Zawsze robię jedno zdjęcie bez ludzi i swiatełek, potem livecomposite.
Wersja do druku
Smutno coś w tym wątku...
Na pociechę kawałek Drogi Mlecznej:
Załącznik 234718
Światła na horyzoncie to Ryki i Dęblin.
no fajnie by bylo jakbyscie cos wrzucali - uwielbiam astro i bardzo nie umiem robic tych fot ;)
Poza urlopem mam niewiele czasu na takie foty...
Ceat masę czasu upłynęło fajnie, że się pokazałeś. Zdjęcie ciekawe i nasuwa się pytanie kiedy tam dotrzemy.
Dzięki, jestem cały czas tylko nie mam się czym chwalić... :)
Ula, tu nie ma co umieć, to trza robić! Jak by Ci się udało na jakąś nockę pojechać w okolice Książ - Pińczów (patrz https://www.lightpollutionmap.info/#...w2Nzk1Njk2XX19) to ze statywu z czymś krótkim też taką fotkę Drogi Mlecznej strzelisz!
Tymczasem mówisz i masz. Galaktyka Bodego i Cygaro (tego już ze statywu się nie da):
Załącznik 234827
@Ceat
Montaż paralaktyczny i dłuższy obiektyw, sądzę. Ale..., czym to zrobiłeś i czym obrobiłeś? Czy stakowałeś?
EQ3-2, Lumix 200 + TC14., EM-5ii. 60x60s@1600, f/4, stakowane Sirilem. Na razie się uczę... :wink:
To jest lekko edytowane (chciałem trochę wyciągnąć czerwień w otoczce Cygara), ale bez specjalnego pastwienia się. Na razie walczę z montażem, na dopieszczanie przyjdzie czas jak będzie dobry materiał wyjściowy.
Nie astro, ale zbliżone. Wczorajsze noktilucenty nad Warszawą:
Załącznik 235137
Oczywiście widok nad Wawą, bo same chmury srebrzyste były gdzieś nad Elblągiem-Giżyckiem-Kaliningradem.
Niezwykle interesujące jest to sięganie obiektywem w nieboskłon. Wymaga to sprzętu, oprogramowania, czasu. Mam nadzieję, że uzyskane wyniki z nawiązką Ci to wynagrodzą.
O to widok na obłoki srebrzyste z mojego balkonu.
Załącznik 235146
Tak dla przypomnienia o istnieniu ... Załącznik 256366
Dawno nic nie było, więc wrzucę czerwcowe noktilucenty.Załącznik 268224
Nooo, bardzo rzadko ktoś coś tu wrzuca :-(