcze styczeń i zimowi goście
Załącznik 208874
Załącznik 208875
Szpak.
Załącznik 208905
Sikoreczka.
Załącznik 208906
z sikorką bardzo ładne ujęcie , ale musisz je dopieścić w obróbce
Piękne ujęcie Modraszki.
Dzikie gęsi, trwają teraz przeloty. Niestety pod słońce.
Załącznik 209039
Załącznik 209040
taki działkowy dzwoniec
Załącznik 209072
A to ciekawski i zarazem ciekawy osobnik. Fajne!
Sikorka bogatka.
Załącznik 209196
Czyż.
Załącznik 209197
sikora chyba troszkę ostrość uciekła ? czyż pierwsza klasa !! Oliwa ?
Czyż super. Bardzo dynamiczne. Coś się dzieje.
Czyż w fajnej pozie, niestety ostrość na konarze
Ładne macie ptaki, ale sikorka na modrzewiu rządzi :)
portrecik miejskiego srajda
Załącznik 209269
pierwsze fajne , szkoda tylko , że ostrość nie została na oku. O tym trzeba pamiętać zawsze
Portret gołębia żyleta.
Grubodziób na konarze fajny (szkoda tylko braku ostrości na oku). Kadr z ptakiem na ziemi można było sobie odpuścić :) (centralnie, nieciekawe tło i patyk z czoła)
zdjęcia ptaków na ziemi ogólnie są zawsze mało ciekawe . No chyba , że prawie się położysz , wtedy jeszcze coś mozna ciekawego wycisnąć. Zasada na oko jest prosta , musisz zawsze ostrzyć na oko ;) , ale przecież to się odnosi chyba do każdej fotografii istoty żywej.
Ogólnie dobrze jak tło jest ładne, ciekawe, korespondujące z głównym tematem, mówiące o nim coś więcej itp. Jeżeli ptak siedzi na ziemi dobrze jest zrobić mu zdjęcie z jego, czyli w tym wypadku niskiej, perspektywy.
Wg mnie zrobiłeś dwa zdjęcia grubodzioba: jedno dobre, drugie takie sobie. Ja na na Twoim miejscu pokazałbym tylko te na gałęzi - wg mnie to lepsze. No ale ja to ja a Ty to Ty. Możesz wystawiać ile zdjęć zapragniesz - takie masz prawo.
ok, dzięki za wyjaśnienie
ps. w drugim jest ostrość na oku :)
aktualizacja
poszukałem troszkę w necie o ostrości na oku, jest chyba niepisana zasada w portrecie ludzkim, ale nic nie znalazłem o zwierzętach ( u ludzi rozumiem - okno duszy itp.
jak wiadomo zwierzęta nie mają duszy :) )
https://www.swiatobrazu.pl/dlaczego-...ela-36389.html
macie coś czego nie znalazłem ?
Przecież wyraźnie widać że druga fota grubodzioba to model zdalnie sterowany, zapomniałeś wymazać antenę.
A tak w ogóle to jeszcze chyba nie spotkałem tego ptaszora na żywo. Łatwo go można spotkać / podejść ?
A mi się podobają oba, tylko tą antenkę sterczącą ze łba na drugim bym wykopała. Fajne spotkanie z grubodziobem.
Krakowski:
Załącznik 209347
zimową porą kręcą się koło karmników, ogólnie to ptaki żyjące w wysokich partiach drzew, akurat ten osobnik był dosyć spokojny, siedział sobie na gałęzi niedaleko karmnika, dopiero biegnące dzieci go spłoszyły i poleciał niedaleko na ziemię, gdzie wcześniej wysypałem słonecznik, pestki dyni i orzechy z myślą o dzięciole zielonym :)
Nie wiem w jakim celu szukasz na necie spisanej tej zasady. Chcesz oglądać zdjęcia ptakow wyostrzone na tylek? To jest akurat udowodnione, że patrzac na takie zdjęcie nasz wzrok pada najpierw na oczy modela (nie ważne zwierze czy człowiek) potem dopiero dostrzegamy resztę.
Nie ma co walczyć z oczywistymi prawdami/regułami. Jeżeli na zdjęciu zwierzęcia (nawet owada) widać oko to powinno być ostre (poza świadomymi zabiegami artystycznymi czy innymi wyjątkowo uzasadnionymi względami).
I tak samo jak z ilością zdjęć, które umieszczasz, tak samo masz prawo ustawiać ostrość gdzie chcesz :). Twoje zdjęcia będą jednak lepsze, jeżeli zadbasz o ostre oko :)
właśnie szkopuł w tym, że gdzie to jest udowodnione ? dlatego grzecznie pytam :) i nie chodzi mi tutaj o wyostrzenie kupra :)
jeszcze raz grubodziób
i zięba
Dzięcioł.
Załącznik 209436
Śliczne i ciekawe ptaszki pokazujecie (bez skojarzeń :shock: ), u mnie tylko balkonowe obsrańce są dostępne. :cry:
Gratuluję ekstra fotek z ptaszkami. :mrgreen: