Odp: Olympus XZ-1 F1,8-2,5
Ogólnie jestem zadowolony z mojego XZ-1, poza jedną rzeczą: bardzo słabo odwzorowuje szczegóły na obszarach typu trawnik, las, ściana z cegiełek itp. Trawnik widoczny jest jako jedna wielka zielona rozmazana plama. Na zdjęciu lasu trudno wyróżnić pojedyncze liście, jest to raczej coś w stylu impresjonistycznej brei. Fotki robione na ISO 100 przy pełnym słońcu, efekt taki sam przy JPG i przy RAWach wywoływanych w OV3. Czy ten typ tak ma, czy to mój egzemplarz jest wadliwy? Czy da się to poprawić?
Cytat:
Zamieszczone przez
ebook5
Ogólnie jestem zadowolony z mojego XZ-1, poza jedną rzeczą: bardzo słabo odwzorowuje szczegóły na obszarach typu trawnik, las, ściana z cegiełek itp. Trawnik widoczny jest jako jedna wielka zielona rozmazana plama. Na zdjęciu lasu trudno wyróżnić pojedyncze liście, jest to raczej coś w stylu impresjonistycznej brei. Fotki robione na ISO 100 przy pełnym słońcu, efekt taki sam przy JPG i przy RAWach wywoływanych w OV3. Czy ten typ tak ma, czy to mój egzemplarz jest wadliwy? Czy da się to poprawić?
Może wrzuć przykładową fotkę?
Cytat:
Zamieszczone przez
odys
Janko, czym to wołasz?
ACR, jako wyżej stoi plus dopieszczam w szopie jeszcze.
1 załącznik(ów)
Taki jeszcze pstryk z wczoraj z dużą ilością traw i emulacją błony Fuji Velvia 100. :grin:
Załącznik 96733
1 załącznik(ów)
I drugie dodatkowo wyostrzane w PS - nie wiem czy nie za bardzo...
Załącznik 96735
Kilka pytań do użytkowników bo nie idzie mi wyszperanie tych informacji w sieci
1) czy XZ-1 ma interwałometr alibo jakieś timelapsy. Wpisuję mu, żeby robił zdjęcie co 5 sekund i robi ?
2) czy do XZ 1 jest jakaś możliwość wyzwalania jak przez kabelek USB ? albo wręcz przez kabelek USB
słowem czy da się toto zdalnie wyzwalać ?
Ad 1) nie
Ad 2) nie. Jakiś nowy Oly to potrafi?
XZ-1 to straszny kastrat jest.
Ad2 to potrafią nawet staruchy a nie tylko nowe... kastrat ale wazy mniej niz 300g wiec jak ma latać to moze miec sens.
Choć niestety cięższe toto niż Ricoch GR